Moed

Kanker vergt moed. Je hebt het altijd nodig. Als je in de wachtkamer zit, wachtend op een uitslag. Op de onderzoekstafel, terwijl de radioloog een pijnlijk biopt afneemt. Of in de operatiekamer, vlak voordat de anesthesist het slaapmiddel toedient. En zo kan ik heel veel situaties bedenken waarin ik mijn moed bijeen heb geraapt.

En nu ben ik moediger dan ooit. Noodgedwongen, door corona. Terwijl het nieuws 24/7 doorgaat, en het ene na het andere rampscenario passeert, probeer ik koelbloedig te blijven. Nu en dan afstand nemen van die maalstroom aan berichten en feiten checken geven mij houvast. Dat is echt nodig, want de teneur van het nieuws is niet altijd correct. Twee voorbeelden.

Ik heb uitgezaaide eierstokkanker en ik word palliatief behandeld. Als ik besmet raak met het coronavirus en dit zo ernstig is dat ik naar de IC zou moeten, kom ik er volgens de media niet in. Wordt de kanker actief en moet ik worden behandeld met een chemokuur, dan moet ik op mijn tellen passen want door uitstel zou ik geen optimale behandeling krijgen omdat de ziekenhuizen bomvol liggen met coronapatiënten. En dus misschien wel eerder doodgaan.

Het is waar en ook weer niet. Eerst maar even over de IC. De kans dat ik besmet raak, is aanwezig maar niet meer of minder dan iemand die geen kanker heeft. Raak ik wel besmet, dan betekent dat niet altijd dat de infectie zo uit de hand loopt dat de IC in beeld komt. Maar als dat wel zo is, kan ik inderdaad misschien niet naar de IC. Dat heeft niks te maken met een tekort, maar met het feit dat ik zo'n zware behandeling met wekenlange beademing misschien niet overleef. Het is wel zo de oncoloog hier ook nog wat over te zeggen heeft, volgens het draaiboek pandemie van de Nederlandse Vereniging van Intensive Care. Daarin staat dat dit overleg nodig is omdat de prognose bij uitgezaaide kanker uiteen loopt. De ene uitgezaaide kanker is de andere niet, en zelfs met uitgezaaide kanker kun je misschien alsnog na de IC.

Hoe dan ook, ik doe sowieso mijn best om niet besmet te raken, want dan is de kans klein dat ik ziek word van de corona.

Mijn partner gaat naar de winkel, we ontvangen geen bezoek en gaan niet op visite. Ik laat wel de honden 4 keer uit in een natuurgebied achter mijn huis waar weinig mensen komen.En als ik iemand tegenkom, dan zijn er links en rechts van het wandelpad stukken weiland en bos als 'uitwijkmogelijkheid'.

Dan over de uitgestelde behandelingen. Op dit moment slik ik doelgerichte medicijnen. Ze verminderen de weerstand, dus het is bij elke controle spannend of het genoeg is. En natuurlijk ook of de kanker stabiel blijft. Ik hoop dat ik 'veilig' door de coronaperiode heen kom, maar als ik moet overschakelen op een andere behandeling in de vorm van chemo, dan kan ook ik te maken krijgen met uitstel. Niet omdat de zorg vanwege corona niet meer kan worden geleverd, maar bijvoorbeeld omdat de oncoloog inschat dat even wachten met de kuur beter is om de weerstand wat 'op te krikken'.  Ik weet dat uitstel niet altijd negatieve gevolgen heeft voor de behandeling, dus ik zou heel goed kunnen leven met zo'n beslissing. Mijn oncoloog kan natuurlijk wel rekenen op een kritisch 'vragenuurtje'.

We hebben geen invloed op het coronavirus en de schade die het aanricht, maar ik heb wel invloed op mijn welzijn. Straks ga ik nog even het laatste nieuws checken. Daar zullen ongetwijfeld weer angstaanjagende berichten tussen zitten. Maar als ze met me op de loop gaan, ga ik er even goed voor zitten. Ik check waar het nieuws vandaan komt, en ik weet mijn oncoloog te vinden als ik vragen heb. Corona is verschrikkelijk en niet te onderschatten. Angst ook niet.

23 reacties

Lief Schrijvertje, dank-dank-dank. Ik heb je blog wel drie keer achter elkaar gelezen! Wat heerlijk om te merken dat er meer mensen zijn, al dan niet met kanker, die zich niet helemaal gek laten maken. Je hebt 1000 % gelijk als je zegt dat je moed moet hebben om jezelf door het gehele kankerproces heen te worstelen. 

Om het Coronamonster te tackelen zijn naast de vele helpende handen ook veel gezond en nuchter verstand nodig. Misschien ook een beetje geluk. Jij hebt alles in huis om op een uitstekende manier jouw niet zelf gekozen, vaak lastige, ongewenste weg te kunnen vervolgen: èn moed, èn gezond verstand èn  nuchterheid. 

Diep respect voor je heldere, loepzuivere analyse......Sterkte met alles!

xxx lfs, Okkie

 

Laatst bewerkt: 31/03/2020 - 00:56

En nog even een 'nabrander': net mijn oncoloog aan de telefoon gehad. Alles is nog goed. Ze zei dat ze geen aanleiding had om met mij een levenseinde-gesprek aan te gaan vanwege corona. Ze voert deze gesprekken wel, maar alleen met mensen waarvan ze weet dat de gezondheid op dit moment heel fragiel is. Kanker is maatwerk, ook in dit geval. Dat staat los van het feit dat het altijd goed is na te denken over je levenseinde. 

