Nu even Niet!

Sinds maart ben ik bezig met chemo. De eerste 6 kuren, die bestonden uit Oxaliplatin, Capecitabine en Avastin, waren verreweg het zwaarst. Alhoewel de kuren 6 tot en met 9 een stuk beter te doen zijn, neemt de vermoeidheid wel behoorlijk toe. Ook heb ik last van het hand-voet syndroom. Niet zo erg als een lotgenoot die blaren op haar handen en voeten had, maar toch...

Maandag neem ik mijn laatste chemopillen en dan zitten 9 kuren erop. Die dag ga ik ook naar het AVL voor een MRI- en CT-scan. Vervolgens gaan mijn man en ik 15 oktober naar het ziekenhuis voor de uitslag.

In principe was het de bedoeling om na 9 kuren te stoppen. Maar...als blijkt dat er sprake is van verdere krimp of een stabiele situatie bestaat de mogelijkheid om door te gaan. Eén stemmetje in mijn hoofd zegt: "Doe het nou, als de uitslag gunstig is. Je Moet er toch alles aan doen om de kanker zo lang mogelijk te bedwingen! Er zijn mensen die veel meer kuren hebben gehad dan jij met ernstigere bijwerkingen". De andere stem roept harder en zegt: "Je bent vaak zo moe, hebt het mentaal (even) zwaar. Kies nou voor kwaliteit van leven!" 

Een keuze maken blijft verdomde lastig. Ga je wel door, dan bestaat de kans dat de tumoren verder krimpen of m'n situatie langer stabiel blijft. Tegelijkertijd kan er resistentie van de chemo ontstaan. Neem je een pauze, kan de kanker weer groeien. Of niet, omdat hij vaak ook nog een tijd doorwerkt na het staken van de behandeling. 

Alhoewel ik eerst de uitslag - ik zou willen dat ik net als Warner Prevoo een half uur na de scans de uitslagen zou hebben - af zal wachten, ben ik er voor 80% uit dat ik een pauze wil. Even weer mijn lichaam en geest opladen lijkt me heel verstandig! 

23 reacties

Lieffie, ik denk dat ik ook voor een pauze ga, na 1260 chemopillen komen ze mijn neus uit

brassa xxx

Laatst bewerkt: 02/10/2019 - 19:33

Lieve Jessica, ik begrijp wat je zegt. Alleen toen de oncoloog mij zei dat het beter was te stoppen raakte ik in paniek. Ondanks bijwerkingen wilde ik niet stoppen. De capecitabine was mijn beste vriend. Maar hij had een alternatief hormoonbehandeling Anastrozol.  Na 3 verlaagde kuren waarvan we niet wisten of ze wat deden ben ik voor de Anastrozol gegaan.  Nu achteraf blijken de 3 verlaagde kuren en de anastrozol niets gedaan te hebben. Ik heb er inmiddels weer tumoren bij. Als je op de vermoeidheid na niet veel bijwerkingen hebt zou ik doorgaan. Ik had ook in het begin last van vermoeidheid ben toen 2x in de week gaan trainen bij de Fysio dit heeft deels mijn  vermoeidheid weggenomen. 

Ik zeg je niet wat je moet gaan doen. Die keuze ligt bij jou en alleen jij kan daar de beste voor jou uithalen. Doorgaan of stoppen. Mij werd verteld dat je en half jaar stoppen moet eer je weer gebruik zou willen maken van dezelfde chemo.

Heel veel sterkte met het nemen van een besluit.

Ik ga voor je duimen 15 oktober hopelijk is het nog meer gekrompen.💪💪🍀🍀

Liefs Alice❤

Was fijn je in levende lijve ook eens te mogen ontmoeten.

Laatst bewerkt: 02/10/2019 - 19:51

Lieve Alice,

Ik vond het ook fijn om jou ontmoet te hebben! 😘

Bedankt voor het delen van jouw visie 🙏

Als iets goed werkt, heb je de neiging om er mee door te gaan. Dat snap ik heel goed. En ik kan me ook voorstellen dat jij niet wilde stoppen met “je beste vriend”. Tegelijkertijd, dat zie je bij jou ook, weet je niet wat het beste is. Je bent doorgegaan, maar achteraf bleken de 3 kuren plus de hormoonbehandeling niet geholpen  Vermoeidheid en hand-voet syndroom lijken niet zo erg te zijn, maar in combinatie met mentale vermoeidheid plus de wens om vooral de kwaliteit van leven leidend te laten zijn, denk ik dat ik bij mijn besluit blijf. 

Door een gesprek met een lotgenoot was ik ook in de veronderstelling dat ik pas na 6 maanden weer zou kunnen beginnen, als ik voor een pauze zou kiezen. Tijdens het laatste gesprek met mijn oncoloog - volgens Werner Prevoo heb ik heel veel geluk met haar en zo voel ik het ook 😊 - gaf ze aan dat ik ook 3 maanden zou kunnen stoppen. Dat lijkt me een mooie periode om weer op te laden. Ik sluit niks aan, maar mijn intuïtie zegt dat ik voor de break moet gaan.

