Het leven met een urinestoma III

Alweer bijna twee en een halfjaar heb ik mijn urinestoma. Het is wennen geweest en het heeft af en toe best moeite gekost. Nu is het een vanzelfsprekend iets in mijn leven geworden. Ik heb er (vrijwel) geen last van en denk er eigenlijk niet meer bij na. De eerlijkheid gebiedt mij wel te zeggen dat ik ook weinig tot geen problemen heb. Geen lekkages meer en mijn huidprobleem onder de plak is goed onder controle te houden. Ik denk er niet meer dagelijks bij na. Het voelen over mijn buik of het zakje vol is een automatische gewoonte geworden waar ik eigenlijk niet meer bij nadenk. Op een lotgenoten contactdag zei iemand tegen mij: ik vind het er mooi uit zien hoe jij, bijna met een liefkozend gebaar, over je buik voelt om te checken of je al naar het toilet moet.
Kort geleden ben ik op vliegvakantie naar Italiƫ geweest. Schiphol was crisis druk, lange rijen voor de security check. Veel stress omdat mijn zakje vol raakte en we ook ons vliegtuig dreigden te missen. Bij een medewerker van Schiphol ons probleem aangeven met mijn medisch paspoort in de hand en we werden uit de rij gehaald, ik kon naar het toilet en we werden doorgesluisd naar de check. Deze keer werd ik wel volledig gefouilleerd en moest ik mee naar een speciale vertrek om mijn stomazakje te laten zien maar eerlijk gezegd had ik hier helemaal geen moeite mee, het is voor jouw en mijn veiligheid dat ze zo goed controleren. We hebben ons vliegtuig gehaald!! Ik las later die dag dat er heel wat mensen hun vliegtuig hadden gemist. Elk nadeel heeft zijn voordeel :). Al met al durf ik te zeggen dat ik mijn stoma voor 100% geaccepteerd heb en als de kanker niet terug komt in mijn leven, waar ik zo langzamerhand in durf te gaan geloven, is mijn leven weer net zo leefbaar vind als voordat ik een stoma kreeg (wel is het zo dat ik heel duidelijk ervaar dat ik een leven voor de kanker had en een leven na de kanker, er is veel veranderd maar dat heeft niet zo zeer met mijn stoma te maken).
Natuurlijk zijn er ook wel kleine dingetjes die het wat lastiger maken. Als we op vakantie gingen zeiden we altijd: als je je paspoort maar bij je hebt, de rest kun je altijd ter plekke kopen. Dat is nu wel wat anders. Als ik wegga heb altijd een dubbele check of ik al mijn stoma materiaal wel ingepakt heb en bij een vliegreis stop ik mijn stoma materiaal altijd in mijn handbagage, je koffer zal maar zoek raken........

Alles went, ook een stoma!!!

17 reacties

Fijn te lezen dat er goed valt te leven met een stoma en dat je het volledig hebt geaccepteerd. Dat geeft de burger weer moed en mocht het ooit zo ver komen dan ben jij mijn grote voorbeeld! Blijf lekker genieten! Liefs, Rita.
Laatst bewerkt: 10/07/2017 - 10:17
Dank je Rita, ik hoop dat jij ook lekker aan het genieten bent en dat het steeds beter met je pijnklachten en energielevel gaat! Lekker genieten van de zomer!! Liefs Mieke
Laatst bewerkt: 10/07/2017 - 10:17
Mieke, wat een fijn berichtje dat het zo goed gaat. Je bent en blijft een topper, ook al hebben we een totaal andere soort kanker, ik lees altijd even met je mee. LIefs Corine
Laatst bewerkt: 10/07/2017 - 10:17
He Corine, fijn om zo af en toe contact te hebben! Ik hoop dat het met jou ook goed gaat?? Liefs Mieke
Laatst bewerkt: 10/07/2017 - 10:17
Wat fijn Mieke om te lezen dat het zo goed met jou en je stoma gaat ! En ook dat de lekkages en het huidprobleem zo
minimaal zijn cq onder controle te houden zijn. Zulke berichten doet een mens goed en zal een houvast zijn voor iedereen
die sinds kort of in de toekomst hiermee te maken heeft/krijgt. Geniet van een hopelijk prachtige zomer en heel veel dank
voor het delen van je ervaring! liefs ikke
  
Laatst bewerkt: 10/07/2017 - 10:17
Hoi Karin, ik hoop dat mensen, die ooit deze beslissing moeten nemen wat aan mijn blog hebben, dat is ook Ć©Ć©n van de redenen dat ik hier nog steeds post. Ik hoop dat jullie ook een super zomer hebben en lekker kunnen genieten. XXX
Laatst bewerkt: 10/07/2017 - 10:17
Hallo Mieke. Wat fijn voor je dat je de stoma voor 100% geaccepteerd hebt. Mijn buurvrouw heeft een binnenstoma, een nieuwe blaas, maar die moet elke dag cateteren en voelt bijvoorbeeld geen aandrang. Dus lekt ze wel eens door. Zij wil absoluut nergens heen op vakantie omdat ze dit heel lastig vindt. Persoonlijk zou ik het makkelijker vinden als je gewoon kon voelen of je zakje vol is. Dus zou ik waarschijnlijk ook voor een buiten stoma kiezen. Gelukkig is dit bij mijn partner nog niet aan de orde en hoeft hij die keuze nog niet te maken. Jouw blog zal op dat moment zeker helpen bij het maken van een keuze. Bedankt dus dat je het wilt delen.
Laatst bewerkt: 10/07/2017 - 10:17
Heey Mieke, heerlijk om te lezen dat het net zo gaat bij jou als bij mij. Ik zei het je, het duurt even, maar het went echt. Ben blij dit te lezen!

