Mantelzorgers...

Mantelzorgers.. 26 jaar geleden bestond dat woord nog niet. Maar mijn moeder was mijn vaders mantelverzorger. Mijn moeder zorgde voor mijn vader. Verdedigde  hem als persoon en patiënt. Zorgde dat het beste voor hem gebeurde. Ze was er voor hem.. dag en nacht.. 7 maanden lang. Mijn vader sliep tot 2 nachten voor zijn dood boven in bed. Elke avond hielp mijn mama hem naar boven, hielp hem met uit en aankleden en hielp hem dan door de donkere bange nachten heen. 

Mijn vader weigerde een ziekenhuisbed in de woonkamer totdat de dokter zei: ‘ je moet nu ! Anders kan P niet meer voor je zorgen’. Hij wilde dat niemand anders dan mijn moeder voor hem zorgde, want zij was zijn alles, dus kwam er een ziekenhuisbed. Alleen voor haar! Omdat hij haar naast zich wilde hebben. Twee dagen later stierf hij omringd door ons allemaal. 

 

Nu, 26 jaar later, ben ik ziek en heb ook ik mantelzorg. Ik ben nog redelijk okay qua lichamelijke verzorging.. dat lukt me nog aardig, maar de zorgen die mijn directe omgeving om mij heeft vind ik al een medaille waard. Vaak zeg ik dat ik niet in de schoenen zou willen staan van J.  Bij a alle taken die ik als mama deed komen nu op zijn schouders terecht. Het huishoudelijke, de zorg voor de jongens. Ineens is bijna het hele huishouden en de zorgen uitsluitend voor hem. 

Mantelzorg is naast je gewone werk een meer dan fulltime baan erbij hebben. Een ziekte doet niet aan 9 tot 17. Heel ons gezinsleven staat in het teken van mijn kanker.  Je mag er niet altijd bij stilstaan, maar soms baal ik er enorm van. 

Er komt heel vaak een ‘dank je wel’ uit mijn mond.. dank je wel voor de lieve zorgen. En sorry.. dat zeg ik ook vaak. Sorry, dat dingen nu vaker niet lopen zoals we zouden willen. 

 

Vaak wordt er aan de zieke gevraagd hoe het gaat, maar de mantelzorgers zijn zeker net zo belangrijk.

 

Vandaag is het dag van de mantelzorger. 

Ken je een mantelzorger? Vraag dan eens hoe het met hem of haar gaat. Want zij zijn namelijk de echte superhelden. Die gaan maar door en geven niet op.