Waarom heeft niemand me dit eerder verteld?!?!

Als je kanker hebt, doe je soms “rare dingen”. Vanuit de wens om te ervaren dat er leven na de dood is en om emotionele blokkades te slechten, heb ik een reis met een plantmedicijn gemaakt. Deze wordt door inheemse stammen in onder meer Brazilië, Ecuador en Peru gebruikt en heeft zich over de wereld verspreid. In de westerse wereld wordt het onder de psychedelica geschaard. 

Het was een zeer bijzondere ervaring, die bijna niet te beschrijven is. Toch ga ik een poging doen om aan te geven hoe een en ander verliep, wat ik ervaren heb en hoe het mij veranderd heeft. 

Als je een plantmedicijn neemt, is het heel belangrijk om dat bij een betrouwbare organisatie te doen. Een vriend van mij had al eerder een reis gemaakt en was vol lof over de partij die hem begeleid had. Dat gaf vertrouwen. Aangezien hij graag een tweede reis wilde maken en een groepssessie pas eind november plaatsvond, besloten we voor een privésessie te gaan. Het contact met de organisatie verliep heel prettig en in mijn geval waren ze extra zorgvuldig bij de screening. Mijn ziektegeschiedenis plus de lijst van medicijnen en supplementen werd aan een natuurarts voorgelegd. Na wat kleine aanpassingen en een dieet van te voren was ik er klaar voor.

Aangezien een dergelijke reis, naast veel mooie inzichten en ervaringen, ook heftig kan zijn, vond ik het heel spannend. Voor de reis moest je opschrijven wat je intenties waren en wat je los wilde laten. Er werd uitgelegd dat de plant je enerzijds geeft wat je nodig hebt en anderzijds wat je aan kunt. Linda, die ons begeleidde, legde uit dat ze op ons in zou tunen, dat ze wist waar we ons in onze reis zouden bevinden en dat ze het aan zou voelen, als we haar nodig hadden. Mijn denkende brein dacht gelijk: “Hoe dan?”, maar toch geloofde ik haar. Na een gebed en een chakra meditatie mochten we ons eerste glaasje, een soort bittere, koude thee, drinken. Maximaal drie keer kreeg je de gelegenheid om het plantmedicijn tot je te nemen. Ik hield het bij anderhalf. Tegen het einde van de chakra meditatie begon ik aan mijn reis.

In eerste instantie zag ik allerlei mooie kleuren en patronen. Nieuwsgierig keek ik om me heen. Op een gegeven moment voelde ik de lokroep van inheemse volkeren. Ik voelde dat ze veel wijsheid bezitten en vroeg me af of zij de sleutel hebben om mensen zoals ik te genezen. Even later danste ik met de Indianen om een kampvuur. Vervolgens zag ik veel prachtige beelden van de natuur, onder meer van de echte reizen die ik tijdens mijn leven gemaakt heb. Allerlei mensen kwamen voorbij. Ik kon in hun schoenen staan, veel beter voelen en begrijpen waarom ze zijn zoals ze zijn en doen zoals ze doen. Hoe we op andere punten van een leercurve staan, maar altijd van elkaar kunnen leren. Ook begreep ik waarom mensen op een bepaald moment op mijn pad gekomen zijn. Dat allerlei gebeurtenissen en mensen met elkaar verbonden zijn. Dat toeval niet bestaat. Het gevoel “alles is goed zoals het is” kwam op. Ik begreep dat bepaalde mensen uit mijn leven verdwenen zijn om plaats te maken voor anderen met wie ik een grotere verbinding op zielsniveau heb. Ik voelde een diepe dankbaarheid voor de vele bijzondere mensen in mijn leven. Ik voelde veel liefde.

Zoals sommigen van jullie weten heb ik twee fikse depressies meegemaakt. Dat beïnvloedt, deep down, je zelfbeeld. Tijdens de reis zag ik mezelf als Godin. Voor het eerst in mijn leven voelde, wist ik dat ik er echt mag zijn, met mijn mooie en minder mooie kanten. Ook bij anderen zag ik hun krachten en schaduwkanten. Bij sommige vrienden, kennissen en familieleden kreeg ik de boodschap om hen over mijn reis te vertellen, omdat zij ook baat zouden kunnen hebben bij dit plantmedicijn.

Bijzonder was het ook om te ervaren dat emoties zoals boosheid en walging naast begrip konden bestaan. Het oordelen viel weg. Ik begreep hoe leed en verdriet door was gegeven via verschillende generaties. 

Alles was aanwezig: mooi en lelijk, licht en donker, vrijheid en beperking. 

