Tips van lotgenoten

In mijn vorige blog vroeg ik jullie, mijn lotgenoten, hoe jullie met bepaalde zaken, onder meer voeding, supplementen, disciplines en keuzes omgaan. Daar zijn veel mooie, interessante reacties op gekomen. Dank daarvoor! ūüôŹ

Graag deel ik de tips die ik ter harte wil nemen. Met sommigen was ik al actief bezig, anderen zijn (relatief) nieuw en ga ik proberen toe te passen c.q. voor ogen te houden. 

  • Focus op verlenging of genezing, duidelijk het doel voor ogen houden. Alles in dat kader plaatsen.¬†
  • Elke dag positief beginnen.
  • Een positieve mindset is belangrijker dan andere factoren, zoals voeding en supplementen.¬†
  • Heel bewust kiezen met wie en waaraan je je tijd besteedt.
  • Stress vermijden, geen onnodige ballast.¬†
  • Af en toe de teugels laten vieren zonder je¬†daar schuldig over te voelen. Niet te streng zijn voor jezelf, de lat niet te hoog leggen.¬†
  • Bij keuzes luisteren naar je intu√Įtie.¬†
  • Goed voor jezelf zorgen: o.a. beweging, goede voeding, supplementen, mensen die energie geven,¬†voldoende rust, je grenzen bewaken.¬†
  • Accepteren dat er ook moeilijke dagen of momenten zijn. In dat geval niet je emoties weg proberen te drukken, maar juist te omarmen.¬†

Is het makkelijk om deze tips op te volgen? Nee, dat niet.¬†Kort nadat ik weer eens tegen mezelf gezegd had dat ik qua voeding niet te streng voor mezelf moest zijn, dat een positieve mindset belangrijker is dan voeding,¬†kreeg ik het toch weer op mijn heupen. Ik vond dat ik meer moest doen op dat vlak, maar had het gevoel dat ik dat, zeker op de langere termijn,¬†niet vol zou kunnen houden. Met als gevolg toch weer stress en frustratie. Tja...verandering is moeilijk! Wordt aan gewerkt. Gisteren zonder schuldgevoel anderhalf¬†glas rode wijn gedronken. Dat ging dan wel weer goed ūüėČ.¬†

19 reacties

Och vrouwke, heb ik net een ellenlang verhaal geschreven bij jouw vorige blog, zonder dit gelezen te hebben. Nou ja... 

Voel je idd vooral nóóit schuldig! Nergens over! Niet over een wijntje, bitterbal, of dag niet bewegen maar voor tv hangen en schaatsen kijken. Dat wat goed voelt op het moment dát je het doet, ís goed voor je omdat het je op dat moment gelukkig heeft gemaakt. En dát is juist hetgeen je in alle opzichten zal helpen prettiger in het leven je nog gegeven te staan. Die geluksmomenten zijn zo waardevol.... En heb je gesmokkeld en ben je daardoor toch niet tevreden over jezelf, dan doe je dat de volgende dag niet. Dan ben je extra trots op jezelf. Losser leven helpt je om meer van al het andere te genieten.

Liefs Hebe

Laatst bewerkt: 19/11/2019 - 20:24

Lieve Hebe, 

Losser leven, je beschrijft het heel mooi! En het klinkt ook zo logisch. Bij deze het voornemen om me niet meer schuldig te voelen bij de incidentele bitterbal, wijntje, gebakje etc.. Onszelf goed voelen is zooooo belangrijk. Weg met oordelen: over anderen, maar vooral over onszelf! Ik voel me gezegend met de vele¬†geweldige mensen op dit forum! Vandaag viert mijn lieve dochter haar verjaardag met vriendinnetjes. Ik ga dan genieten van haar en van een stukje ūüćį zonder schuldgevoel¬†ūüėČ

Je bent een voorbeeld voor me. Hopelijk zien we elkaar tijdens een volgende lunch of bijeenkomst! 

