De eerst kuur zit erop!

Ijsmutsje voor haarbehoud!

Hoi allemaal,

Na het intense voortraject, begon op 11 januari mijn chemo- en immuuntherapie. Bij de eerste kuur hebben ze dag 1 verdeeld over 2 dagen zodat ik kan wennen. Nou dat was geen overbodige luxe. Op maandag ging ik naar Vlissingen om me te melden bij de dagbehandeling. Ik werd daar allerhartelijkst ontvangen. Ik kon kiezen tussen een soort relaxstoel of een bed. Het werd de stoel. De verpleegkundige wist dat ik voor het eerst was dus kwam ze bij me zitten en ging alles rustig uitleggen. Prikken hoefde niet omdat ik een Picc lijn heb dus het aankoppelen van de zakken zoutoplossing en immuuntherapie ging makkelijk. Deze dag ging goed, ik was wel heel moe, ook van alle indrukken maar het was goed gegaan. Op dinsdag kreeg ik dan de chemo. Hiervoor kon ik ook kiezen voor hoofdkoeling, waardoor ik waarschijnlijk geen haarverlies zou lijden. Je krijgt een soort ijspakhelm op en daaroverheen een muts die onder je kin wordt vast gemaakt. Het moet strak zitten zodat je hele hoofdhuid bedekt is. Dan wordt het aangesloten op een mobiele koelkast. De eerste 10 minuten zijn cruciaal. Kan je de kou aan, dan voelt het de rest van de tijd aan als een koude muts. In mijn geval ging het goed en ik kan je vertellen dat ik nog steeds mijn haar heb.

Op woensdag kwamen alle bijwerkingen tevoorschijn, misselijk, duf, duizeling, bittere smaak in mijn mond, last van darmen, nou noem het maar op. Ik voelde me als een dood vogeltje maar goed het hoort erbij. Bram (mijn lieve echtgenoot) en ik zijn wel meteen een goede wandeling gaan maken, het was heerlijk weer. We hebben 8 km gelopen, achteraf gezien een beetje overdreven maar ik wilde even lekker van start. De dagen erna hebben we kleine wandelingen gemaakt van 2,5 km, maar wel elke dag. In corona-tijd is dat ook het enige wat je kunt doen. Op dag 8, de dinsdag erna kreeg ik nog een behandeling van alleen Taxol. Daarna weer een paar dagen futloos, er kwamen neusbloedingen en huidproblemen bij maar wel elke dag naar buiten. 

Dag 9 tot en met 21 heb ik "rust". Nou ja, wat chemo betreft. Vanwege mijn Picc lijn komt dan de thuiszorg langs om de lijn door te spoelen en de bevestiging te vervangen. Ik ben er enorm blij mee omdat ik geen stress heb over of ze een ader kunnen vinden voor het infuus. Donderdag naar het ziekenhuis voor bloedafname en vrijdag gesprek met verpleegkundig specialist mamma-oncologie. Mijn bloed is goed genoeg om met kuur 2 te starten. Voor mijn huid word ik naar een dermatoloog verwezen. Maar het andere goede nieuws is dat het geplande okseltoilet nog open staat. Door nieuwe inzichten willen ze eerst kijken of het echt nodig is dat mee te nemen bij de amputatie. Wellicht kan bestraling daarvoor in de plaats komen. Ze blijven met op de hoogte houden.

Dus nu geniet ik van mijn vrije weekend waarin ik me goed voel, wat meer energie heb, ik ben helder in mijn hoofd en schrijf nu een deze blog. Ik wil nog even zeggen dat ik enorm blij ben dat mijn behandelingen en operaties doorgaan ondanks corona. 

Tot de volgende keer!

7 reacties

Hoi Punkertje,

Dit is een heel herkenbaar verhaal. Ik volg een soortgelijk traject, alleen ben ik bij ronde 6. Zelfs de bijwerkingen komen overeen. Ik heb ook huisproblemen, vergelijkbaar met acne. Het ziekenhuis heeft hiervoor een speciale creme voorgeschreven die behoorlijk helpt: cetomacrogol. Wellicht dat die jou ook helpt, je kunt het navragen. 

