Vasten of niet?

Toen mijn vader 26 jaar geleden ziek werd is hij naar een alternatieve arts gegaan. Die zette hem op een heel streng dieet en mijn vader kreeg medicijnen die hij moest nemen. Het waren er veel en hele grote , die hij moest pletten. 

Op een gegeven moment kwam ik thuis en zag mijn uitgemergelde vader aan de eettafel  met z’n laatste krachten medicijnen pletten. Hij keek op en zei alleen: ‘Ik heb zin in aardbeien met slagroom’. Ik antwoordde: ‘ ik ben zo terug’ En ben zo hard ik kon naar de supermarkt Harry Prik bij ons in het dorp gefietst om aardbeien met slagroom te kopen. 

Mijn vader heeft daarna besloten te stoppen met deze alternatieve arts en heeft deze man nog opgebeld om te zeggen dat zodra hij beter was stappen zou ondernemen tegen hem. Een paar maanden later was mijn vader dood  en heeft dit nooit kunnen doen. 

Vanavond keek ik naar Pauw. Het ging over de uitzending van ‘dokters van morgen’ over vasten. Dat programma liet zien dat als je vast, dat tumoren zouden kunnen verkleinen of weg zouden kunnen gaan. Nu werd er besproken dat ze veel kankerpatiënten (valse) hoop hebben gegeven en dat er een aantal patiënten had besloten niet meer te eten omdat daarmee hun tumor weg zou gaan. 

Ik heb een aantal keren het filmpje over de uitzending doorgestuurd gekregen. Wat ik heel lief vond, omdat mensen met je mee willen denken en dat alleen al vind ik super fijn.  Had al een voorstukje op tv gezien en heb het programma eigenlijk express niet gekeken. 

Ik geloof echt wel dat een gezonde manier van leven uiteindelijk meewerkt aan je herstel. Maar ik geloof ook dat eten , lekker en goed eten.. je ook helpt.. 

Ik heb 26 jaar geleden met mezelf afgesproken dat , als ik me ooit in dezelfde situatie zou bevinden als mijn vader,  ik niet naar een alternatieve arts zou gaan.  En die belofte daar houd ik me aan. 

De volgende vraag staat op mijn lijstje voor dokter N..: helpt vasten of gezond eten mij? 

Tot dan drink ik mijn chocolademelk en eet ik mijn Italiaanse koekjes. En ben ik de eigenaar van een paar extra kilo’s voor als het eten me tijdens een volgende zware behandeling niet zo goed lukt.  

12 reacties

Mijn vrouw heeft afgelopen jaar gevast tijdens kuur 3 tot en met 9. Concreet betekende dit 48 uur voor, op de dag van de chemotherapie en de dag erna. Ze dronk tijdens deze dagen veel thee en water. De eerste 2 kuren had ze gedaan zonder te vasten. We zijn fanatieke wandelaars en lopen 10 kilometer per dag in een behoorlijk tempo van 6 kilometer per uur. Tijdens de eerste twee kuren ging dat niet meer. We konden misschien langzaam 2 kilometer wandelen in een langzaam tempo waarbij zij Mijn arm moet vasthouden. Mijn vrouw was moe, pijn in haar spieren , geen smaak meer etc. Vanaf het moment van vasten waren bijna alle bijwerkingen weg en ook de neuropathie was minimaal. Ze voelde zich krachtig. De rustweek na de chemokuur at ze weer normaal . Ze viel niet af tijdens alle behandelingen. Ze herstelde snel vanaf april dit jaar toen alle behandelingen klaar waren. Bij de dagbehandelingsafdeling waren ze enorm verbaasd hoe fit en energiek mijn vrouw was tijdens de behandelingen. Dat hadden ze nooit eerder gezien bij dit type zware borstkanker behandelingen!

Ik heb het programma op TV gezien waar de dame in kwestie de link legde tussen het verdwijnen van naar tumor en het vasten. Die link is nooit bewezen. Bij mijn vrouw was de tumor sterk gekrompen en bleek hij na de operatie een graad 1 , dus niet echt agressieve tumor te zijn. Of het vasten hier invloed heeft gehad, wie zal het zeggen. Maar we konden heel goed vergelijken hoe veel beter het met mijn vrouw ging toen ze ging vasten en dat de bijwerkingen vrijwel weg waren. Dat was zo duidelijk en kan geen placebo geweest zijn.

Laatst bewerkt: 22/10/2019 - 09:42

Ik gun iedereen altijd het beste maar kan boos worden om onzin. Voor mij is vasten en chemo een nagenoeg onmogelijke combinatie. De chemotherapie tast je conditie heftig aan. Je weerstand wordt afgebroken waar je bij staat en om dan gedurende kuren ook te gaan vasten dat kan niet positief werken op je weerstand.

