Waar is het einde van de cirkel?

Ben intensief actief met mijn herstel en revalidatie. Mijn tijdelijke lichamelijke ongemakken heb ik geparkeerd en neem deze op de koop toe. Aan mijn zwakke punten moet ik echt iets gaan doen. Mijn geheugen, herinnering, concentratie, handelingssnelheid, taalgebruik en slaapritme zijn niet optimaal. Beter gezegd, onbevredigd of gewoon echt slecht. Zelf vind ik het lijken op cognitieve stoornissen.

Tijdig naar deskundige hulp gezocht en deze binnen de geriatrie van mijn lokale ziekenhuis gevonden. Althans dat laatste hoop ik natuurlijk van harte. Ondertussen een geheugentest met een bijna perfecte score voltooid. U denkt dan moet het toch wel goed gaan met de patiënt. De testen waren mijns inziens slechts bedoeld om te checken of ik geen verschijnselen van een beginnende dementie of Alzheimer vertoonde. Mijn problemen blijven bestaan dus hierover even doorbabbelen. De geriater behaagt het om mij van een blokkade te voorzien. BLOKKADE? Ik denk gelijk aan de Blokkade van Berlijn vlak na de oorlog, Blokkeerfriezen of aan de Trumpiaanse blokkade aan de grens met Mexico. Nee lezers, deze blokkade zit blijkbaar in mijn hoofd. Ja maar ..... hoor ik mij nog tegen de geriater zeggen. Mevrouwtje ik heb ook andere aparte klachten, waarmee een psychiater mij niet kan helpen. En die klachten hebben niets met een blokkade te maken. Denk aan het vele botsen en stoten thuis tegen deurposten en tegen fietsen in de winkelstraat. Ik krijg potjes moeilijk open en hetzelfde geldt voor de doppen van vermaledijde melkpakken. Vallen? Spullen laat ik te vaak vallen en ik heb een doof gevoel in mijn linker voet. En de abnormaalste klacht is dat ik aan openbare dronkenschap lijd! Deze komt uit het niets. Hartstikke leuk als je op de verkeerde plek zit of in je gezelschap bevindt. Maar ik wil wel even van deze klachten af. Bespreekt u dat maar met uw neuroloog, zegt de geriater. Doen wij mevrouwtje over drie maanden heb ik een afspraak.

Enfin, u kent mij nog niet goed, maar ik ben van het oude stempel. En ik wil niet vervelend of een spelbreker zijn, dus maak ik een afspraak met een psychiater. De dame aan de balie maakt mij wijs, dat de maand februari vol zit. En dat zij nog geen rooster voor maart heeft. Ik word gebeld ... Daar houd ik van, ben ik gek op, gebeld worden ... Zo’n terugbelactie ben ik al vergeten, wanneer ik de mobiel in zijn houder deponeer. Het zullen trouwens boeiende gesprekken bij de psychiater worden, want aan het einde van het gesprek weet ik niet meer wat ik aan het begin heb gezegd. Jiskefet ten top! En thuisgekomen vertel ik mijn echtgenote lekker niets ... want op de terugweg ga ik toch weer het meeste vergeten. Een ervaring, die ik reeds achttien maanden lang met mij meedraag.

De oplettende lezer kan ‘m reeds op zijn of haar klompen aanvoelen. Kom ik binnenkort bij de psychiater en dan gaan wij al mijn psychische problemen bespreken. Waarom ik geen geloof heb, waarom ik nooit bij de Jumbo mijn boodschappen doe, waarom ik graag fiets, waarom ik van beroep cijferaar ben en toch vier talen en een dialect spreek. Ik voel de stromen vragen en opmerkingen reeds als een douche over mij heenkomen. Mijn psychologische problemen zullen allemaal worden opgelost. Daarvan ben ik meer dan overtuigd. En mijn blokkade ... ik ben nu al een beetje met de voorbereidingen van het grote sloopwerk daarvan begonnen.

Waar ik absoluut niet overtuigd van ben, is dat mijn herinneringen, geheugen en handelingssnelheid na de toekomstige fijne psychiatrische samen zijnen aanzienlijk zullen zijn verbeterd. Als man van het oude stempel denk ik met trainingen mijn basisgeheugen te kunnen verbeteren. Heel voorzichtig ga ik dit voorstel op de psychiater loslaten.

Als positivo mag ik er eigenlijk niet aandenken, maar wat ga ik doen als het begin van de cirkel ook het einde van dezelfde cirkel blijkt te zijn? Dan meld ik mij zeker weer bij u, geachte lezers, voor uw suggesties, opmerkingen en vragen. Want ik blijf doorgaan en zoeken naar oplossingen voor mijn problemen!

7 reacties

Ik zou de Ggz overslaan in jouw traject. In mijn ervaring zonde van de energie. Leidt alleen maar af. Is geen kwestie van niet flauw willen zijn. Laat de neuroloog.onderzoek doen en een scan van de hersenen maken. 

