PICC-lijn overpeinzingen

PICC-lijn verzorging

Ik keek nooit, draai mijn hoofd nog steeds weg voor een prik.

Ik wilde die herinnering niet vastleggen. Een van de weinige beelden waar ik echt afstand van nam. 

Waarom was mij geen PICC-lijn aangeboden? of een Port-a-Cath?
Een PICC-lijn had kunnen voorkomen dat de aderen in mijn armen nog jarenlang pijnlijk bleven. Darcabazine deed soms echt pijn tijdens het inlopen. 

Een PICC-lijn kan je natuurlijk alleen voorafgaand aan je behandeling laten plaatsen. 
Net in die periode wanneer je wereld opeens op zijn kop staat. 

Toch kiezen steeds meer mensen voor een PICC-lijn, ik vermoed dat veel oncologen er gewoon eens over beginnen. Ik kende het niet eens. Dat is toch niet zo gek als je 34 bent en eigenlijk weinig ervaring hebt met kanker?

Door de website leer ik er veel over en ik zou er nu zeker voor hebben gekozen. Ik verzamel de verzorgingsproducten die beschikbaar zijn zodat anderen wél op de hoogte zijn van deze mogelijkheden. 

Tough times don't last. But tough people do!

Mijn armen zijn na vijf jaar bijna weer helemaal pijnloos. :-)
 

6 reacties

Zoals met wel meer dingen werd de Piclijn ook niet aangeboden aan mijn vrouw tijdens haar borstkanker behandeling vorig jaar. Wij zijn echter van die onderzoekende types. In dit geval omdat mijn vrouw slecht te prikken is en ze daar met de chemotherapie erg tegen op zag. Toen we dus de Pic lijn ontdekte op de site van de amazones, vroegen we ernaar. Het is ivm de aanleg van de Piclijn wat meer werk voor het ziekenhuis. Ook qua voeding hebben we veel ontdekt. Bv dat vitamine D erg belangrijk is en veel mensen die borstkanker hebben hiervan een tekort hebben. Ook dat rond de chemotherapie vasten erg belangrijk is en het de bijwerkingen minimaliseert. Terwijl de diëtiste in het ziekenhuis nog steeds het jaren 70 dogma propageerde met je moet zoveel mogelijk eiwitrijke voeding eten want anders val je (teveel) af. Nee dus.....fijn dat je geen pijn meer hebt aan jouw arm!

Laatst bewerkt: 22/08/2019 - 18:54

:-) " het jaren 70 dogma" << Heel herkenbaar Kees!
Ik ben ook een onderzoekend typje, er valt alleen zoveel nieuws te ontdekken als patiënt. Ik weet zeker dat onze ervaringen bijdragen aan de bewustwording rondom kanker. 

Laatst bewerkt: 22/08/2019 - 18:59

Ik heb al meer dan een jaar een picc-lijn, ik heb ook de hoesjes waarvan je de video gestuurd hebt (van het bedrijf in Zandvoort, toch? Heb de video niet gekeken). Ik heb 4 kleuren, zodat ik variëren kan. Al gaat de rek er wel uit na ongeveer een jaar, ik moet eens nieuwe bestellen...Voordat ik de hoesjes gevonden had, gebruikte ik gekleurde sokken waar ik het teengedeelte uit had geknipt.

Ik heb er vorig jaar zelf om gevraagd, d.w.z. om een Port a cath. Na een paar weken chemo was ik bijna niet meer te prikken, op de dagbehandeling begonnen ze er niet eens aan, ik liep altijd meteen door naar de anesthesie. Toen ik verhuisde, bleek bij het Radboud de picc-lijn protocol te zijn. In het begin heb ik er flink mee gesukkeld, maar het is fijn om niet om de week geprikt te hoeven worden. Mijn tuinslangetje.

Er zijn ook hoesjes waarmee je naar de sauna zou kunnen of zou kunnen zwemmen, een soort vacuüm hoesjes, maar dat durf ik niet.

Laatst bewerkt: 22/08/2019 - 23:13

Ja bij Priscilla van Misegura in Zandvoort inderdaad. Lieve meiden!
Ze zijn al een poosje bezig met het ontwikkelen van de perfecte cover. Ik vind steeds meer lieve lotgenoten die handige oplossingen bedenken. Eigenlijk toch best heel gek dat mensen eerst alleen maar aangewezen waren op een oude sok? :-D

Ik heb 3 verschillende waterdichte PICC-lijn covers gevonden. 1 die inderdaad vacuüm trekt (zou ik ook niet aan beginnen) maar ook 2 andere die als een ruime zak om de bovenarm kunnen en aan de randen goed afsluit. De ene is voor tijdelijk gebruik en de ander voor langdurig gebruik. Je mag er niet mee zwemmen, maar je kunt er wel fijn mee douchen... 

Heb jij een multifunctionele PICC-lijn?
Zo een, waarmee ze ook een contrast vloeistof zouden kunnen toedienen?  

Een PICC-lijn protocol mag van mij wel standaard worden, tenzij je het super leuk vind om een soort speldenkussen te zijn. De gevolgen van al dat ge-prik is gewoon best heftig. Over twee maanden weer op controle... Mijn aderen krimpen al bij de geachte. :-s

Laatst bewerkt: 23/08/2019 - 09:02

Ik heb een multifunctionele inderdaad, die ook gebruikt wordt voor bloedafname en voor toediening van contrast. 

De insteekopening moet elke week verzorgd worden, ik weet dat sommige mensen dat (te) belastend vinden. Ik mag met de pleister die ik er op heb wel gewoon douchen.

Ik heb in het Radboud de covers geïntroduceerd ;-) en mn thuiszorgers hebben een gratis proefpakket van Misegura. Super.

Laatst bewerkt: 23/08/2019 - 11:07

Joepie! Vooruitgang :-) Alle kleine beetjes helpen en zo'n mouwtje kan toch een wereld van verschil maken. Wat fijn dat je thuiszorg al bekend is met Misegura. 

Laatst bewerkt: 28/08/2019 - 11:07