“Als je op de IC belandt met Corona, zijn je kansen super slecht”

Maandagochtend werd ik na het bloed prikken gebeld door mijn verpleegkundig specialist. Vanwege Corona geen face-to-face contact, maar een telefonisch consult. Niet alle waardes waren binnen, maar de belangrijkste wel en ze had er alle vertrouwen in dat de anderen ook goed genoeg waren om door te gaan naar de 14e chemokuur. Zover het goede nieuws. 

Ik vroeg haar wat er zou gebeuren, als ik de ernstige vorm van Corona zou krijgen, waarbij ik op de IC opgenomen zou moeten worden. Heel even bleef het stil aan de andere kant van de lijn. Daarna zei ze: “Als dat gebeurt, zijn je kansen super slecht. Je moet dan gemiddeld 3 weken beademd worden. Daarna volgt een lang traject van revalidatie. Al die tijd kan je geen chemo krijgen. Je moet je afvragen of je dat wilt”. Deze boodschap kwam aan als een mokerslag. Natuurlijk ben ik niet naïef en weet ik dat ik kwetsbaarder ben dan de gemiddelde Nederlander, maar dit had ik me niet gerealiseerd. En telefonisch komt het nog harder binnen dan in een persoonlijk gesprek. 

Na dit gesprek moest ik naar de oncotheek om chemopillen te halen en naar de dagbehandeling voor een infuus Bevacizumab. Manlief mocht niet mee, vanwege de verscherpte Corona maatregelen in het AVL. Verdwaasd liep ik rond. Later stuurde ik mijn verpleegkundig specialist een mail, waarin ik aangaf dat haar boodschap hard was aangekomen en of ze het ook mogelijk achtte dat ik milde klachten zou kunnen krijgen en dat zou kunnen overleven. Ze schreef terug dat de kans op lichte klachten veel groter is dan dat je op de IC beademd moet worden bij zware klachten. En dat ik, als ik een lichte vorm zou krijgen, dat ook zou overleven. Als afsluiter vermeldde ze iets dat ik al wist, namelijk dat er veel meer mannen dan vrouwen op de IC liggen. Deze mail nuanceerde haar eerdere boodschap. Waarom had ze dat toen niet verteld? Ik waardeer haar eerlijkheid, maar wil dan ook graag het complete verhaal. Waarschijnlijk was ze al aan het voorsorteren op de situatie, waarbij er een gebrek aan IC plekken dreigt. 

Mogelijk vindt er triage plaats in de nabije toekomst, waarbij artsen bepalen wie er wel of niet behandeld worden op de IC. In dat geval hoef én kan ik zelf geen keuze meer maken. Maar...als ik nog wel zou mogen beslissen, wat doe ik dan? De kans dat je na een periode met beademing er met lichamelijke en geestelijke schade uitkomt, onder andere aan de longen, is groot. Revalidatie kan een half jaar of langer duren. In die tijd kan de kanker groeien. Gevoelsmatig wordt dat een lijdensweg, moet ik dat niet willen. Tegelijkertijd is mijn overlevingsdrang groot, ben ik jonger dan de gemiddelde patiënt, vrouw, heb geen hoge bloeddruk, hartproblemen, diabetes, overgewicht of ademhalingsproblemen. Mij is geadviseerd om na te denken over wat ik wil in het IC scenario. Wil ik daar nu een beslissing in nemen of wacht ik af of deze situatie zich überhaupt voordoet? Als ik nu beslis, vertrouw ik dan op de kracht van mijn lichaam en geest? Ik weet het niet.Dinsdag hebben mijn man en ik een gesprek met onze huisarts over “gezellige onderwerpen” als palliatieve sedatie en euthanasie. Voor die tijd wil ik beslissen of ik nu al een knoop door wil hakken met betrekking tot een mogelijke IC opname of dat ik die beslissing voor me uitschuif. 