Eerst maar eens kijken wat er uit de scan komt... 

Liefs, Jessica

Laatst bewerkt: 02/10/2019 - 20:25

Beste Jessica,

ik heb twee vrouwen, Helga en Linda mijn dochter. Ik bewonder ze.

lees jouw blog.......jij hoort naast hen...

zo knap, zo bewonderingswaardig,......

Laatst bewerkt: 02/10/2019 - 22:18

Hi Paul, 

Bedankt voor je reactie. Deze ontroert me. Weet even niet zo goed wat ik erop moet zeggen. 

Liefs, Jessica

Laatst bewerkt: 03/10/2019 - 07:45

Jessica, lange wachttijd tussen scan en uitslag. Maar als de scan bewijst dat de chemo heeft gewerkt is het allemaal de moeite waard geweest.

Laatst bewerkt: 03/10/2019 - 10:06

Lieve Paul, 

Ik was ontzettend blij dat je er bij was gisteren, dat er geen sprake was van een hersentumor of TIA. En dan heb je ook nog een goede presentatie gegeven. Dank en petje af! Je hebt heel wat doorstaan. Nu is het, denk ik, tijd om even heel goed voor jezelf te zorgen. Take care! 

Groetjes van Jessica

Laatst bewerkt: 03/10/2019 - 16:34

Dank je Jessica,

Je geeft me de moeilijkste opdracht.

Ik maak me meer zorgen om mijn naasten dan om mezelf en dat zal niet zomaar veranderen.

Maar ik heb genoten van de dag. Het was de moeite waard om vele blogvrienden te ontmoeten en te spreken. Ook al was ik aan het einde van mijn Latijn na de huilende dokter.

Mvg Paul

Laatst bewerkt: 03/10/2019 - 23:14

Lieve Paul, 

Het is heel goed dat je er wilt zijn voor anderen. Echter ben ik ervan overtuigd dat je pas voor een ander kunt zorgen, als je goed voor jezelf zorgt. Vanuit een liefdevolle houding wil ik je daarom inderdaad de opdracht geven om goed voor jezelf te zorgen. Dat is niet alleen het beste voor je naasten, maar ook voor jezelf.

Fijn dat je genoten hebt van de dag! Ik had je ook graag nog even willen spreken, maar er waren op bepaalde momenten meerdere gegadigden en op andere momenten kon ik je niet vinden. 

Succes en sterkte! 

Laatst bewerkt: 04/10/2019 - 07:47

We vinden elkaar wel weer een keer. Ik had graag langer gebleven maar heb aan mezelf gedacht! Goed hé!

Laatst bewerkt: 04/10/2019 - 09:30

Hoi Jessica, ik geef je groot gelijk, neem voor jezelf de ruimte die je nodig hebt, energie heb je straks hard nodig! En wat leuk dat ik je gisteren ook heb ontmoet, ik vond je spontaan en sterk overkomen!

Selamat tinggal ! Banyak cinta Cecylia ;-)

Laatst bewerkt: 03/10/2019 - 13:57

Lieve Cecylia,

Bedankt voor je steun en begrip! 

Ik vond het ook erg leuk om jou te ontmoeten. De volgende keer maar niks aantrekken van de "bordjes met verschillende kankersoorten" 😉. 

Ondanks dat het niet altijd makkelijk is, kan ik gelukkig vaak ook nog de knop omdraaien en indien nodig even een masker opzetten. Dat laatste doe ik het liefste niet, maar doordat mijn emoties zo schommelen de laatste tijd is het soms wel nodig. 

Sampai ketemu lagi! 😘

Laatst bewerkt: 03/10/2019 - 16:29

Wat de beslissing ook wordt, ik wens je toe dat het je goed zal doen.

Ik vond het heel fijn om je samen met Nik even te kunnen begroeten gisteren, al hebben we elkaar de rest van de dag niet meer gezien. 

Veel sterkte en nog veel meer liefs,

Hanneke

Laatst bewerkt: 03/10/2019 - 17:15

Lieve Hanneke, 

Dank je wel! 🙏 

Het was inderdaad fijn om elkaar te zien. Jammer dat we elkaar daarna niet meer gezien hebben, maar in elk geval nu een (beter) beeld bij de persoon achter de blog 😉😘. 

Liefs, Jessica

Laatst bewerkt: 03/10/2019 - 19:24

Ik hoop dat de scans laten zien dat de kuren goed hun werk hebben gedaan! En ik wens je veel wijsheid met je beslissing daarna. Sterkte en veel liefs XXX 

Laatst bewerkt: 04/10/2019 - 15:14

Ik hoop en duim voor je dat je scans positief uitvallen. En ik weet dat welke keuze je ook maakt het altijd de goede zal zijn. Dikke knuffel

Laatst bewerkt: 07/10/2019 - 10:08

Hi Pasje,

Dank je wel, dat hoop ik ook met jou 😉. Er bestaan, denk ik, inderdaad geen foute keuzes, slechts het volgen van je eigen pad. 

Liefs, Jessica

Laatst bewerkt: 07/10/2019 - 14:28