De voordelen van Essentiële Oliën voor kankerpatiënten

De laatste tijd ben ik weer meer bezig met “een oude liefde”, essentiële oliën. Ik ben een groot voorstander van alternatieve geneeswijzen naast reguliere behandelingen, aangezien deze je zowel fysiek, als mentaal sterker kunnen maken. Essentiële oliën ruiken vaak heerlijk, maar hebben daarnaast ook voordelen, als je kanker hebt. 

Wat zijn essentiële oliën? 

Goede essentiële oliën zijn 100% pure, vluchtige aromatische vloeistoffen die worden gewonnen uit onder meer de vruchten, zaden, stengels en schors van planten. Nadrukkelijk gaat het hier niet om de goedkope (parfum) oliën met chemische toevoegingen die voor aromabranders gebruikt worden! Laatstgenoemden hebben geen gezondheidsvoordelen en kunnen zelfs gevaarlijk zijn bij inwendig of topisch (op de huid) gebruik. Gebruik bij voorkeur biologische essentiële oliën, aangezien hierbij geen pesticiden gebruikt zijn in de plant(del)en. Een aantal goede merken zijn Biover, Physallis en doTerra. 

Essentiële oliën bij kanker

In clinical trials is er onderzoek gedaan naar de behandeling van stress, misselijkheid en andere klachten van kankerpatiënten met essentiële oliën. Er is - dat viel ook wel te verwachten - geen bewijs dat ze kanker kunnen genezen. Wel zijn er verschillende onderzoeken die aangetoond hebben dat ze kunnen helpen bij het verminderen van angst, depressie, pijn en misselijkheid. Daarnaast kunnen essentiële oliën ingezet worden om je stemming te verbeteren en beter in slaap te komen. Voorbeelden van studies over dit onderwerp: 

Studies m.b.t. angst en depressie

 • In een trial met 103 kankerpatiënten werd het effect van een normale massage vergeleken met een massage met Roman Chamomile essentiële olie. Na 2 weken leidde massage met genoemde essentiële olie tot een vermindering van angstgevoelens. Er was sprake van een significant verschil met de controlegroep, waarbij een reguliere massage werd toegepast. 
 • In een andere studie kregen 58 patiënten met verschillende soorten kanker 6 aromatherapie sessies. Dit leidde tot een afname van angstgevoelens en depressie.  

Studie m.b.t. slaap 

 • Patiënten die net de diagnose acute leukemie gekregen hadden kregen tijdens hun ziekenhuisopname 3 wekenlang aromatherapie. Met behulp van een vernevelaar (diffuser) inhaleerden ze 3 weken lang ‘s nachts essentiële oliën. Patiënten konden kiezen uit lavendel-, pepermunt- of kamille olie. Zij gaven verbeteringen aan op het gebied van slapen, eetlust en welzijn. Ze ervaarden door het gebruik van aromatherapie een vermindering in depressie en paniekgevoelens. 

Studie m.b.t. droge mond 

 • Radioactieve Iodine kan tot beschadiging van speekselklieren. Een verhoogde speekselproductie kan deze schade verminderen. In een randomized controlled trial nam de speekselproductie bij patiënten toe, die een mix van citroen en gember essentiële olie inhaleerden in vergelijking met de placebo groep.

Studie m.b.t. misselijkheid en overgeven

 • Bij een studie waarbij vrouwen met borstkanker chemotherapie kregen, nam de acute misselijkheid iets af door het inhaleren van gember essentiële olie. Het verminderde echter het overgeven of chronische misselijkheid niet. 