Iedereen wordt geraakt door Corona, maar zeer kwetsbare groepen, zoals palliatieve kankerpatiënten hebben het extra zwaar. We missen persoonlijk contact en leuke dingen doen, terwijl onze tijd zo kostbaar is. Angst, verdriet en wanhoop liggen op de loer, maar in het kader van onze gezondheid en welzijn moeten we proberen daar verre van te blijven. Daarom spreken we onze veerkracht weer aan en maken er het beste van. Onder meer yoga, muziek, videobellen met vrienden en familie, films en series kijken, lezen, lekker eten, de zon en schrijven helpen daarbij. Niet ideaal, maar we moeten het er mee doen. 

Met heel mijn hart hoop ik dat niemand op dit forum geraakt wordt door de meest ernstige vorm van Corona, geluk en rust in kleine dingen kan vinden! ❤️

35 reacties

Hoi Jessica,

Schuiven met die beslissingen, gewoon "niet nu" maar na Corona! Is ook voor jou en alle relevante moeilijke beslissingen van toepassing. Ik gun je in ieder geval dat deze beslissingen niet nu hoeven te worden genomen.

Sterkte, Paul

Laatst bewerkt: 01/04/2020 - 11:30

Hi Paul, 

Niet nu lijkt me een heel fijn uitgangspunt. Het zou toch wel erg wrang zijn dat we zo ons best doen om onze prognose zo lang mogelijk te overleven en dan door Corona gevloerd te worden?!?! Laten we maar veilig door deze periode heen komen en dan weer verder kijken...

Groetjes van Jessica

Laatst bewerkt: 01/04/2020 - 16:42

Het zijn inderdaad extra zware tijden voor iedereen hier op het forum. Natuurlijk is het vreselijk voor iedereen die getroffen is door Corona. Maar dat wij nu niet de normale contacten, controles en behandelingen kunnen krijgen omdat de hele zorg plat ligt vanwege Corona dat vind ik best moeilijk. Er gaat een heel stuwmeer ontstaan van uitgestelde zorg en dat is niet zo een twee drie weer weggewerkt. En daar ben ik eigenlijk banger voor dan voor een zware vorm van Corona. Ik hoop dat de off label middelen en supplementen die ik al slik ook helpen om een eventuele Corona besmetting goed te doorstaan.

Ik wil in tijden van Corona niet helemaal als een kluizenaar leven, dat herinnert me teveel aan de tijden dat ik mijn vrijheid kwijt was vanwege die vreselijke chemo infusen. Dus ga ik dagelijks meerdere keren wandelen of fietsen en een keer per week permitteer ik mij een 'uitje' naar een grote supermarkt met veel ruimte. Ondertussen kijk ik heel erg uit naar het moment dat we onze camper in kunnen pakken en we weer op pad kunnen gaan.

Laatst bewerkt: 01/04/2020 - 12:34

Lieve Marian, 

De uitgestelde zorg, zelfs voor bepaalde vrij kritische behandelingen, vind ik ook zorgwekkend. Dan wordt er aan de “Corona kant” wel levens gewonnen, maar ontstaan  er aan de andere kant verliezen.

Hopelijk helpen je supplementen en Off label medicijnen inderdaad om goed door een eventuele besmetting heen te komen. We kunnen een aantal dingen nemen die anti-viraal en/of weerstand verhogend zijn. 

Ik kan me voorstellen dat je niet als een kluizenaar wilt leven. Iedereen moet zijn eigen risicoafwegingen maken. Inderdaad maar weer uitkijken naar een toekomst waarin we weer leuke dingen kunnen gaan doen! 

Laatst bewerkt: 01/04/2020 - 16:51

Hoi Jessica,

Ten eerste "gelukwensen" voor het goede nieuws waar je ook mee begint!!

Dat is ook eigenlijk het belangrijkste nu  [ vind ik ]

En dan idd de problemen die ongetwijfeld gaan komen  met het wel

of niet bezetten van IC-bedden door wie??

Mijn huisarts heeft het aan mij nog niet voorgelegd, maar dat verwacht

ik eigenlijk ook niet omdat hij mijn antwoord wel zal kennen ...hahaha

Laat mij maar lekker gaan en als het "onhoudbaar" wordt, een handje helpen.

Zo sta ik er nu ook in en als ik de pech heb om corona te krijgen, blijft

die keuze hetzelfde.

 Een IC-bed dus niet voor mij maar voor een ander die het meer "nodig"heeft.