Verstandig eten en letten op gezond voedsel absoluut. Maar vasten. 

Ik roep artsen in de academische medische centra op om dit te onderzoeken en vervolgens de resultaten waarvan ik, het vermoeden heb wat er uit komt, breed uit te meten in de pers. Vervolgens moeten de verspreiders van het bericht dat vasten helpt of gelauwerd worden of met pek en veren worden uitgebannen.

De hoeveelheid valse hoop die je als kankerpatiënt over je heen krijgt is groot. Terwijl we toch ook regelmatig meekrijgen dat volgers van deze valse hoop uiteindelijk ernstig worden benadeeld, soms met de dood als beloning.

Ik gun je een wijs antwoord van je arts, dat je verder helpt en dat je helpt om de volgende zware behandeling de kop te bieden. Sterkte

Laatst bewerkt: 22/10/2019 - 10:14

Jammer dat je ervaringen van anderen wegzet als onzin. Misschien moet je iets meer onderzoek doen voordat je dit zegt. Als je zelf niks ziet in vasten prima! Maar zet anderen die geheel andere ervaringen hebben niet weg.

Er zijn heel veel kankersoorten. Bij de borstkanker behandeling  bijvoorbeeld val je meestal niet af. En natuurlijk moet je niet vasten als je al snel gewicht verliest. Ook moet je dit niet doen als je diabetes 1 hebt.

 

 

Laatst bewerkt: 22/10/2019 - 12:08

Kees, ik vraag juist om onderzoek.  Ik vind dat er veel verhalen de ronde doen die niet wetenschappelijk onderbouwd  zijn. Dat brengt meer risico's met zich mee. 

Ik ben ongeneeslijk ziek. En als er hoop is wil ik die net als ieder ander, want zolang er leven is, is er hoop. Maar valse hoop kost mij teveel energie.

Als je mijn hele reactie leest zie je ook dat ik vind dat als het wetenschappelijk  onderbouwd wordt de betreffende boodschappers gelauwerd moeten worden. Verder gun ik iedereen het beste. 

Overigens heb ik naar aanleiding van de betreffende  uitzending navraag gedaan en kreeg ik duidelijk antwoord dat ik even duidelijk heb verwoord.

Dus jammer dat je zo reageert. 

Daarnaast wil ik niemand wegzetten. Ook ervaringen niet, dus voor die lezers die zijn gestopt na het woordje "onzin" , sorry.

Laatst bewerkt: 22/10/2019 - 15:17

Ik snap jullie beiden! Gistereavond was de kritiek juist: breng er een goede disclamer in. Misschien hadden ze ook iemand moeten laten zien in het programma bij wie het niet werkte. Hoe erg dat ook is, maar daarmee vertel je: het is niet de oplossing voor iedereen. Ze hebben het erbij verteld, tussen de regels door blijkbaar, maar dat was dus niet duidelijk genoeg.
ik vind zelf de chemo ook heel heftig en dan vast ik al uit mezelf.. kan dan gewoon niks eten en nauwelijks drinken. Het kost mij heel veel energie en met mijn vader in het achterhoofd blijf ik zeggen: je moet eten!!Vooral lekker! 
maar iedereen moet/mag dat voor zichzelf bepalen. 
en ja .. ga het aan mijn arts vragen. Juist omdat dit programma zich nu voordoet. Anders had ik dat niet eens gevraagd denk ik. Er komt toch een twijfel ergens achter in je hoofd. Maar ik wacht rustig af tot mijn volgende afspraak en eet en drink rustig verder. 

Laatst bewerkt: 22/10/2019 - 16:24

We willen grip op het ongrijpbare, regie en controle op het proces en liefst op de uitkomst. Zodat we maar het gevoel hebben alles wat in onze macht ligt gedaan te hebben. Als dat kan met instemming of zelfs onder begeleiding van de arts, is dat geen probleem. Zelf experimenteren zou ik zelf niet gauw doen, maar als je niks te verliezen hebt kan ik me er zeker iets bij voorstellen. 

Gezond, normaal, eten, extra eiwitten en beweging helpen de conditie op peil te houden, dat is intussen bewezen en zal geen arts tegenspreken. Maar in mijn wereld zijn aardbeien met slagroom (fruit en eiwit) onderdeel van normaal eten, net als chocolademelk met een koekje. Maar goed, in mijn wereld ben ik 8 kilo aangekomen tijdens de behandeling (en de tumor volledig gedood door de behandeling + chocola + rode wijn).

Dus, proost Marijn! En heel veel sterkte, ik hoop dat er geen behandelingen komen waarin je niet meer kan eten.