Eigen ervaring en gebruik van essentiële oliën

Zelf gebruik ik verschillende essentiële oliën op verschillende manieren en voor verschillende doeleinden. Een aantal van mijn favorieten zijn: 

 • Bergamot, Cheer en sinaasappelolie: word ik helemaal blij van. Ze ruiken heerlijk. Bijvoorbeeld te gebruiken in badzout, verdund met draagolie in een rollerball of in een diffuser;
 • Pepermuntolie: verlicht hoofdpijn en buikpijn, helpt het lichaam om af te koelen (bv. bij opvliegers), bevordert de spijsvertering en ondersteunt de luchtwegen;
 • Head: mix van pepermunt- en Lavendelolie die hoofdpijn verlicht; 
 • Breathe, Respiratory, wierook (Frankincense) en Copaiba olie: bij benauwdheid en/of hoesten. 
 • Citroen (Lemon) olie: staat bekend om zijn krachtige reinigende werking. Het is een prachtige olie die je lichaam ondersteunt bij het afvoeren van afvalstoffen en is een bron van vitamine C, die belangrijk is voor je weerstand. De essentiële olie wordt niet, zoals vaak gedacht, gewonnen uit citroensap, maar door uitpersing van het buitenste gedeelte van de verse schil. Het bevat 68 procent d-limonene, een krachtige anti-oxidant. Ook lekker om te drinken: een glas koud water met 1 druppel citroenolie;
 • Dagcrème met Frankincense en lavendelolie;
 • Badzout met sinaasappel- en lavendelolie;
 • Massageolie met Bergamot of Wild Orange;
 • Defense en On Guard olie: om het immuunsysteem te versterken. 

Hoe te gebruiken? 

Je kunt essentiële oliën op 3 manieren gebruiken: 

 1. Aromatisch (in de lucht) via een diffuser (verstuiver);
 2. Op de huid: bij voorkeur verdund met een pure draagolie, zoals amandel-, avacado- of kokosolie. Verdunnen heeft meerdere voordelen: de effectiviteit van de olie neemt toe, de minimale kans op een allergische reactie neemt nog verder af én je doet veel langer met een flesje essentiële olie. Let op: citrusoliën, zoals citroen en bergamot zijn fototoxisch. Als je deze op door kleding onbedekte huid aanbrengt, vermijd dan, afhankelijk van de soort olie, 24-72 uur direct zonlicht. 
 3. Intern. In “olieland” zijn er twee scholen. De eerste geeft aan dat intern gebruik veilig en verantwoord is, mits de gebruiker er verstand van heeft en/of begeleid wordt door een aromatherapeut. De tweede is van mening dat essentiële oliën niet ingenomen zouden moeten worden. Mocht je het met de eerste school eens zijn, kun je milde oliën, zoals citroenolie, in een glas water innemen. Minder milde oliën - oregano is daar een voorbeeld van - moeten in een capsule ingenomen worden. Lege capsules zijn online te koop. 

Uitproberen? 

Ben je enthousiast na het lezen van bovenstaande informatie? Koop dan één of meerdere goede, pure, bij voorkeur biologische essentiële oliën. Afhankelijk van wat je ermee wilt doen, kun je bijvoorbeeld nog een diffuser (verstuiver), rollerballs, een draagolie of basiscrème kopen. Wil je rollerballs vullen, dan zijn pipetjes ook handig. 

Wil je meer weten over mijn ervaringen en/of twijfel je of het iets voor jou is? Reageer hieronder of stuur me een persoonlijk berichtje. 

Bronnen:

5 reacties

Hoi Jess,

Zal uitgerekend ik dan maar eens als eerste reageren??  hahaha

De werking van deze essentiële oliën zal voor een ieder weer anders zijn 

en/ of worden beleefd.

Ik heb een paar jaar geleden, voordat ik wist dat ik die tumor had, mij eens

laten verleiden, maar dan hoofdzakelijk voor de lekkere geur en de goede

werking in samen gebruik met andere olien .

Ik was voor mijzelf een uitdaging aan gegaan om mij een jaar niet meer

te scheren en een hele grote baard te  "kweken"

Nu bestaan er allerlei baard olien, maar die zijn stervens duur, dus ben ik

ze zelf gaan maken.....goed voor je baard en goed voor de huid er onder !!!

