Eten, vitamines en tekorten

Na de operatie heb ik (een tijdje geleden alweer) de resultaten terug gehad van alle artsen. Zij waren allemaal erg tevreden. De chirurg, omdat hij de tumor weg had kunnen halen met ruime marge en geen van de lympfklieren uitzaaingen bevatte, de radioloog omdat de tumor was kapot gestraald en er door de patholoog geen levende kankercellen meer waren gevonden in de verwijderde delen van mijn spijsverteringsstelsel. Langzamerhand zijn de wonden weer dicht, al zie je nog overal waar ze bezig zijn geweest. Maar ik ben zelf wel blij hoe snel ik toch weer dingen kan doen. Lopen, fietsen, boodschappen doen. Sinds een paar weken zelfs weer een paar uur in de week naar mijn werk. Langzaam opstarten.

De afgelopen maanden ben ik bezig geweest met het zoeken naar regelmaat in eten en voorkomen van dumpingklachten. Eerst probeerde ik nog iedere dump te verklaren, maar intussen ben ik er achter gekomen (via een diƫtiste van het ziekenhuis) dat je het gewoon niet altijd kunt verklaren. Soms is het gewoon simpelweg pech dat het klepje van je maag niet lekker werkt na de operatie en soms ongepland de maaginhoud naar je darmen doorstuurt. En die moeten er dan maar wat mee, dus een dump.... Soms (net als gisteren) is het wel te verklaren. Als je eten te lekker smaakt en je nog net een beetje extra wilt eten, en dat gewoon domweg teveel was. Tja dan bedenk ik maar dat ik het de volgende keer weer gewoon bij mijn kleine beetjes moet houden.

Ik ben begonnen met revalideren via een oncologisch fysiotherapeut in Best, Fysionova. Lekker aan het opbouwen van de belasting van mijn lijf.

Sinds de behandeling viel me wel een paar dingen aan mezelf op. Ik blijf nog steeds haar verliezen (zelfs 5 maanden na de chemo), kan soms moeilijk op woorden komen, maar heb ook regelmatig last van stijve spieren, ook al bij het wakker worden. Een aantal kennissen hebben vitamine B12 tekort gehad, en zij hadden me erop gewezen dat ik mijn vitamine levels in de gaten moest houden. Omdat via het ziekenhuis pas later zou worden gecontroleerd, heb ik eerst via de huisarts de bloedwaardes laten controleren. En daar zaten er al een aantal laag. Afgelopen maandag de bloedwaardes laten bepalen voor het gesprek met de onlologisch verpleegkundig specialist. De voorlopige resultaten die ik op het internetportaal van het ziekenhuis zie: D en B12 allebei op zorgwekkend nivo. B12 was in een maand 17 punt lager en D ligt nu letterlijk op de grens van tekort. En dat ondanks het bijslikken van multivitamines en D3. Voldoende stof tot gesprek dus, over 2 weken.
Dat zal wel bij spuiten worden dus, want het lijkt er niet op dat het wordt opgenomen.