Succes met de komende behandeling!

Laatst bewerkt: 30/01/2021 - 16:35

Hoi Judosas,

Ja, dat is heel bijzonder dat we een soortgelijk traject doorlopen. Ik heb net een telefoontje gehad van de dermatoloog. Ik ga daar volgende week maandag heen en zal jouw suggestie meenemen. Dankjewel.

 Morgen start mijn kuur 2, ik ga ervoor!

Groetjes

Laatst bewerkt: 01/02/2021 - 14:12

Hallo Judith. Goed en fijn dat je een blog hebt aangemaakt. Eerste kuur dus gehad. Die kan je al vast wegstrepen.💪💪💪 Vertel bij de volgende kuur op de oncologische dagbehandeling welke bijwerkingen je gehad hebt na de eerste kuur. Zij kunnen je tips geven om de kans op bijwerkingen te verkleinen na de 2e kuur.

Wat fijn dat tot nu toe de coldcap goed werkt. Hopelijk blijft dat. Wens je heel veel kracht en geluk toe.

Lieve groet Dasje 🌺🌺🌺

Laatst bewerkt: 31/01/2021 - 00:26

Hoi Dasje,

Ik zal dat zeker doen morgen. Hen kennende, vragen ze me ook hoe de bijwerkingen waren, ze zijn er ontzettend lief. Ik krijg nu alweer heel veel appjes van familie en vrienden met veel positieve energie, dat sterkt mij enorm. Dit is mijn nieuwe "normaal", dit is mijn weg naar weer gezond!

Groetjes, Punkertje

Laatst bewerkt: 01/02/2021 - 14:16

Hoi Punkertje,

De eerste kuur heb je alweer in de pocket 💪🏻
Ik heb inmiddels mijn chemotherapie achter de rug en hoef nog maar 2 x de immunotherapie. Ik had een zelfde schema als jij. Ik heb alleen geen coldcap gehad. Wel had ik ook een picc-lijn. Daar was ik bij mijn chemotherapie heel blij mee, je beschadigd je aderen zo niet. Inmiddels is hij er wel uit en krijg ik de immunotherapie via een infuus. Dat gaat gaat prima. Mijn haar werd over het geheel dun maar ik ben tijdens de 9 chemokuren niet kaal geworden. De aangekochte pruiken mutsje zitten dan ook nog ongebruikt in de doos. Ik had ook in het begin last van droge/geïrriteerde huid. Ik heb van het merk La Roche Posay hele fijne verzorgingsproducten aangeschaft. De Lipikar douche-creme, bodylotion en de Toleriane Ultra allergie gezichtscrème. Heerlijk spul wat ik nu nog steeds gebruik. 
Wat goed dat je elke dag gaat wandelen. Lekker naar buiten en ook al is het maar een klein stukje wandelen, lekker blijven bewegen. 
Hou je taai.

groetjes Carolien

Laatst bewerkt: 08/02/2021 - 11:26

Lieve Carolien,

Dankjewel voor je lieve reactie. Ik zal eens kijken naar die verzorgingsproducten. Ik ken het merk wel. Hoe gaat het nu met je, nu je alleen de immuuntherapie krijgt?

Groetjes, Judith

Laatst bewerkt: 13/02/2021 - 13:56

Beste Judith,

Met mij gaat het naar omstandigheden goed. De immunotherapie alleen is een stuk minder belastend. Op de dag zelf ben ik wel erg moe en verder niet waard maar verder is de therapie goed te doen. Ik moet nog 2x en ben dan klaar met de immunotherapie. Ik moet nog wel de komende 5 jaar Tamoxifen slikken. Dat is wel een ‘lastig’ pilletje. Maar dat moet ik even de tijd geven zodat de balans in mijn lichaam weer een beetje terug is. 
Voor jou heel veel kracht de komende periode. Als je nog meer info oid wilt dan weet je me te vinden. Hou je taai!

Lieve groetjes Carolien

Laatst bewerkt: 15/02/2021 - 15:41