Top 40 dingen die je niet tegen kankerpatiënten moet zeggen & Top 20 dingen waar kankerpatiënten Blij van worden

Lieve lotgenoten, 

Aangezien deze blogs eigenlijk bedoeld zijn voor de mensen om ons heen, heb ik ze op Yo.ors gepubliceerd. Voor het geval jullie een stukje herkenning zoeken of degenen willen helpen, die niet goed weten wat ze moeten zeggen of doen, als ze te maken hebben met iemand die ernstig ziek is, deel ik ook via dit forum twee blogs:

https://yoo.rs/jessica_bek/blog/kanker-top-40-dingen-die-je-niet-tegen-kankerpatinten-moet-zeggen-1568973961.html?Ysid=80018

https://yoo.rs/jessica_bek/blog/kanker-top-20-dingen-waar-kankerpatinten-blij-van-worden-1569223814.html?Ysid=80018

Verder ben ik benieuwd wie er naar de Deelnemersdag van 2 oktober komt. 

Een fijne dag gewenst! 

Liefs, Jessica

23 reacties

Mooi Jessica,

maar ik prefereer geen links naar andere sites. Je weet nooit waar je uitkomt. 

Ik zie je op de deelnemersdag.

Mvg Paul

Laatst bewerkt: 24/09/2019 - 10:55

Hallo Yessica. Het zijn er veel. Die 40 uitspraken die je beter niet tegen iemand kunt zeggen die met kanker wordt geconfronteerd. In een aantal kan ik mij wel wat voorstellen of heb ik dit ook zo ervaren. Het helpt door hier feedback op te geven tegen degene die dit zegt. Maar er zijn ook uitspraken bij die ik niet lastig vind. Hoe men dit beleeft is toch voor iedereen persoonlijk. En het is ook maar net war de klemtoon op gelegd wordt.

Ik heb de 20 blije dingen niet kunnen lezen daar ik de melding krijg dat ik dan eerst in moet loggen op Yoors. Klopt dit Jessica?

Ja ik kom ook naar de deelnemersdag. Heel leuk dat jij er ook bent.

Warme groet Dasje.

Laatst bewerkt: 24/09/2019 - 15:31

Hi Dasje, 

Inderdaad zijn het er veel en per persoon zal het verschillen wat je wel of niet raakt. Dat kan ook nog weer afhangen van het moment waarop het gezegd wordt. Als je je goed voelt, kun je veel handelen. Voel je je slecht, heb je weinig geslapen of veel pijn gehad, komt het vaak harder binnen. 

Ik wist niet dat je je aan moest melden bij Yo.ors om de 2e blog te lezen. Heb je toevallig nog een andere poging gedaan? 

Tot volgende week! 😘

Laatst bewerkt: 25/09/2019 - 18:02

Ook mij werd gevraagd om in te loggen dus aanmelden. Hiermee krijg jij 100 punten en ik ook 100. Wat ik ermee moet joost mag het weten.😂.

Ik denk inderdaad dat het vaak niet zo bedoeld is. Mensen schrikken en reageren of juist niet. 

Ik krijg steeds te horen wat zie je er goed uit. Je bent niet anders als voor de tijd. Gelukkig maar.

Aan de ene kant ja gelukkig aan de andere kant vragen ze mij soms ook is de diagnose niet verwisseld.              ( ongeloof)

Ook zeggen ze vaak in je doen en laten merken we niet dat je ziek bent. ( hoe bedoelen ze bij de pakken neerzitten?) Op mijn slechte dagen zien ze me niet. 😉

Ik ga er nooit van uit dat men het verkeerd bedoeld. 

Beterschap hopelijk knap je snel op. Deze heb ik ook eens via de ap gehad kon het niet laten even terug te appen. "Helaas dit gaat niet meer weg wordt alleen maar erger.".

Ook dat is hard van mijn kant en had ik niet moeten doen.😔

Laatst bewerkt: 25/09/2019 - 19:14

Hi Alice,

Oh, dat wist ik niet. Nou ja, al doende leert men 😉. 

Zo herkenbaar wat je schrijft! Aan de ene kant heel fijn als mensen tegen je zeggen dat je er goed (of bijvoorbeeld een stuk beter dan 3 of 6 maanden geleden) uitziet. Aan de andere kant voelt het ook wel eens alsof je situatie gebagatelliseerd wordt. 

Ongeloof is er ook inderdaad. Ik hoor bijvoorbeeld met enige regelmaat iets in de trant van: “Ik kan gewoon niet geloven dat je dood gaat. Je gaat dit vast overleven”. In elk geval een stuk beter dan mensen die praten alsof je al in je graf ligt 😉. 