Liefs, Jessica

 

Laatst bewerkt: 20/11/2019 - 07:19

Lieve Jessica,

Naar aanleiding van je vorige blog heb ik nog veel nagedacht. Wat ik heel belangrijk vind, is eigenlijk precies wat Hebe hier ook schrijft. Voel je nooit schuldig!!! Kanker is een onvoorspelbare rotziekte, die z'n eigen weg gaat. Hoe dan ook, helaas, als je 'palliatief' bent zoals wij, gaat het op een gegeven moment weer groeien, en komt er een moment dat niets meer werkt. Dat weten we helaas donders goed, het is afschuwelijk maar we hebben het ermee te doen.

Alsjeblieft, Jessica, beloof me alvast dat je jezelf dan geen verwijten maakt dat je niet genoeg 'gedaan' zou hebben. Dat je niet positief genoeg bent geweest. Dat je 'gezondigd' hebt. Nee, nee, nee! Kanker is niet jouw schuld, niet mijn schuld, niet onze schuld, niemands schuld. Het is pech, hele nare vette pech. En anders niet.

Heel veel liefs en sterkte, dappere Jessica,

Hanneke

Laatst bewerkt: 19/11/2019 - 21:16

Lieve Hanneke, 

Hebe, Frieda, Nikky, jij en nog veel andere wijze vrouwen en mannen, ik ben zo blij met jullie! Zo fijn en bijzonder hoe we elkaar hier kunnen steunen met raad en daad! 

De kans dat voeding in de palliatieve staat het verschil uit kan maken is klein. Ik moet me niet aan die hoop vastklampen. Focus houden op met name een positieve mindset en stress vermijden. 

Ik beloof je dat ik mezelf achteraf geen verwijten zal maken. Daar heb ik wel vertrouwen in. 

Bedankt voor je lieve woorden! ūüôŹ

Liefs, Jessica

Laatst bewerkt: 20/11/2019 - 07:12

Lieve Jessica, wat is het toch moeilijk om die dingen ook zo te doen, zonder schuldgevoel 'zondigen', genieten zoveel als het kan en altijd de juiste dingen doen die goed zijn om je immuunsysteem te boosten. Ik ben er ook dagelijks mee bezig, om de balans te vinden. Nu vind ik weer dat ik elke avond op tijd naar bed moet, maar ik heb niet altijd even veel slaap. Weten hoe het lichaam werkt en wat er het beste in kan etc etc is niet altijd handig voor de gemoedsrust ;). Het leven leert je lessen. Ik probeer steeds meer te luisteren naar mijn ik. Ik zoek haar nog te weinig op...(kan via meditatie en rustig naar je lichaam luisteren )...nu oordeel ik  naar mezelf..doe iets te weinig.. Maar wat wil ik zeggen, ik begrijp je lieve Jessica. Wat Hebe zegt over het moment'.. echt goed. Dank je wel Hebe!
Luister naar je intu√Įtie. XXX Nik

Laatst bewerkt: 19/11/2019 - 23:10

Lieve Nikky, 

Fijn dat je het herkent √©n dat je er ook aan werkt om meer rust te vinden, minder over jezelf te oordelen en naar je intu√Įtie te luisteren! We komen er wel, maar het is een leerproces.¬†

Liefs, Jessica

Laatst bewerkt: 20/11/2019 - 06:55

Lieve Jessica, 

Ergens in het begin van ons bloggen hier, hebben we het al eens eerder gehad over de lat, die zo hoog ligt. Ik sluit me aan bij de voorgaande reacties: doe wat goed voor jou voelt! Kanker trekt zich weinig aan van ons. Echt, doe wat goed voelt voor jou en voel je nooit, NOOIT, schuldig.

