Kanker-fluisteraars

Zijn glimlach voel ik door de telefoon heen stralen.  Ik sprak afgelopen donderdag met mijn chirurg die mij in april tweemaal op zijn snijtafel had liggen.  Eerst voor het opheffen van het stoma en drie dagen later voor de spoedoperatie na de gigantische inwendige bloeding.

Toen ik het ziekenhuis verliet op 3 mei was mijn bloedbeeld nog een compleet zooitje na alle ontberingen. Bijna alle waardes waren of te hoog (o.a. lever) of te laag (o.a. forse bloedarmoede en nog veel andere dingen).   Maar ik kreeg donderdag een perfecte uitslag terug: alles is genormaliseerd en mijn tumormarker was weer ultra laag!!

Toen ik vertelde dat het prima verliep met de stoelgang en dat ik volledige controle over mijn lichaam heb zei hij:  "Dit is het, waar je op hoopt als je zo'n operatie aangaat.  You've made my day".   Tijdens mijn opname had hij nog gezegd dat hij tevreden zou zijn wanneer ik volgend jaar zomer -zonder zakje op mijn buik- op de tennisbaan zou staan.  Nou, donderdag kon ik mooi opscheppen over de clubkampioenschappen van begin deze maand. Mijn gelegenheidspartner (toevallig een verpleegkundige, kwam dat even goed uit mocht het misgaan op de baan!) en ik zijn mooi kampioen Gemengd Dubbel geworden.  In de kelderdivisie weliswaar, maar de trofee (een tennisbal vermomd als Corona virus, zie foto) is er niet minder mooi om. 

Afgelopen vrijdag zat ik zelf te glunderen tijdens een Zoom meeting met drie Amerikanen. Eén van hen (H) is bezig met het schrijven van  een boek  waarin zijn dubbele gevecht met kanker centraal staat.  Een goede vriend van hem (tevens een bekende schrijver en journalist) zal hem bijstaan en leidde het gesprek.   Op 24 jarige leeftijd heeft H een vorm van lymfklierkanker overwonnen, om op zijn 50ste geconfronteerd te worden met darmkanker dat o.a. in zijn buikvlies zat net zoals bij mij. 

Ondanks zijn eerdere ervaring met kanker, raakte hij gedesoriënteerd tijdens zijn zoektocht naar een mogelijke remedie. Hij zocht o.a. hulp op Belong, een Israelische app voor kankerpatiënten.  Daar pikte ik zijn hulpverzoek op en heb hem op sleeptouw genomen richting een Facebook groep bestemd voor personen met buikvlieszooi en hoop op een HIP EC operatie.    Mijn goede vriendin K (ook ervaringsdeskundige) en ik runden samen die groep.  Zij stak veel liefde en tijd in de psycho-sociale begeleiding, terwijl mijn focus lag op de voorlichting over de technische kant van de ziekte + behandelingen.  Ergens in de cloud werden in 2018 een oud-verpleegkundige uit Pennsylvania en een stafmedewerker (in de financiële wereld) uit Gouda, zo de "Cancer Whisperers" - zoals hij ons noemt in zijn boek- van een drukke zakenman wonend aan de Amerikaanse Oostkust. 

Kanker-Fluisteraars die elkaar voor het eerst in levenden lijve zouden ontmoeten in Boston in september 2019 tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van een grote Amerikaanse patiënten organisatie.   Een ervaring waar ik met zeer veel genoegen aan terugdenk.... met een glimlach.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7 reacties

Ha Vincent. Erg fijn je blog te lezen. Wat een geluk dat je al zo lang de diagnose hebt overleefd. Voor elke patiënt heel hoopvol. Vooral ook dat ook jij veel dalen en spannende momenten hebt gekend. Lekker doorleren en schrijven. Liefs

Laatst bewerkt: 19/07/2020 - 07:39

Wouw Vincent. Hoe anders stond je er in 2015 voor. Veel moeten doorstaan afgelopen jaren. Zij het met een tegenslag. Maar toch grandioos hoe het nu met je gaat. Gefeliciteerd. Ik ben heel blij voor jou en je gezin. Warme groet Dasje 🌺🌺🌺

Laatst bewerkt: 19/07/2020 - 20:34

Hey Vins, 

Tja, wat zal ik nu eens zeggen. Je bent een lichtend voorbeeld? Ben ook weer bang dat je dan naast je (tennis)schoenen gaat lopen :). 

Ok Ok, cut the crap, je bent mijn lichtend voorbeeld. Jouw situatie is nog veel zwaarder geweest - met uitzaaiingen naar buikvlies - maar we delen darmkanker, ex-darmdoorborende tumor, uitzaaiingen naar lymfe, chemo, stoma aanleggen, stoma opheffen, en niet te vergeten... tennis!

Persoonlijk zou ik je een standbeeld hebben gegeven voor je doorzettingsvermogen en winst bij de clubkampioenschappen maar een groene tennisbalcactus kan natuurlijk ook, het gaat tenslotte om het idee :). 

Gefeliciteerd, met alles: je cactus, je mooie waarden, je trotse chirurg, je doorzettingsvermogen, je positivisme, je steun. Beloof me wel dat je volgend jaar uit die kelderdivisie bent :). 

Liefs, Joke

Laatst bewerkt: 20/07/2020 - 16:20

Hoi Joke, 

Veel mensen worden -net zoals ik- ook vrolijk van jouw blogs.  Qua humor, positiviteit en natuurlijk de recente mooie uitslagen ;-) .   Om te kunnen ontsnappen uit de kelder van mijn tennisclub, zou het mij enorm helpen wanneer ik mijn dubbel/mix ranking kan verbeteren in een open toernooi.   Interesse om samen in jan 2021 (Houten) of later (maart of juli/aug) te gaan mixen in cat 7 :-) ?  Dan heb ik tenminste weer een trainingsdoel als stip op de horizon staan.  Motiveert mij om mijzelf in bedwang te houden, wanneer ik weer met mijn kop in de voorraadkast zit, op zoek naar chips & chocolade.  

groetjes

Vincent

Laatst bewerkt: 20/07/2020 - 17:34

Haha, je slechtste kans om je rating te verhogen is om met een (nog wel) 6'je te gaan spelen die momenteel nog geen deuk in een pakje boter slaat.

Dus we moeten een actual rating toernooi zoeken.. is Houten dat? Anders zoeken we een ander toernooi. Uitdaging geaccepteerd!

xx,Jo

 

Laatst bewerkt: 20/07/2020 - 18:43