Je bent ook een sterk iemand, die zich vaak niet op mindere momenten laat zien. Dat doe ik liever ook niet, maar realiseer me dat we op die manier zelf ook een bepaald beeld ophouden. 

Die opmerking over beterschap is onnadenkend en dan kan ik me goed voorstellen dat je daar op reageert. We zijn “cancer warriors” - die kaart kreeg ik ooit met een plaatje van een ninja bij, moest ik om lachen - maar niet perfect. Wel bijna 😜. 

Tot gauw! 😘

Laatst bewerkt: 25/09/2019 - 20:02

Hoi Jessica. Heb het nu toch kunnen lezen zonder dat ik moest inloggen. Wat een herkenning zeg. Bij elk punt wat je opdonder. Juist dat zijn de dingen waardoor ik zeg: gelukkig is kanker niet alleen ellende, maar heeft het mij ook veel rijkdom gegeven.

Lieve groet Dasje 🌺🌺🌺

Laatst bewerkt: 26/09/2019 - 01:18

IJzersterk, die twee lijsten, Jessica! Ja, ook ik heb vele van die opmerkingen gehoord en zou er nog wel een paar aan kunnen toevoegen. Ook een aantal nieuwe gelezen, waarvan sommige zo idioot zijn dat ik erom in de lach schoot.
Gelukkig maak ik ook veel van die tweede lijst mee. De kunst is, de energie daar in te steken. 

Ik heb me ook aangemeld voor de deelnemersdag, zou het heel fijn vinden om jou te ontmoeten. 

Laatst bewerkt: 24/09/2019 - 15:53

Lieve Hanneke,

Sommige zijn inderdaad lachwekkend en gelukkig heb ik ze ook niet allemaal persoonlijk voor m’n kiezen gehad. Deel gerust ook nog een aantal opmerkingen. Kunnen we misschien weer lachen 😉. 

De tweede lijst is veel belangrijker. Prachtig hoe mensen je in positieve zin kunnen verrassen. Naast deze 20 heb ik bijvoorbeeld een geheel verzorgde reis naar Curacao voor mijn gezin gekregen van een vriend. De tranen sprongen in mijn ogen, toen hij vertelde dat hij ons dat cadeau wilde doen. Ik voel een diepe dankbaarheid voor alle “mooie en lieve mensen” in mijn leven. Laten we idd vooral focussen op het positieve. Maakt het leven een stuk leuker 😊. 

Leuk dat je naar de Deelnemersdag komt. Tot dan! 😘

Laatst bewerkt: 25/09/2019 - 17:58

OK, Jessica, ik voeg nog een paar gekke toe. Een heel idiote vond ik: "Ongeneeslijk? Ach neeee, ze kunnen tegenwoordig toch álles!"

Uiterst merkwaardige tekst op een kaart toen ik net 2 weken wist dat ik uitzaaiingen had: "Wat een vreselijk nieuws heb je gekregen. Ik hoop dat je nu kunt gaan genieten van de goede dingen van het leven!"

Ook zijn soms de ongevraagde adviezen heel raar. "Geef je tumoren maar liefdevolle aandacht", zei iemand. Dus nu zeg ik elke ochtend: "goedemorgen lieve tumoren, wat fijn dat jullie weer de hele dag bij me zijn. Blijven jullie nog maar even lekker slapen."

Laten we onze schouders erover ophalen. Ze bedoelen het goed. En ik realiseer me dat ik zelf ongetwijfeld ook domme opmerkingen maak. Wie doet dat niet, af en toe?

En een reis naar Curaçao, wow, wat geweldig. Oneindig veel belangrijker dan een domme opmerking hier of daar.

Tot ziens op 2 oktober, verheug me erop!

Laatst bewerkt: 25/09/2019 - 18:37

Hi Hanneke, 

Zooo...dat zijn ook bizarre opmerkingen! 

Ik moest wel erg lachen om je reactie op de opmerking dat je je tumoren maar liefdevolle aandacht moest geven. Laat ze idd maar zo lang en zoveel mogelijk slapen 🤣. 

Inderdaad maar proberen om het van ons af te laten glijden. Niks menselijks is ons vreemd, alhoewel ik altijd probeer om opmerkingen te vermijden die verkeerd kunnen vallen. Soms vind ik het echter ook lastig om “het juiste te zeggen”. Aan een vriendin van mijn moeder, waarvan 3 kleinkinderen zelfmoord gepleegd hebben in 8 maanden tijd, had ik een kaart met gedichten gestuurd plus een mooie tekening die mijn dochter gemaakt had. Toen ze ineens opbelde, omdat ze zo geraakt was door de kaart en de tekening, zocht ik echt even naar woorden. 

