En soms zit het tegen...

Bij mijn laatste cystoscopie (de blaas zag er nog steeds prima en rustig uit, hoera!!) kreeg ik tegelijk de labuitslag van de PSA, het Prostaat Specifiek Antigeen, een prostaatspecifieke marker die kan duiden op afwijkingen van de prostaat. Die was weer wat opgelopen van 4.2 naar 5.0. terwijl ik ditmaal toch verder geen ontstekingsklachten had. Eerdere keren bij ontstekingsklachten was hij ook rond de 5.0 maar zakte hij na een antibioticumkuurtje weer naar rond de 4.2.

 

Ditmaal toch reden voor mijn uroloog om verder te kijken en mij te vragen mee te doen in een studie met een nieuwe marker, waarvoor een liquid biopsie wordt genomen. Een test die veel nauwkeuriger werkt dan het meten van de PSA-waarde en die specifiek gericht is op de agressieve vorm van prostaatkanker (de vorm waar je áán dood gaat in plaats van méé dood gaat).

 

Helaas was de uitslag niet geruststellend en is er reden voor verder onderzoek. Ik heb gevraagd doorverwezen te worden naar Jelle Barentsz, hoogleraar radiologie en grondlegger van het ProstaatDiagnostich Centrum in Nijmegen.

 

Hij zal binnenkort eerst een MRI maken en aan de hand daarvan kijken of het een false positive van de test is of dat er meer aan de hand is. In dat laatste geval zal hij de dag erna met vier naaldjes  MRI-geleide biopten nemen (nauwkeuriger dan het "blind" prikken door een uroloog en veiliger, omdat er in veel gevallen door het perineum geprikt kan worden in plaats van via de anus, waardoor ook de kans op infecties een stuk kleiner is. Daarnaast is het MRI-geleide prikken natuurlijk veel nauwkeuriger en is het bij blind prikken de vraag of je raak geprikt hebt ook al prik je met twaalf naaldjes).

 

Dat doorverwezen worden valt overigens nog niet mee en gaat zeker niet vanzelf, omdat ziekenhuisdirecties willen dat hun specialisten de diagnostiek zoveel mogelijk binnen de eigen muren laten doen in verband met de bekostiging. Datzelfde speelt voor het nemen van biopten. Ik ben dan ook erg blij dat mijn uroloog  mij heeft doorverwezen naar Jelle.

 

Wordt vervolgd...

 

Herman

7 reacties

Jeetje Herman, dat is weer heel spannend allemaal! Gelukkig ben je in de best mogelijke handen! Houdt ons op de hoogte!

Laatst bewerkt: 04/02/2019 - 16:22

Fijn dat de blaas in orde is! maar de rest klinkt heel vervelend, oh die onderzoeken ook. Spannend weer, bah. Heel veel sterkte met alles!

Laatst bewerkt: 04/02/2019 - 16:38

Hallo herman, mooi dat je blaas er goed uitzag en hoop dat de rest ook goed komt, dat is nog spannend veel succes en laat het weten

Sterkte liefs pie195

 

Laatst bewerkt: 04/02/2019 - 21:44

Ik wens dat je in de beste handen zult zijn voor verder onderzoek. Toitoi Herman.

Laatst bewerkt: 13/02/2019 - 18:05

Dat doorverwijzen valt idd niet mee , goed dat je hebt doorgezet.Ik heb hetzelfde ondervonden en ben ook overgestapt , het gaat tenslotte om de patient.

Groetjes Fien 

Laatst bewerkt: 15/10/2019 - 11:49