Een aantal maanden geleden is de moeder van mijn vriend overleden. Op een gegeven moment zag ik haar tijdens mijn reis. Ze vertelde me dat het goed met haar ging, dat ze gelukkig was en dat er daar geen sprake was van pijn, verdriet of lijden. Heel bijzonder en voor mij de bevestiging dat er inderdaad leven na de dood is. 

Veel mensen die dit plantmedicijn gebruiken ervaren hoe het is om dood te gaan. Dit viel mij ook ten deel. Het was enorm heftig en bij tijden erg angstig. Toch had ik het idee dat ik het aankon. Als het heftig werd, kon ik terug gaan naar mijn ademhaling. Er kwamen veel emoties los. Ik heb heel veel pijn, verdriet en boosheid gevoeld. Veel tranen vergoten om uiteindelijk, aan het einde van de reis, los te kunnen laten. 

Als je zelf geen plantmedicijn gebruikt hebt, kan ik me voorstellen dat dit heel vreemd overkomt. Mij heeft het veel inzichten gegeven waar ik zeer dankbaar voor ben! Ik heb het idee dat ik fundamenteel veranderd ben. Ook dacht ik: “Waarom heeft niemand me dit eerder verteld?!?!” Ik denk dat het mijn leven in positieve zin beïnvloed had. Maar goed: beter laat dan nooit! 

Na deze ervaring heb ik me verder verdiept in plantmedicijnen. Er blijkt veel onderzoek naar gedaan te worden door gerenommeerde onderzoeksinstituten, zoals John Hopkins in de V.S. Graag deel ik onderstaand wat links en teksten voor degenen die hier verder over willen lezen. Op verzoek van de Community Manager vermeld ik dat Ayahuasca, één van de plantmedicijnen, vanaf 1 oktober op de opium 1 lijst staat, hetgeen betekent dat het in Nederland verboden is.

Hallucinogenic Drug Psilocybin Eases Existential Anxiety in People With Life-Threatening Cancer

https://www.hopkinsmedicine.org/news/media/releases/hallucinogenic_drug_psilocybin_eases_existential_anxiety_in_people_with_life_threatening_cancer_

The Johns Hopkins group reported that psilocybin decreased clinician- and patient-rated depressed mood, anxiety and death anxiety, and increased quality of life, life meaning and optimism. Six months after the final session of treatment, about 80 percent of participants continued to show clinically significant decreases in depressed mood and anxiety, with about 60 percent showing symptom remission into the normal range. Eighty-three percent reported increases in well-being or life satisfaction. Some 67 percent of participants reported the experience as one of the top five meaningful experiences in their lives, and about 70 percent reported the experience as one of the top five spiritually significant lifetime events.

“The most interesting and remarkable finding is that a single dose of psilocybin, which lasts four to six hours, produced enduring decreases in depression and anxiety symptoms, and this may represent a fascinating new model for treating some psychiatric conditions,” says Roland Griffiths, Ph.D., professor of behavioral biology in the Departments of Psychiatry and Behavioral Sciences and of Neuroscience at the Johns Hopkins University School of Medicine. He notes that traditional psychotherapy offered to people with cancer, including behavioral therapy and antidepressants, can take weeks or even months, isn’t always effective, and in the case of some drugs, such as benzodiazepines, may have addictive and other troubling side effects.

In addition to experiencing changes in visual perception, emotions and thinking, most participants reported experiences of psychological insight and often profound, deeply meaningful experiences of the interconnectedness of all people.

https://www.depressie.nl/behandeling/psilocybine

In 2006 verscheen een artikel van Griffiths in psychopharmacology. Dit wordt gezien als de ‘doorbraak’ van hernieuwde interesse in psychedelica. Het doel van het artikel was om vast te stellen of er met psychedelica (psilocybine in dit geval) ervaringen konden worden opgewekt die geclassificeerd kunnen worden als ‘mystieke’ ervaring. Het onderzoek bestond uit een aantal vrijwilligers die geen ervaring hadden met psychedelica. De meest interessante conclusie was dat een mystieke ervaring kon worden opgewekt en dat degene die een mystieke ervaring hadden hier ook allerlei positieve veranderingen in hun gedrag en de manier waarop ze naar de wereld en zichzelf keken.

Experiences of ‘Ultimate Reality’ or ‘God’ Confer Lasting Benefits to Mental Health

https://www.hopkinsmedicine.org/news/newsroom/news-releases/experiences-of-ultimate-reality-or-god-confer-lasting-benefits-to-mental-health


https://chacruna.net/drinking-ayahuasca-really-change-life/

A review of 28 ayahuasca studies found evidence of antidepressant and anti-addictive effects, as well as enhanced mood and cognition among long-term drinkers with no evidence of negative psychological or neurological effects.