Dus Jessica.....als het nodig is [ en dat hoop ik echt niet natuurlijk!!! ]

mag jij mijn IC bed hebben...ik hang er alvast een kaartje aan met je naam!

Groetjes  Hans

---

 

Laatst bewerkt: 01/04/2020 - 12:56

Hi Hans, 

Inderdaad fijn dat ik weer door mocht met gif slikken 😉. 

Waarschijnlijk krijgen we capaciteitsproblemen op de IC, maar zeker weten we dat niet. Superlief dat je je IC-bed bij het “worst case scenario” aan mij af zou willen staan 🙏. Ik hoop dat het idd niet nodig is. Eigenlijk wil ik ook niet bezig zijn met het maken van de keuze in het geval dat...

Liefs, Jessica

Laatst bewerkt: 01/04/2020 - 16:56

Lieve Jessica,

Dat is echt een dreun  in je gezicht. Ik kreeg deze mededeling ook vorige week, gelukkig mocht ik toen nog wel naar het AVL. Bij mij was zelfs de mededeling dat ik er gewoon niet terechtkom ivm mijn levingsverwachtingen. Ik had hem ook niet zien aankomen.

Maar jij bent nog zo veel jonger. Dat maakt het nog veel moeilijker . En we kunnen inderdaad heel erg kijken naar de risicogroep vwb man en alle andere kenmerken  voor grote risicogroepen voor ic. Maar ook wij blijven erg kwetsbaar. 

Laten we vooral hopen dat het ons bespaard blijft!

Liefs, Karin

Laatst bewerkt: 01/04/2020 - 14:26

Lieve Karin, 

Het was inderdaad een klap in mijn gezicht, maar de dreun die jij kreeg was nog veel groter. Dat is pas hard en heftig! Nederland lijkt zo’n geweldig, ontwikkeld land te zijn, maar soms lijkt een mensenleven maar een beperkte waarde te hebben. In tegenstelling tot een aantal landen om ons heen, wordt hier m.i. Iemand te snel opgegeven of als uitbehandeld bestempeld. 

Laten we maar zorgen dat we het niet krijgen! 

Liefs, Jessica

Laatst bewerkt: 01/04/2020 - 17:04

Lieve Jessica, we gaan inderdaad voor het ‘niet nu’ verhaal van Paul en hoe klein of groot de kans ook is op ernstige klachten bij corona is het naar mijn idee wel goed om erover na te denken. Ik heb in mijn wilsverklaring niet beademen staan, dus voor mij is het ‘makkelijk’, geen ic dus. Maar goed, stug doorgaan en niet nu..dat lijkt me het beste plan. 
Wel fijn trouwens dat je bloedwaarden goed genoeg zijn om de volgende kuur te starten. Succes maar weer met nummer 14 en veel plezier met yoga, een goed boek, de zon, videobellen enz (jeetje je bent er maar druk mee) 😁 xx Kim 😘

Laatst bewerkt: 01/04/2020 - 16:13

Lieve Kim, 

Laat iedereen inderdaad maar voor Paul’s “niet nu scenario” gaan! Mag ik vragen, misschien in een pb, waarom je in jouw wilsverklaring niet beademen hebt staan? Voorlopig gaan we stug door met de dingen die het leven de moeite waard maken. 

Ik ben dankbaar voor mijn lichaam, dat die de kuren nog goed aankan. Hoop dat jij je ook nog een beetje vermaakt en dat het naar omstandigheden goed met je gaat! 

Liefs, Jessica 😘

Laatst bewerkt: 01/04/2020 - 17:11

Poeh Jessica, dat komt toch wel even binnen. Ik heb tot nu toe alleen vanuit het ziekenhuis gehoord dat Corona krijgen voor mijn lijf absoluut niet wenselijk is, maar dat ik het waarschijnlijk wel overleef als ik het toch krijg. Verder niks over of ik al dan niet de ic op zou kunnen. Ik spreek mijn oncoloog maandag, benieuwd waar ze mee komt. 

Sterkte!