Ik mixte aubain marie in een glazen pot kokosolie samen met jojoba olie

[ om het smeer-baarder te maken ] en daaraan toe voegde ik lekker druppels

van verschillende essentiële oliën voor de geur en ook de verzorging van 

baard en huid.

Dat werkte geweldig !!!

De geuren die ik het meest gebruikte [ en bij mij passen ] waren houtachtige

en kruiden geuren samen met frisse citroen.

Toen mijn baard ongeveer 25 cm lang was heb ik hem weer kort geschoren

en toen besloten om nooit meer mijn haar te laten knippen...toen wist

ik al wel van mijn tumor.

Maar dat olie-mengsel gebruik ik af en toe nog wel steeds, al is het alleen

maar omdat het lekker ruikt!!

Mijn haar hangt nu ongeveer tot halverwege mijn rug en is anderhalf jaar

geleden helemaal "bewerkt" tot rasta [ dreads ] ..hahaha [ hoe ouder hoe gekker ]

Dus van mijn kant een positieve reactie op jouw olien-verhaal, alleen

misschien iets anders dan waar jij het voor gebruikt.

Groetjes  Hans

---

 

Laatst bewerkt: 25/05/2020 - 22:09

Hi Hans, 

Leuk dat je als eerste en dan ook nog eens positief reageert 😉. 

Je kunt inderdaad zelf lekker oliën mengen en ze voor van alles en nog wat gebruiken, voor je baard, in een gezichtscrème, masker, om mee schoon te maken etc. In het boek dat ik heb, Modern Essentials, staan allerlei recepten. 

Je houdt wel van gekke dingen: het laten groeien van een lange baard en nu rasta’s. Grappig! 

Ook fijn dat je af en toe nog het oliemengsel gebruikt. Als iets lekker ruikt, doet dat ook al iets met je 😊👍. Met enige regelmaat geef ik vrienden en familieleden olietjes. Sommigen worden dan echt “verliefd” op ze. Zo leuk! 

Groetjes van Jessica

Laatst bewerkt: 26/05/2020 - 07:53

""Je houdt wel van gekke dingen: het laten groeien van een lange baard en nu rasta’s. Grappig! """"

Dat klopt ja...

Ik heb altijd een hekel aan  "grijze muizen" gehad  en ben dat zelf eigenlijk ook

nooit geweest. [ hoop ik... ]

Daarnaast hou ik er van om mijzelf af en toe "uit te dagen" en een doel te stellen

[ en daarmee ook reacties van anderen uitlokken....hahahaha ]

Zogenaamde "knuppels in hoenderhokken gooien "

Ook een soort van  zelfdiscipline , die overigens niet extreem is hoor...ik doe zeker

geen idiote dingen !!!

[ misschien zit deze   "uitdaging" ook wel een beetje in het "niet laten behandelen??"] 

Voer voor psychologen...hahahahaha

Groetjes  Hans

---

 

Laatst bewerkt: 26/05/2020 - 08:23

Hoi Jessica wat heb je een grondig  gedocumenteerd verslag gemaakt heel waardevol dank je wel!🌻🌻🌻🌻🌻In het blad Seasons las ik van  Dutch harvest thee dat gemaakt wordt van een eeuwenoud ras dat op hennep lijkt maar niet hetzelfde  is?? Legaal Verkrijgbaar dus bij bijv.natuurwinkels vd week gekocht en ik sliep er heerlijk op...🐑🐑🐑🐑🐑🐑🐑geen 100 schaapjes hoeven tellen...

Laatst bewerkt: 28/05/2020 - 18:38

Hi Jeron, 

Fijn dat je het interessant vond! Die harvest thee klinkt ook goed. Super dat je er zo lekker op sliep! 

Een heel fijn weekend gewenst! 😘

Laatst bewerkt: 31/05/2020 - 16:49