Laatst bewerkt: 10/07/2017 - 10:17

Hallo Mieke, goed om dit te lezen! Ik ga volgende week onder het mes, blaasverwijdering en stoma. Ik hoop dat ik op 1 september weer aan het werk kan en dan kan wennen aan het stoma als integraal onderdeel van mijn lijf. Ik schrik wel van de 2 jaar die jij noemt maar uiteindelijk.lukt het toch! Ik ben zeer positief en actief maar heb natuurlijk geen ervaring met dit soort zaken, weet ook niet of ik misschien te positief erin sta. Waar ik tegenop zie is de nachtzak die aan je bed hangt..voor eeuwig..maar dat zal ook wennen.

Hartelijke groeten, Miranda

Laatst bewerkt: 20/04/2023 - 10:11

Ha Miranda, 

Ik lees nu pas je reactie, ik zit niet meer elke dag/week op kanker.nl. 
Ieder verhaal staat op zich, ik heb nu al ruim acht jaar mijn stoma en ben er zo mee verweven. Ik weet ook niet of het echt 2 jaar geduurd heeft voor ik er echt aan gewend was. Tja die nachtzak is wel een dingetje, wat jij nu aangeeft voelde ik ook heel erg, altijd maar je vastkoppelen aan die zak, iedere dag opnieuw. Ik moet zeggen dat ik het soms storend vind maar dat ik ook heel erg de voordelen zie. Ik hoor leeftijd genoten klagen over slecht slapen, dat ze soms 2 keer het bed uit moeten om te plassen....daar heb ik dan weer geen last van. Ik wil je als tip geven niet te hard van stapel te lopen met het opbouwen van werken, luister goed naar je lijf, dat geeft aan wat je wel en niet kan. Wees lief voor jezelf en heel veel sterkte met de operatie, herstel een het wennen aan een urinestoma. Als je nog vragen hebt, nu of later, aarzel niet om ze te stellen! 
Ik wil nu afsluiten met te zeggen dat ik een mooi en rijk leven heb en volledig gewend ben aan het leven met een stoma. 
Liefs Mieke

 

Laatst bewerkt: 24/04/2023 - 18:58

Hallo Mieke, hartelijk dank voir je positieve vibe, dat helpt enorm. Ik ga goed luisteren naar mijn lijf en hoop snel.opgeknapt te zijn! Nog een fijne dag, Miranda

Laatst bewerkt: 24/04/2023 - 10:54

dank je wel Miranda, wanneer wordt jij deze week geopereerd? Ik heb net nog maar even wat foutjes uit mijn antwoord gehaald, te snel gereageerd en te laat op de dag, dan is mijn concentratie vaak ver te zoeken. 
Maar de strekking was wel duidelijk en dat ik een a bij stoma vergeet..... hmmmm ik bedoelde het niet negatief :-). 
Nogmaals veel sterkte!

Mieke

Laatst bewerkt: 24/04/2023 - 19:03

Geeft helemaal niet Mieke, ik ben gisteten geopereerd, goed gegaan, en lig op de vrrcouver wachtend op verplaatsen naar de gewone afdeling. Ik heb geen pijn en heb al gestaan, gisteren! Goede vooruitzichten! Fijne dag, Miranda

Laatst bewerkt: 26/04/2023 - 07:45

Ha Miranda, 

Ik moest aan je denken en ben heel benieuwd hoe het met je gaat?

 

Laatst bewerkt: 02/05/2023 - 12:52

Hallo Mieke, wat lief dat je aan me denkt! Het gaat uitstekend met me, ben gisteren thuis gekomen, slechts 7 dagen zkh, het minimum, heerlijk nu eet ik ook weer en geniet ik van de zon en de tuin. Was het zkh en die lucht daar zo  zat, daar wordt een mens niet beter van!

Ik verzorg mn stoma volledig zelf, vanochtend voor t eerst de nachtzak leeg laten lopen, die handelingen daar moet je gewoon aan wennen, maar dat gaat prima. Nu opknappen en niet teveel willen doen, dat is de uitdaging voor de komende 4 a 5 weken! Mn haar is nu zo dun geworden dat het er niet meer uitziet. Ik had een haarwerk besteld en weer afbesteld omdat mijn haar bleef zitten, helaas toch niet voldoende. Dus ik ben moed aan het verzamelen om het te laten millimeteren en het haarwerk alsnog te halen....stap voor stap, maar voor mn gevoel zit de vaart er bij mij goed in! Geniet nog van deze mooie dagen!

Miranda

Laatst bewerkt: 03/05/2023 - 13:11

Ha Miranda, heerlijk om weer thuis te zijn he? Geen betere plek, hoe goed er in het ziekenhuis ook voor je gezorgd wordt. Wat vervelend van je haar! Ik vond een haarwerk verschrikkelijk, heb ook meer met mutsjes en sjaaltjes gelopen dan met mijn haarwerk. Bij mij ging het haar na de eerste chemo ronde er al af. 
Zo te horen ga je inderdaad snel, fijn! Zeker dat je je stoma zelf verzorgd, dat geeft zoveel controle. 
Geniet van het mooie weer en inderdaad loop niet te hard van stapel! Neem de tijd om aan de veranderde leven te wennen. Maar zo te horen komt dat wel goed bij jou! 
Liefs Mieke

Laatst bewerkt: 03/05/2023 - 16:42