Laatst bewerkt: 01/04/2020 - 16:24

Hi Sandra, 

Ja, die kwam inderdaad wel binnen. Fijn dat jouw situatie gunstiger is. Het scheelt natuurlijk dat jij de NED status hebt. Daardoor zal je lichaam meer aankunnen. Houden zo! 

Laatst bewerkt: 01/04/2020 - 17:14

Ja dat is ook zo. Bij het Erasmus gaat alles (tot nu toe en voor zover ik weet) alles gewoon door, ik hoor ook veel verhalen waarbij onderzoeken en behandelingen gestaakt worden in andere ziekenhuizen. Hopelijk komen we ook deze coronacrisis allemaal goed door en zitten we over een paar maanden lekker op een terras.

Laatst bewerkt: 01/04/2020 - 21:35

Hi Jessica, we hebben hier al eens contact over gehad. Ik heb bij mijn oncoloog  vast laten leggen, geen ic, geen beademing in geval van Corona. Mijn longsituatie is al slecht en beademing van 3 weken, lang herstel en dan geen chemo kunnen krijgen. Scenario’s waarvan ik en mijn oncoloog weten dat ik dat niet ga overleven.

Ik heb mijn wilsverklaring, medische volmacht, behandelverbod, euthanasie verklaring allemaal vorig jaar geregeld. Erg zwaar om dat te  moeten doen en te bespreken met mijn kinderen. Maar als het eenmaal klaar is, dan geeft dat ook een soort van rust. Eigenlijk moet iedereen, gezond of niet gezond dit allemaal vast laten leggen. Zo ontzettend belangrijk, zoals Sting zong, in zijn lied Fragile. We zien nu om ons heen hoe we in 2 maanden tijd in een, voor die tijd ondenkbare, wereld terecht zijn gekomen. We zijn allemaal “Fragile”. 
 

Er is een erg  mooie website die mij enorm geholpen heeft om dit te kunnen bespreken en vast te leggen is:
“Ik wil praten met je praten.nu”  

Hier kan je een brief downloaden die werkelijk alles benoemd rondom ziek worden en niet meer genezen. Ik heb er weken over gedaan om dit in te vullen, steeds een stukje. Uiteindelijk was de brief zo goed als klaar, en heb ik hem gedeeld met mijn kinderen. Samen hebben we alles wat ik opgeschreven had besproken, wat vonden zij ervan. Zo hebben we een aantal dingen weer herschreven.
Ik vond dat deze brief een hele goede basis is waarmee ik uiteindelijk de wilsverklaringen, en euthanasie verklaring heb kunnen schrijven.


Maar het is wat je zegt, Vooral niet besmet raken met Corona. Ben ik bijna 7 jaar aan het knokken om de kanker de baas te blijven, zal je door zo’n stom virus het loodje leggen. Dat zal toch wel heel zuur zijn.

Nee ik ga het gewoon niet krijgen. 💪🏻
  

 

Laatst bewerkt: 02/04/2020 - 08:58

Lieve Ella, 

Inderdaad hebben we het er al eens over gehad. Ik vind het knap dat je al je verklaringen vorig jaar al geregeld hebt. Ik zou dat ook moeten doen, maar wilde dat tot voor kort niet, omdat ik voor mijn gevoel dan te veel met het einde bezig zou zijn en gevoelsmatig was dat nog lang niet aan de orde. Omdat ik weer hersenuitzaaiingen heb gekregen - deze zijn weliswaar behandeld, maar de kans op nieuwe is groot - vind ik dat ik nu wel hiermee aan de slag moet. 

Ja, we zijn fragile en leven nu in bizarre omstandigheden. Ik probeer zoveel mogelijk met de dag te leven, maar regelmatig denk ik toch aan de toekomst. Zal ik mijn geliefden, buiten mijn gezin om, nog ooit weer kunnen knuffelen? We gaan maar voor het scenario van geen Corona en nog een aanzienlijke tijd hier mogen zijn. 

Bedankt voor de tip van de website. Ga ik naar kijken. 

Liefs, Jessica

Laatst bewerkt: 03/04/2020 - 07:46

Lieve Jessica, 

Het is afschuwelijk dat wij met deze vragen nu ineens bezig moeten zijn.