Laatst bewerkt: 31/03/2020 - 10:03

Dankjewel voor je verhaal. Het helpt mij voor een vriendin die net met chemotherapie is begonnen. Ik wens je sterkte en blijf moedig!

Laatst bewerkt: 15/04/2020 - 19:47

Ook ik heb uitgezaaide eierstokkanker genetisch.

wat een mooi schrijven van u, ook ik ben als de dood om corona te krijgen en zaterdag naar het ziekenhuis voor Chemo.

Nu nog banger omdat ik dan een een ziekenhuis komt, maar goed ik ga ervoor en wacht het af.

Laatst bewerkt: 15/04/2020 - 20:16

Hallo, zeker een mooi schrijven. 

Ik heb borstkanker gehad. Daarna hormoonkuur, nadat ik de 2e kuur begon had ik heel veel bloedverlies, en heel vaak een ongesteldheid. Poliklinisch poliepen verwijderd. Bloeden ging door. De operatie verwijderen eierstokken en eileiders  van 25 mrt was afgebeld. Kreeg bericht dat ik 6 april toch geopereerd kon worden, ondanks de corona heb ik het laten doen. Ik wil u dus alleen zeggen dat ik blij ben dat ik het heb laten doen. Moest langs 2 ambulances, 2 broeders en coronapatient op brancard. Toen voelde ik wel even een van pfffff, spannend dit.het blijft spannend.

Sterkte voor iederéén. 

Laatst bewerkt: 19/04/2020 - 18:00

Fijne, nuchtere blog! In het begin van de Coronacrisis was ik ook bang, maar inmiddels ook mijn nuchterheid weer hervonden.

Sterkte met alles!

Laatst bewerkt: 15/04/2020 - 21:17

Steeds weer moed bijelkaar rapen, zo mooi en herkenbaar geschreven. Het raakt me heel diep. Ik zie ook wel de betrekkelijkheid van angst. Jouw blog steekt mij weer hierin.

Sterkte en liefs!

Laatst bewerkt: 15/04/2020 - 22:12

Helder beschreven. Ik herken mijn situatie en beleving in jouw verhaal. En moedig...dat ben je zeker!

Sterkte voor allen!

Laatst bewerkt: 15/04/2020 - 22:46

Ik ben niet bang voor de virus. Ik ben bang dat ik niet zo goed wordt geholpen als kanker patient, omdat alles nu om corona draait. Hoewel dat terecht is, vindt ik het moeilijk.

Laatst bewerkt: 16/04/2020 - 04:43

Dank voor je uitleg. Helemaal mee eens. Ik hoop dat velen het lezen en herkennen. 

Ik ben niet in paniek geweest maar zag de ernst er wel van in waardoor ik maatregelen heb getroffen.

Liefs Alice ❤😘

Laatst bewerkt: 16/04/2020 - 07:01

Hallo moedige vrouw😊 Ik heb uitgezaaid kleincellige longcarcinoom. Slechte prognose bij dit type kanker. Vooralsnog gaat het goed. Chemo en bestralingen doorstaan. Met Corona gedoe, maar het kon gelukkig doorgaan. Daarnaast ben ik na de eerste chemo begonnen met de Rick Simpson kuur plus aanverwant. Voel me best goed. Ben ervan overtuigd dat dit mijn immuunsysteem versterkt. Weet niet of ik er hier te veel over mag zeggen, maar de effecten op kanker in de lagere regionen zijn veelbelovend. Voor mij is het een en/en keuze. Het geeft me ook het gevoel dat ikzelf naast leefstijl ook een beetje de regie kan houden. 
Angsten bij de lurven grijpen. reëel boerenverstand en rekening houden met elkaar. Dat laatste wil er nog wel eens bij inschieten helaas. 
 Warme groet,

Loes

 

Laatst bewerkt: 16/04/2020 - 15:44

Hallo, je verhaal gelezen heel herkenbaar. Een vraag welke medicijnen slik je nu voor je de chemo krijgt.

Laatst bewerkt: 17/04/2020 - 16:02

Intussen slik ik ook Olaparib 2 x 2 per dag  150 mg.
Ben nog geen week bezig veel last van me voeten en erg moe dus slaap veel.
En we moeten blijven uitkijken voor Corona.

 

Laatst bewerkt: 16/07/2020 - 00:05

Hoi, ik hoor vaak dat de klachten na een week of twee afnemen en dat je er dan goed mee kunt leven. Ook een dosisreductie is mogelijk... sterkte!

Laatst bewerkt: 16/07/2020 - 19:35

Heb je verhaal gelezen. Heel herkenbaar, ook voor mij. Ik heb uitgezaaide nierkanker in mijn longen en zit ook in de palliatieve fase. Ben ook heel voorzichtig, blijf in quarantaine,  laat de boodschappen en medicijnen bezorgen. Ik hou me aan de regels, want ik heb erg veel angst om Corona te krijgen, want dan is het echt gebeurd met me. Alleen moet ik meer bewegen. Maar waar!!! Ik wens je heel veel sterkte toe en hou je taai.

Laatst bewerkt: 17/04/2020 - 18:48

Hoi, ik ken je woonsituatie niet, maar hoop dat je toch naar buiten kunt voor een fijne wandeling. Misschien kun je met iemand naar een natuurgebied in de omgeving? 

Laatst bewerkt: 17/04/2020 - 20:48