Miranda X

Laatst bewerkt: 22/10/2019 - 12:44

Mijn vader mocht echt nauwelijks meer iets eten. En hij was al sterk vermagerd door de ziekte zelf. Daarom waren voor hem aardbeien met slagroom hét walhalla. 
Ik drink ook rode wijn ( als ik niet in mijn chemo zit) en verder veel chocolademelk. En houd van heerlijk eten. Nu vooral kaas, brood en rijst. Dus ja.. proost .. proost op het leven! En op genieten!!! Dat laatste vooral! 

Laatst bewerkt: 22/10/2019 - 16:17

Het 'leuke' aan vasten is dat je op één of andere manier controle neemt.  Je wilt genezen en je bent er doelbewust en actief mee bezig, zelf. 

Mij lijkt het dat je best niet verzwakt.  Moest vasten de oplossing zijn, dan werd het aan elke patiënt voorgeschreven.   Ik raad je aan om het aan je oncoloog te vragen, die zal op basis van zijn kennis en ervaring een juiste uitleg kunnen geven.

Liefs, Saartje

 

Laatst bewerkt: 22/10/2019 - 16:56

Goed al deze meningen maar dat maakt de keuze er wel heel moeilijk mee ik denk dat je moet doen wat voor jou goed lijkt zodat je er later niet met spijt op terug kijkt , er zijn al heel veel diëten de revue gepasseerd die later ook weer tegen gesproken werden wees lief voor jezelf en je lijf dat hou je het langste vol . Heel veel wijsheid en sterkte 

Laatst bewerkt: 22/10/2019 - 17:09

Wat een verhalen, tjonge jonge, ik kan niet meer genezen, maar ben ooooozooo blij dat ik dat ik af en toe nog lekker kan eten, ik wordt een beetje verdrietig van de alternatieve geneeswijze!

Laatst bewerkt: 22/10/2019 - 22:01

Al lezend denk ik dat Kees heeft willen zeggen dat zijn partner ,  door geen vast voedsel te nemen, weinig last heeft gehad van allerlei bijwerkingen van de chemo kuur. Dat deed zij niet om de tumor te verkleinen. Ze spaarde  haar energie, ook door een paar dagen niet tegen heug en meug te eten. Mooi dat het bij haar hielp de kuren te doorstaan. Ik zie het als een vrijblijvende tip, eerlijk gezegd. Niet als een voorschrift of belofte voor genezing. Kanker en de behandeling daarvan is erg belastend voor lichaam en geest. We moeten daar allemaal mee dealen. Helaas. Zolang er geen definitief  en minder belastend antwoord is gevonden. In de tussentijd: doe wat goed voelt! Marijn, wat rot dat je vader en jij dit moesten mee maken. 

Laatst bewerkt: 22/10/2019 - 23:18

Beste Marijntje73,

Afschuwelijk wat je vader overkomen is! Die alternatieve arts had in zijn geval nooit een dieet voor mogen schrijven waarbij hij nog amper wat mocht eten. Dat heeft de kwaliteit en kwantiteit van leven geen goed gedaan. 

Wat de aflevering van Dokters van Morgen over vasten betreft vind ik dat er wel disclaimers zijn ingebouwd. Er werd duidelijk aangegeven dat er n.a.v. het onderzoek van het LUMC bij borstkankerpatiënten nog meer onderzoek gedaan moet worden. Én dat het afgeraden wordt voor mensen met een medische aandoening, zoals kanker of diabetes, om op eigen houtje te vasten. Dit alleen onder begeleiding te doen. Tegelijkertijd hadden ze voor de duidelijkheid nog iets meer nuance in kunnen bouwen. 

Persoonlijk ben ik blij dat genoemde uitzending gemaakt is. Als je palliatief bent, duurt het te lang, voordat er onomstotelijk bewezen kan worden of dingen werken. Op basis van intuïtie en educated guesses kies ik ervoor om bepaalde behandelmethodes wel of niet te volgen. Alhoewel ik er niet denk dat vasten bij iedereen tot genezing zal leiden, geloof ik er wel in dat het de bijwerkingen van chemo sterk kan verminderen en dat het de werking ervan versterkt c.q. kan helpen om tumoren te verkleinen. 

Zonder daar extreem in te worden, ben ik van plan om, zolang ik voel dat mijn lichaam dat aankan, rond de chemo’s aan intermittent fasting te doen. En mocht ik langere periodes geen chemo hoeven, wil ik dit eveneens, maar dan voor langere periodes, met enige regelmaat doen. En gaat dat even niet, dan zondig ik gewoon even. Ook fijn op z’n tijd! 😉

Laatst bewerkt: 27/10/2019 - 18:45