Maar ik vrees dat je verpleegkundige wel gelijk heeft. Gisteren zag ik een reportage: als ze het al overleven komen mensen als een wrak uit de IC, moeten wel een jaar revalideren. En als we dan ook geen chemo meer kunnen krijgen, worden we weer zieker door de kanker.

Ik heb nu zelf de knoop vast doorgehakt en gisteren mijn familie geïnformeerd dat ik in geval van ernstige corona niet op IC wil worden opgenomen, zelfs als ik daarvoor in aanmerking zou komen. 

Oncoloog meldde mij al dat reanimeren voor mij ook niet meer kan, want dan zouden al mijn ribben breken door de uitzaaiingen. 

Laten we alles eraan doen om te zorgen dat we het niet krijgen. En áls we het krijgen, hopen dat het mild verloopt. Want ook dat kan natuurlijk nog.

Heel veel sterkte in deze zo extra moeilijke tijd, lieve, moedige, wijze Jessica!

 

Hanneke

Laatst bewerkt: 02/04/2020 - 09:07

Lieve Hanneke,

Inderdaad afschuwelijk dat we over dit soort dingen na moeten denken en dat we met de Corona gevolgen moeten dealen. Alsof we nog niet genoeg op ons bord hebben. 

Ik ken de gevallen, waarbij mensen als een wrak van de IC komen en heel lang moeten herstellen. Toch zijn er ook mensen die minder lang beademd worden en er nog relatief ok uitkomen. Misschien is het wishful thinking, maar dan ben ik geneigd om te denken: dat zou bij mij ook het geval kunnen zijn. En ik ben hopelijk in staat om sneller te herstellen dan de gemiddelde IC patiënt. Maar misschien is dit gewoon, omdat ik het eigenlijk niet goed aankan om aan het alternatieve scenario te denken. Zoals iedereen hier zegt: we moeten gewoon zorgen dat we het niet krijgen. Die kansen de kans op milde klachten is vele malen groter. 

Ik wens jou ook heel veel sterkte, liefde en moed toe in deze moeilijke tijd! 

Liefs, Jessica ❤️

Laatst bewerkt: 03/04/2020 - 07:55

Tja Jessica toen ik 3 maart te horen kreeg dat ik niet meer beter zou worden, werd de eerste coronapatient in mijn ziekenhuis opgenomen. Mijn eerste reactie was toen ook, het zou toch niet zo zijn dat ik daar aan dood ga. Ik heb die dag ook een euthanasieverklaring meegekregen, had daar zelf om gevraagd, en daar staat in dat je niet meer beademd wil worden. Dat stond me toen een beetje tegen, ook natuurlijk omdat ik me nog zo goed voel. Nu denk ik dat ik die keus niet meer zelf zou mogen maken, dan komt er bij dat de revalidatie na de opname IC op een jaar staat en dan heb ik zoiets, dat ga ik waarschijnlijk zowiezo niet meer halen. Ik heb mijn verklaring nog niet ingeleverd. Vorige week, toen ik bij mijn oncoloog was, zei hij ook dat ik het waarschijnlijk wel zou overleven, de vraag is natuurlijk altijd hoe ernstig krijg je het. In mijn dorp sterven er op het moment mensen aan corona, gisteren sprak ik een kennis, zijn vader was overleden, maandag ziekenhuis en donderdagmorgen overleden, het is een verschrikkelijke ziekte. In de dorpen ten noorden van mij gaan er veel mensen dood, het is een van de brandhaarden van Brabant. Het komt allemaal erg dichtbij en het enige wat wij kunnen doen is ons te houden aan de regels en hopen dat iedereen dat doet en hopen dat het niet te lang gaat duren allemaal, het is hier wel aan het afvlakken, ik hoop dat dat doorzet. Ik geniet wel erg veel van mijn jongste dochter nu, erg veel quallity time nu, heerlijk is dat. Pas goed op jezelf Jessica en ga er weer voor! Heel veel liefs 😘

Laatst bewerkt: 02/04/2020 - 09:28

Lieve Daan,

Ik snap heel goed dat je moeite met de niet-beademingsclausule in de euthanasieverklaring hebt, omdat je je nog zo goed voelt. Het voelt zo onnatuurlijk om hier mee bezig te zijn! 