De trip naar Curacao was onvergetelijk. 

Tot gauw! 😘

Laatst bewerkt: 25/09/2019 - 19:46

Weet je wat mijn vriendin tegen me zei: ik probeer me wel eens voor te stellen dat jij er niet meer bent en dan word ik gek...!!!

 

Laatst bewerkt: 24/09/2019 - 16:05

Lieve Marieke, 

Aan de ene kant kan ik me voorstellen dat je die opmerking heftig vond. Aan de andere kant is het, denk ik, ook een teken van de grote liefde die ze voor jou voelt. Let love rule! ❤️

Laatst bewerkt: 25/09/2019 - 17:50

Het is nogal wat. Sommige dingen kun je misschien beter niet zeggen maar ik denk altijd dat een ander vaak niet weet wat te zeggen en dan komen er stomme dingen uit. Ik probeer wel een discussie aan te gaan. Het is denk ik voor iedereen persoonlijk waar je blij van wordt of wat je beter niet kunt doen. Ik probeer vooral te genieten van het leven en geen foute energie te inhaleren. Helaas kom ik niet op de deelnemersdag maar wel op de lunch.

Laatst bewerkt: 25/09/2019 - 17:42

Hi Pasje,

Ik geloof zeker dat je gelijk hebt dat de ander vaak niet goed weet wat hij moet zeggen en daardoor “stomme dingen” zegt. Soms reageer ik daar op, soms laat ik het ook gaan. Positieve energie is heel belangrijk en het helpt vaak om het even van een afstand te bekijken. Te denken dat iemands intenties vaak niet verkeerd zijn. Tegelijkertijd vind ik wel dat sommige mensen wel iets langer na mogen denken, voordat ze iets zeggen dat hard binnen kan komen. Jammer dat je niet naar de Deelnemersdag komt. Ik hoop ook naar de lunch te kunnen komen. Hopelijk ontmoeten we elkaar dan! 😘

Laatst bewerkt: 25/09/2019 - 17:48

Ik ben ook niet van de links, maar kon ze beide zonder problemen openen. We kunnen wel een boek schrijven met goede maar vooral foute opmerkingen, heel herkenbaar! "Een klein beetje kanker is voor iedereen wel goed", zei een vriendin (genezen van borstkanker) eens tegen me. Ik deel haar mening niet. Zie je woensdag! XXX

Laatst bewerkt: 29/09/2019 - 17:26

Hi Frie,

Gelukkig maar dat je de links kon openen. Ben het ook niet eens met die vriendin van je. Tot woensdag! 😘

Laatst bewerkt: 30/09/2019 - 20:43

Of “ je moet ertegen vechten want Jantje pietje en klaasje Hebben dat ook gedaan en dat gaat goed nu” 

palliatief ? Nee joh die en die heeft al 20 jaar kanker en leeft nog steeds maar dar is wel een vechter

 

 

Drinkt ze groene thee ? Nee?? Nou dat moet ze doen ! Dat werkt genezend

ik vind de lastige opmerkingen dat  ze er zelf de hand in zou hebben hoe ziek ze is  

 

 

Laatst bewerkt: 30/09/2019 - 22:36

Hi Sanne,

Veel mensen zijn geneigd om alle vormen van kanker op één hoop te gooien en te denken dat als iets bij de één werkt, dat bij de ander ook zo is. Ongetwijfeld bedoeld om te helpen, maar het komt niet altijd prettig over. Niet alleen is elke vorm kanker (darmkanker, longkanker, prostaatkanker etc.) anders. Ook is er natuurlijk een duidelijk verschil tussen de curatieve en palliatieve status. Vervolgens heb je ook nog verschillen in specifieke gen mutaties. En last but not least is elk lichaam anders. 

Ik kan me voorstellen dat met name die laatste opmerkingen het meeste pijn doen. Tips: 1. Probeer het gesprek aan te gaan met degene die ze maakt, zodat ze weten hoe het bij jou binnen komt en ze hopelijk niet iets vergelijkbaars zeggen in de toekomst. 2. Probeer het van je af te laten glijden, te denken dat de intentie waarschijnlijk niet verkeerd is. 

Sterkte! 

Liefs, Jessica

Laatst bewerkt: 01/10/2019 - 07:56