Magistraal!

Als een van de patient advocates van Inspire2Live die zich al langere tijd bezig houdt met het dossier geneesmiddelen, en waarover ik ook al eerder heb geblogd alhier ben ik verheugd over het aannemen van de motie Westerveld c.s. over magistrale bereiding, de bereiding van geneesmiddelen door een (ziekenhuis)apotheker (zie kamerstuk https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-34834-8.pdf).

De aangenomen motie roept de regering op om praktische en juridische obstakels rond die magistrale bereiding (in het geval van exorbitante prijzen) te inventariseren bij apothekers en ziekenhuizen en om op basis van die inventarisatie de inzet van magistrale bereiding te ondersteunen.

Deze motie is volledig in lijn met het al twee jaar geleden gestarte pleidooi van Inspire2Live om de belemmeringen voor magistrale bereiding weg te nemen en ons voornemen om desnoods in dat kader een rechtszaak uit te lokken rond de vraag wat zwaarder weegt: het recht van het patent of het recht van de patiënt. Inspire2Live wist zich daarbij gesteund door het rapport van de Raad voor Volksgezondheid & Samenleving en de in het kader van de initiatiefnota “Big Farma: niet gezond!” samenwerkende Tweedekamerfracties van PvdA, GroenLinks en SP en 50-Plus Kamerlid Léonie Sazias.

Recent heeft Inspire2Live ook weer de mogelijkheid van magistrale bereiding genoemd als kans en oplossingsrichting bij haar bij de Tweede Kamer ingediende petitie over excellente kankercentra: http://inspire2live.org/news/inspire2live-wil-van-ikea-ziekenhuizen-naa…;. Niet alleen als middel tegen exorbitante prijzen, maar vooral ook om meer maatwerk mogelijk te maken: geneesmiddelen op maat bereid aan het bed van de patient op basis van Whole Genome Sequencing en bio-markers. Door op deze manier precision medicine toe te passen, wordt de patient niet onnodig belast met middelen die in zijn/haar specifieke geval niets bijdragen aan het welzijn en uitsluitend belastend zijn, en die nu toch maar "gewoon" gegeven worden omdat het nu eenmaal in het protocol staat. Door de patient middels het maatwerk van precision medicine  de best mogelijke behandeling te geven, is de patient verzekerd van de allerbeste behandeling vanaf de start. Betere resultaten, minder belastend en een stuk goedkoper.

Natuurlijk zijn er nog een hoop knelpunten weg te nemen. Zo kan niet elk medicijn patientveilig in een willekeurig ziekenhuis gemaakt worden. Maar de middels deze motie aan het kabinet gegeven opdracht om die knelpunten in kaart te brengen en juridische obstakels weg te nemen is in ieder geval een grote stap op weg naar een betere behandeling voor iedereen.

Ik hoop dat ook al onze andere aanbevelingen om de allerbeste oncologische zorg, gebaseerd op de allerbeste diagnostiek, voor iedereen beschikbaar te maken en te houden, zullen leiden tot net zulke succesvolle moties tot wijziging van het huidige  tekortschietende beleid.

Ik ga dus ook in 2019 met enthousiasme verder met m'n inzet voor (het Alpe d'HuZesteam van) kanker.nl en met het werk voor Inspire2Live. 

Tot slot maak ik graag van de gelegenheid gebruik om mijn bloglezertjes een hele fijn kerst toe te wensen en een fantastisch 2019 vol goed nieuws voor een ieder.

Herman

2 reacties

Goed bezig Herman! Ook voor jou heel fijne kerstdagen en een voorspoedig en gezond 2019!

Laatst bewerkt: 20/12/2018 - 15:45

Ook voor jouw en je naasten een hele fijne kerst Herman, blijf het mooie werk wat je doet ook in de toekomst volhouden.

Groet, Ron

Laatst bewerkt: 24/12/2018 - 11:35