Het lijkt me ook heftig, als Corona zo dichtbij komt. Brabant is als eerste getroffen door de crisis. Gelukkig vlakt het daar nu af. 

Fijn dat je veel quality time met je jongste dochter hebt! Gelukkig is het niet alleen maar kommer en kwel. 

Zorg ook goed voor jezelf! 

Liefs, Jessica 😘

Laatst bewerkt: 03/04/2020 - 08:15

Ik lees hier nu vanmorgen een paar reacties van o.a. Hanneke - Daan en Nemy

en daar komt telkens weer het onderwerp van de "niet reanimeren"en de

euthanasie verklaring  etc etc  naar voren .

Ook ik heb er al langere tijd en veel over nagedacht om zoiets te laten vastleggen,

maar ben er , ook na veel lezen en gesprekken met mijn huisarts , er

achter gekomen dat deze intentie-verklaringen wettelijk helemaal niets

voorstellen!!!

Wij kunnen wel van alles op papier zetten wat we wel en niet willen,

maar verpleegkundigen - ambulancemedewerkers - artsen etc etc etc

hoeven zich geheel niet daaraan te houden.

Dus wat voor een nut hebben al die verklaringen dan??? NIETS!!! [ helaas]

Een goed gesprek met je arts en dat afsluiten met een stevige handdruk

is volgens mij veel meer doorslaggevend.

Dat je dit onderwerp uiteraard met je naasten moet bespreken,

dat staat buiten kijf!!

Ik wil met dit bericht niemand onzeker maken, maar hou er dus wel

rekening mee dat al die getekende "briefjes" geen garantie geven.

Sorry dat ik misschien weer een "harde"  en  " duidelijke " mening geef.

Groetjes  Hans

---

 

Laatst bewerkt: 02/04/2020 - 11:02

Hans ik heb het er met mijn oncoloog over gehad,  de verklaring wordt gescand en komt in je dossier, daarna moet je ermee naar  de huisarts en scand hij het ook. Dat moet ik nog allemaal doen. Daar ik niet zoveel heb met mijn huisarts en mijn oncoloog veel meer zie en ook goed met hem kan opschieten, hij mij ook zei dat hij ook bij mij thuis zou komen als dat nodig is, het er bij mij meer over gaat dat als ik niet meer verder wil, ikzelf kan zeggen dat het genoeg is geweest, dat mijn oncoloog het dan gaat doen. Je moet het ook voor die tijd vastleggen, bij volle verstand zoals ze dat zeggen. Nou is het zo dat ik best beademd wil worden, maar niet op de IC terecht hoef te komen, voor mij zijn er genoeg andere die meer toekomst hebben dan ik. Mijn kinderen zullen het daar niet mee eens zijn, maar als ze goed nadenken zullen ze beseffen dat dat het beste zou zijn. Ik hoop niet dat we in zo'n situatie terecht gaan komen! Pas goed op jezelf! Liefs

Laatst bewerkt: 02/04/2020 - 11:57

Hoi Daan,

Ik snap dat jij het met je oncoloog met de beste bedoelingen hebt

afgesproken en in principe zal het ook wel "nageleefd" worden.

Maar hou in je achterhoofd dat geen enkele arts zich daaraan hoeft

te houden, ook al zit het in je dossier !!

Laten we natuurlijk allemaal hopen dat het nooit nodig zal zijn, maar

ik maak mij wel eens zorgen om mensen die denken dat een wilsbeschikking

en wel of niet reanimeren etc etc  helemaal nageleefd moet worden omdat

zij dat op papier hebben gezet.

De praktijk laat regelmatig andere dingen zien...HELAAS !!

