2022-04-28 Einde immuno, start prednison

Vandaag weer bloed laten prikken: de zoveelste keer: (dat ik nog wat overheb uberhaupt). Maar zo grappig is het weer allemaal niet, want de leverwaarden waren nog verder verslechterd. De nier is ook slecht, echter stabiel slecht. Wat dan wel weer grappig is, tenminste gedeeltelijk en ben dan voorzichtig optimistisch is dat de scan van de lever geen afwijkingen aan het licht heeft gebracht. De rest van de scan nog beoordeeld moet worden door de radioloog en die uitslag ga ik maandag as ga krijgen. We houden dus nog even de spanning erin.

De slechte leverwaarden, daar moet nu wel op gereageerd worden. Dat is 2-ledig. Enerzijds wordt de immuno gestopt. Dat is niet perse slecht. Sowieso lijkt het er dus op dat ik (voor een deel) echte immuno gekregen en dus geen placebo. Hoogstwaarschijnlijk heeft die het immuun systeem aan de gang gebracht, echter iets te enthousiast, vanwaar die slechte leverwaarden. Dit moet dus gestopt worden. Het middel wat je daarvoor krijgt is prednison. Dit betekent weer niet dat daardoor de immuno ongedaan wordt gemaakt, dus het positieve effect van de immuno zou nog steeds van toepassing moeten zijn.

Het prednison verhaal : daar ga ik voorlopig zoet mee zijn, want ik start met 70 mg en als dat aanslaat, dan mag je maar per week met 10mg afbouwen. Bijwerkingen zijn :
“ In het begin van de behandeling kunt u last krijgen van klachten in de maag of darmen. Ook kunt u hoofdpijn, spierpijn en vocht in uw benen of handen krijgen. En u kunt makkelijker een infectie krijgen.”

En nog wat meer ellende. Wat ik van andere arts begreep is dat vooral het afbouwen in de laatste fase nogal eens een dingetje kan zijn. Anyway: morgen hiermee starten en dan zou potentieel maandag het er al beter uit moeten zien. Daar krijg ik dan info over samen met resultaat van de scan.

So far not so good, maar voorlopig nog geen rampspoed en ellende.