In the spiritual realm, a number of studies have reported profound spiritual experiences of drinkers, often associated with reoriented personal values and life direction. One large and detailed qualitative investigation identified profound spiritual impacts resulting in radical transformations of peoples’ lives. Common themes included new understandings of their personality and life, deeper appreciation of the divine and sacred, and reflections on and commitment to values, particularly personal responsibility, justice, and love.

 

11 reacties

Wow, Jessica, wat een mooie inzichten. Het was heel bijzonder zo te lezen. Ik zou zoiets zelf niet durven, dus heel moedig vind ik het! Dank voor het delen, liefs, Nik49

Laatst bewerkt: 28/10/2019 - 19:49

Lieve Jessica,

Als ik het goed begrijp en corrigeer mij als dat niet zo is. Zou dit niet voor iedereen geschikt zijn. Een stukje uit een hier boven genoemde link staat:

Samenvattend kan gezegd worden dat de ideale omstandigheden voor het gebruik van psychedelica (en psilocybine in het bijzonder) zijn:

  • een goede lichamelijke gezondheid (met name geen hartklachten / hoge bloeddruk)

  • een stabiele psychische gezondheid

  • geen medicijngebruik, met name psychofarmaca (maar bijvoorbeeld ook sint-jan’s kruid, CBD olie of andere ‘alternatieve’ middelen); bij niet voorgeschreven middelen wordt aanbevolen hier (tijdelijk) mee te stoppen. Veel medicijnen kunnen invloed hebben op de werking van psychedelische middelen.

  • geen schizofrenie of andere psychotische ervaringen in de voorgeschiedenis; omdat deze zich meestal voor het 25e levensjaar openbaren, hanteren wij dit als ondergrens voor mensen die dit traject in willen gaan.

  • een goede begeleiding bij het gebruik (‘set’ en ‘setting’)

Deze voorwaarden gelden voor degenen die psychedelica willen gebruiken om meer inzicht in zichzelf te krijgen of die een mystieke ervaring willen beleven. In het geval van een aantal psychische aandoeningen geldt dat de begeleiding cruciaal is. Deze aandoeningen worden in meer detail hieronder besproken.

Jij hebt het dus bij een geregistreerde organisatie gedaan. Tussen de mensen die het aanbieden zullen kwakzalvers zitten en daar heb je niets aan het kan je ook meer problemen op leveren. 

De reis die jij hebt gemaakt is het omgekeerde van piekeren.😉

Fijn dat jij het als goed en een verrijking hebt ervaren.

Liefs Alice❤

Laatst bewerkt: 29/10/2019 - 11:59

Lieve Alice,

Het klopt wat je zegt: plantmedicijnen zijn niet voor iedereen. Per plantmedicijn verschilt het nog enigszins, maar de belangrijkste "no go's" zijn het gebruik van anti-depressiva en andere SSRI's, zoals Oxazepam en een familiegeschiedenis van of persoonlijke geschiedenis met psychose. Juist omdat het gevaarlijk kan zijn bij bepaald medicijngebruik, aandoeningen en supplementen - Sint Janskruid is bv ook niet toegestaan - is het zo belangrijk om een betrouwbare partij te kiezen. Want er zijn idd organisaties die hier niet goed mee omgaan. Dit is onder meer aan de kaak gesteld door Rambam vorig jaar. 

Leuk die opmerking over het omgekeerde van piekeren 😉. Ik ben ook echt niet het type dat alleen maar piekert. Tegelijkertijd heb ik het idee dat ik op dat vlak nog wel van jou kan leren. Het blijft een lastige balans tussen enerzijds gevoelens niet onderdrukken en anderzijds niet nutteloos piekeren. Of zo 😆. 

Voor mij was dit zeker een verrijkende ervaring. 

Liefs, Jessica 

Laatst bewerkt: 29/10/2019 - 12:38

Mop, ik durf het niet. Ik maak liever een andere reis maar dan met het vliegtuig richting de tropen💋

Laatst bewerkt: 29/10/2019 - 21:19

Wat bijzonder Jessica! En wat mooi dat het je veranderd en verrijkt heeft. Geen idee of ik het zou durven..... Geen idee of ik het zou willen..... 

Mooi dat je dit deelt!

Liefs Hebe

Laatst bewerkt: 19/11/2019 - 18:45

Hi Hebe,

Het was inderdaad heel bijzonder, heeft me veel gebracht. Mocht je het in de toekomst overwegen, kan ik je er meer over vertellen, als je wilt. 

Liefs, Jessica

Laatst bewerkt: 20/11/2019 - 12:04

Jessica. Reuze bedankt voor dit verhaal. De links en je uitspraak dat inderdaad dood niet bestaat. Ik weet dat ook ,maar toch heerlijk iemand dat weer eens, na zo n ervaring, te horen zeggen. Dank je wel en verder maar weer!❤🙏

Laatst bewerkt: 07/06/2020 - 18:56