Groetjes  Hans

---

Laatst bewerkt: 02/04/2020 - 12:19

Dat weet ik, mijn zwager had ALS meer dan 15 jaar geleden alweer. Hij kreeg een longontsteking en wilde absoluut niet naar het ziekenhuis, wat wel gebeurde. Uiteindelijk is er toen hij weer thuis was euthanasie gepleegd, zoals hij dat ook zelf wilde. Ik weet dat het niet altijd makkelijk gaat, maar uiteindelijk heb ik toch wel vertrouwen in

Laatst bewerkt: 02/04/2020 - 12:37

Lieve Jessica,

vandaag ben ik in het AVL, totaal niets van deze berichten in het gesprek. Het is denk ik arbitrair wat de verpleegkundige wel en niet met je bespreken. 

toch is het heftig. Wij palliatieve patienten hebben al zoveel om mee te dealen, Corona komt er gewoon ff bij, alsof het niets is.

ik hoop van harte dat je ook voor deze keer statistisch wilt kijken naar de corona getallen. De kans is echt heel klein dat je op de IC beland. Voor het gemak heb besloten dat ik de milde variant krijg, want uiteindelijk krijgen wij vroeg of laat allemaal corona. Je moet het alleen als risico groep in minder drukke medische tijden krijgen.

 

welnu lieverd, ik snap de mokerslag. Hoop dat je een draai kunt vinden om het van je af te zetten. Denk aan je. Liefs B

Laatst bewerkt: 02/04/2020 - 12:03

Lieve Bianca, 

Waarschijnlijk is het inderdaad arbitrair wat verpleegkundigen met je bespreken en ook of je er zelf over begint. Ik ben het eens met wat je schrijft, dat Corona heftig is, dat we dat er eigenlijk niet bij zouden moeten hebben, maar het is nou eenmaal niet anders. Dan gaan we maar voor geen of een milde variant van Corona. Die laatste kunnen we wel aan. 

Inmiddels kan ik het grotendeels van me afzetten. 

Liefs, Jessica 😘

Laatst bewerkt: 03/04/2020 - 08:21

Ik denk maar niet aan wat er allemaal zou kunnen gebeuren, nu we in deze situatie zijn...maar ik denk wel aan jou en anderen in deze toestand, met alles wat je al hebt. ❣

Laatst bewerkt: 06/04/2020 - 08:14

Je moet positief denken  Jessica...

Je krijgt het helemaal niet, geen enkele variant !!

Groetjes  Hans

---

Laatst bewerkt: 06/04/2020 - 16:14

Hi Hans, 

Deal, daar ga ik voor! Hoe gaat het met je, vermaak je jezelf nog een beetje in deze gekke Corona tijd? 

Groetjes van Jessica 

Laatst bewerkt: 06/04/2020 - 17:14

Ik heb natuurlijk één voordeel en dat is dat ik al ruim twee

jaar binnen zit  [ eigen beslissing ]

Maar de paar momentjes dat er wel eens iemand langs kwam, die zijn nu

bijna helemaal over natuurlijk.

Alleen mijn huishoudelijke hulp komt één keer in de week.

Maar goed....kan ik ook niet snel "ruzie maken" met anderen..hahahaha

Groetjes  Hans

---

Laatst bewerkt: 06/04/2020 - 18:34

Hi Hans, 

Al 2 jaar binnen, dat lijkt me wel pittig, maar geeft nu wel het voordeel dat je er al aan gewend bent. Knap dat je nog zo vrolijk bent (of overkomt?). Hou je taai! 

Groetjes van Jessica

Laatst bewerkt: 07/04/2020 - 07:37

Goedemorgen Jessica,

Ik ben eigenlijk  [ meestal ]  wel redelijk vrolijk en optimistisch.

Heeft het zin om saggerijnig te zijn ???

Nee, het helpt toch niet , dus verspilde moeite...

Natuurlijk ben ik het ook wel eens....ben net een echt mens...hahaha

---

Laatst bewerkt: 07/04/2020 - 09:11

Lieve Jessica,

Deze hele corona ellende is voor iedereen vervelend, op zijn zachtst gezegd. Ik had nog niet bedacht hoe het is voor iemand als jij, die in de palliatieve fase zit. Het is precies zoals je zegt. Jullie tijd is zóveel meer kostbaar. Daarom heb ik echt heel veel respect voor je dat je het tóch weer positief kunt bekijken. Je bent zo veerkrachtig! Hou vol en geniet van alles wat er wél is lieverd.

Liefs Nicole

Laatst bewerkt: 15/04/2020 - 12:39