Laatst bewerkt: 10/02/2019 - 20:52

Bedankt voor je snelle reactie Savornin! Wat jij in je reactie terecht voorstelt, is ondertussen reeds gebeurd. Een flink aantal MRI-scans en een uurtje stil liggen heb ik inmiddels achter de rug. De belangrijkste MRI-scans werden van de hersenen en de wervelkolom gemaakt. De resultaten zijn allemaal goed. Problemen met de hersenen lijken er van buitenaf dus niet te zijn. Maar ik word wel met problemen “van binnen” geconfronteerd. En deze in mijn 2e blok beschreven problemen nemen alleen maar toe. Ik ga niet naar de GGZ, maar naar de geriatrie binnen ons ziekenhuis. Hopelijk loop ik daar tegen iemand, een psychiater, aan die mij de goede weg op kan helpen. Heb ondertussen wel allerlei stukken doorgelezen. Een artikel van drs. J.D. Verhoeven over “een effectieve interventie van het chemobrein” sprak mij bijzonder aan. Wanneer ik eindelijk een definitieve afspraak heb, zal ik dit zeker eens aan de psychiater voorleggen.

 

Laatst bewerkt: 11/02/2019 - 18:49

Om terug te komen op de titel van je blog: jazeker is chemo schadelijk voor je brein, je hebt vast wel van een 'chemobrein' gehoord. Buiten dat is volgens mij kanker op zich ook niet bevordelijk voor je cognitieve vermogen. Geheugen en handelingsnelheid zijn aangetast en ook ik denk dat de GGZ je daar niet mee helpen kan.

Voor mij zelf betekent het: ik kan het tempo van gezonde mensen niet meer volgen. Dat is zoals het is.

Laatst bewerkt: 10/02/2019 - 21:00

Hallo Frie, ook jij bedankt voor je reactie! Inderdaad van diverse kanten vernomen dat door chemokuren een chemobrein kan ontstaan. En dat cognitieve problemen in het verlengde hiervan liggen. Probeer voor mijzelf toch een soort oplossing of alternatief te vinden of het in de toekomst eventueel definitief “een plaatsje te geven”. Hoef trouwens niet naar de GGZ, maar krijg een afspraak met een psychiater uit ons lokale ziekenhuis. Wordt vervolgd.

 

Laatst bewerkt: 11/02/2019 - 18:56

Hallo Ronchamp,

Je duikt er wel in en het blijkt een hele moeilijke materie te zijn. Je zoekt natuurlijk naar de oorzaak van de "ongemakken" die je nu overkomen. Wellicht is er niet 1 oorzaak maar is het een combinatie van. Zelf ervaar ik een aantal van jouw ongemakken ook:
dingen laten vallen (echt vaak)
concentratieproblemen
niet op woorden kunnen komen
vergeten (ik heb een mictielijst die ik bijhoud, ik weeg mijn verband, zie het getal, loop naar de tafel om het op te schrijven, getal vergeten!!! en niet 1 keer, hoor)
Ik wijt deze dingen aan mijn leeftijd (68), de kanker en de medicijnen (nog geen chemo). Ook al is er nog niets uitgezaaid, er is wel iets aan het rommelen in mijn lijf (PSA stijgt)en wellicht heeft dat ook invloed op hoe mijn hersenen functioneren. Maar ja, bewijs, kom er maar eens om.
Ik hoop dat je een verklaring kunt vinden en wens je daar veel succes mee.

Groet,
Tipo
 

 

 

 

 

Laatst bewerkt: 11/02/2019 - 19:53

Bedankt Tipo voor je reactie. Ondertussen heb ik over en van vele mensen gelezen, die met dezelfde problemen worstelen. Het lijkt een ongrijpbaar fenomeen te zijn. Het lijkt inderdaad veroorzaakt te worden door een combinatie van factoren. Ik blijf echter doorzoeken. Wordt vervolgd!

Laatst bewerkt: 13/02/2019 - 17:11

Er is niets mis met jouw niet opgeven. Denk echter ook dat je jezelf niet hierin moet verliezen. Weet even niet hoe het anders te zeggen; wil absoluut niet belerend zijn! Ik ben zó ontzettend boos geweest in die tijd en werd nog bozer telkens als de oncoloog aangaf dat het inherent was aan de behandeling. Voor een belangrijk deel heeft deze het gelijk in handen. Maar ja, een deel kun je jezelf ook weer 'herstellen'. Met héél veel geduld! En dan ook accepteren dat er dingen zijn veranderd waarmee je het voortaan gewoon zult moeten doen. 

Ik moet zeggen dat ik me nu pas realiseer dat het gemis aan een 'te vertrouwen' evenwicht bij mij nagenoeg hersteld is. Was vergeten dat ik ook dat probleem gehad heb; ik kon alleen lopen/wandelen aan de arm van mijn man. Vooral nu als ik moe ben of bv te snel opsta, dan heb ik het nog. 

Groetjes Hebe

Laatst bewerkt: 02/04/2020 - 16:41