Heel veel liefs XXX 

Laatst bewerkt: 20/11/2019 - 00:04

Lieve Frie, 

Ergens en meestal weet ik natuurlijk dat je gelijk hebt. Alleen steekt dat stemmetje toch nog met enige regelmaat op die zegt: als je beter je best doet, kun je misschien beter worden of je prognose ruim overleven. En voor mijn dochter, die morgen 9 wordt, wil ik dat zo graag! Maar ik help mezelf er niet mee en dus wordt het tijd dat deze stem stil(ler) wordt! 

Liefs, Jessica

Laatst bewerkt: 20/11/2019 - 06:51

Gefeliciteerd met je dochter! Ik wens jullie een hele fijne verjaardag.

We blijven hopen en dromen, hoor. Ik zou nog oma worden (en niet binnenkort) en jij je dochter volwassen zien worden, we moeten nog jaaaaren mee XXX

 

Laatst bewerkt: 20/11/2019 - 09:24

Lieve Jessica,

Zoals hierboven al beschreven is zo leef ik ook. Doen wat goed voelt en je niet schuldig voelen. Ik let op genoeg nachtrust, suiker en beweging. Positieve instelling heb ik al. Toch zondig ik ook wel eens door suiker te nemen. En schuldig? Nee hoor, morgen weer een dag. Gewoon doen wat goed voelt maakt niet uit hoe. Voor iedereen is het anders maar als je je er goed bij voelt doen heb je ook geen/minder stress.

Als gezonde levensstijl kwa eten en toevoegingen van supplementen ons langer doen leven, ons ziekte grotere kans geeft te overleven. Dan hadden we allemaal een dieet of advies mee gekregen bij de behandeling. Wat ik hier mee wil zeggen is doen wat voor jou goed voelt. Leef en niet krampachtig als ik internet geloven mag moet ik van alles nemen en is eigenlijk niets meer goed of gezond. Gek wordt je ervan alleen daar al zou je stress van krijgen.

Al vast gefeliciteerd met je mooie dochter. Veel plezier vanmiddag met haar feestje en geniet.

Liefs en een dikke knuffel Xxxx 

Alice‚̧

Laatst bewerkt: 20/11/2019 - 08:35

Lieve Alice,

Je bent goed bezig! Op hoofdlijnen doe ik het bovenstaande ook. Soms is het goed om je eigen adviezen en die van anderen weer even helder op het netvlies te hebben. En zoals je ook op Facebook gezien hebt, geniet ik gelukkig veel met vrienden en familie. Het grappige is dat ik er dan vaak geen last van heb, als ik zondig, terwijl ik dat thuis eerder heb. Een mens, of ik in elk geval, zit gek in elkaar, haha. 

Qua dieet ben ik er nog steeds van overtuigd dat de meeste artsen hier weinig tot niks over weten en dat dat een gemiste kans is. Het is ook niet voor niets dat er in het buitenland wel talloze ziekenhuizen zijn waar dieet en supplementen wel degelijk onderdeel zijn van een integrale behandeling. Anyway, we moeten er in elk geval niet in doorschieten. Krampachtig doen en stress zijn in elk geval niet goed. 

Bedankt voor je felicitaties! We gaan heerlijk genieten. 

Een dikke knuffel terug! 

Liefs, Jessica

Laatst bewerkt: 20/11/2019 - 11:51

Twee keer in de week naar de kerk. Was jong. In ons dorp hadden we 3 notabelen: de huisarts, de hoofdonderwijzer en de pastoor.

Twee keer per week, verplicht naar de kerk.  

"Door mijn schuld, door mijn schuld, door mijn grote grote schuld".

Bij geboorte schuldig bevonden. 

Op mijn 40e levensjaar heb ik vele individuele gesprekken gevoerd met geestelijken. Eerlijke, fijne gesprekken. Vaak kreeg ik te horen: " Beste Paul, hetgeen ik met jou bespreek, kan ik op de kansel niet uitspreken".

Ik vroeg:" Op welk moment lieg je dan? Nu of op de kansel?" 

Stilte.....

"Paul, jij weet het antwoord. Ik ook. Maar de kudde dient verenigt te blijven".

We bleven vrienden. Hun geheim bleef ook mijn geheim. Ik begreep de herder.

Voor mezelf is er wel wat veranderd.

De pot op met mijn grote, grote schuld.

Laatst bewerkt: 20/11/2019 - 11:49

Hi Paul, 

Bedankt voor het delen van deze ervaring. Bedoel je dat jij, maar feitelijk niemand zich schuldig moet voelen? 

Groetjes van Jessica

Laatst bewerkt: 20/11/2019 - 11:56

Jessica, soms wel. Als ik anderen tekort doe, kan mijn geweten opspelen. Daar doe ik dan iets mee. 

Naar mezelf toe nooit. Ik ben Paul, met mijn eigen beperkingen. Mezelf straffen met schuldgevoel is mijn Zelf afwijzen. Niet nodig en contraproductief. 

Lieve groetjes,

Paul

Laatst bewerkt: 20/11/2019 - 15:36

Lieve Lotgenoten/partner van,

Om te beginnen mijn complimenten Jessica voor het maken van een uitermate mooi lijstje. Ook dank voor het delen. Ik heb daar zeker wat aan. Zelfs gisteren aan de keukentafel hadden mijn vriend en ik een gesprek, hij had iets over zijn werk. Ik zei op een gegeven moment "in het lijstje van Jessica staat.........dus ik zo zeggen". Om maar aan te geven dat het een mooie lijst is, waar menigeen iets aan kan hebben. 

Het vervolg op de "lijst-blog" zijn ontzettende wijze woorden die hier geschreven worden. Waar ik weinig op aan te vullen heb. Kan alleen maar zeggen dat je hoe dan ook enorm goed op weg bent. De inzichten die jij doorleeft en met ons deelt, geven aan hoe bewust je bent en omgaat met dillemma's en keuzes daarin maakt. Die lat zou ik maar snel in de openhaard ritueel verbranden, om vervolgens plaats te maken voor trots! Want oh oh lieve Jessica, dat mag je zijn.

Liefs B

Laatst bewerkt: 22/11/2019 - 14:04

Lieve Bianca,

Wat fijn dat je iets aan het lijstje voor en door lotgenoten hebt! Hopelijk hebben meer mensen er iets aan, zoals je schrijft. 

Lief wat je schrijft. Ik zal proberen meer trots en minder streng voor mezelf te zijn. 

Groetjes van Jessica

 

Laatst bewerkt: 23/11/2019 - 20:11

Lieve Jessica, nog gefeliciteerd met de verjaardag van je dochter. Ik hoop dat je hebt genoten en hebt gedaan waar je zin en behoefte aan had.
Ik zie mijn kanker als dikke pech, ik leef bewust, Luister naar mijn lichaam en geest,¬†weet heus het verschil tussen gezonde voeding en frituur en ga zo maar door, maar ik¬†doe waar ik mij goed bij voel.¬†Ik zie bv een gebakje of ¬†croissantje met brie¬†niet als zondigen. Als ik daar zin in heb neem ik het omdat ik weet dat dat een ‚Äėgeluksmomentje‚Äô voor me is. Zoek een balans waar jij je goed bij voelt, want daar gaat het om, jij bent belangrijk, wees lief voor¬†jezelf ‚̧ԳŹ xx Kim

Laatst bewerkt: 22/11/2019 - 18:30

Lieve Kim, 

Dank je wel voor je felicitaties! Ik heb enorm genoten van haar en van meerdere feestjes om haar verjaardag te vieren. Inderdaad heb ik ook dingen genomen waar ik behoefte aan had. Mooi hoe je het omschrijft: een geluksmomentje ipv een zondig moment. Beter! Ik ga proberen (nog) liever voor mezelf te zijn. 

Liefs, Jessica

Laatst bewerkt: 23/11/2019 - 20:07