Toedeloelist

Meestal ben ik blij met mijn leven en wil ik vooral dat het gewoon nog 40 jaar precies zo blijft. Maar soms schiet ik plotseling in de stress: haal ik wel genoeg uit het leven? Geniet ik wel genoeg? Moet ik geen grootse plannen maken, een bucketlist? Als ik straks op mijn sterfbed lig, kijk ik dan wel tevreden terug? Maar ik kan oprecht geen grootse dingen bedenken die ik zou willen doen. Ja, nog graag wat weekendjes weg met mijn man naar leuke steden. Leuke dingen doen met mijn kind, familie en vriendinnen. Met zijn drietjes zoveel mogelijk lekker op pad met de camper. Maar die dingen had ik toch wel gedaan, ziek of niet.

En toen kwam ik hem opeens tegen in de winkel: de fuck it list! Ha! Ik had hem zelf niet beter kunnen bedenken. En ze hebben het ook nog over de 'toedeloelist', ook zo'n leuke. In plaats van alle dingen die ik nog zou moeten doen vind ik het eigenlijk veel leuker om te bedenken wat ik lekker allemaal niet meer hoef te doen. Want zo is het natuurlijk ook: als kankerpatiënt hoef je ook een heleboel niet. En bij dingen die wel zouden moeten heb je altijd nog de kankerkaart. Het perfecte excuus om overal onderuit te komen en niemand die er tegenin durft te gaan. Grapje natuurlijk, ik zet hem uiteraard alleen maar terecht in. Altijd. Echt. 

Ik ben eigenlijk niet zo van de inspirerende teksten, krijg er vaak accute jeuk van en heb de neiging om ze verder uit te vergroten en belachelijk te maken. Hoewel ik dat ook heb bij een deel van die teksten in de kalender zijn sommige teksten toch ook wel een reminder. De makers hadden met hun teksten vast niet bedacht dat ze zo raak kunnen zijn voor een kankerpatiënt. Zo staan er teksten in als: 'geld sparen of mooie herinneringen sparen', 'sociaal wenselijk doen of gewoon zeggen wat je vindt', 'fuck de toekomst, je leeft nu', 'alles is nu' en een persoonlijk favorietje 'zeg mensen dat je geen zin hebt in hun lulverhaal'. Dat zal ik natuurlijk nooit zeggen maar ik denk het heus wel eens bij vage bekenden die zitten te lopen te klagen om niks. Hoe lekker zou het zijn om dat dan zonder schroom te kunnen zeggen. Zou ik daarmee wegkomen met m'n kankerkaart? 

Met de term bucketlist had ik dus ook niet zoveel. Fuck it list klinkt voor mij al een stuk beter. Want hoewel ik absoluut liever niet ziek was geweest en ik op zijn tijd veel moeite heb met mijn diagnose, zo heel af en toe geeft het ook een vreemd soort rust: dit is m'n leven en ik hoef niet meer te streven naar meer, ik hoef 'alleen' nog maar te genieten van nu en ik mag wat vaker schijt hebben aan de rest. Fuck it en toedeloe. Of zoals mijn moeder wel eens zegt: Toedeledokie!

 

20 reacties

Humoristisch geschreven, en goed dat je er zo tegenaan kijkt. Het is zo krampachtig, zo'n bucketlist. Het geeft rust om niet van alles nog te moeten van jezelf.
Ik besteed een groot deel van mijn schaarse tijd aan lummelen, rommelen en klooien. Dat vind ik prima tijdsbestedingen. 

Ik wens je een rustige en prettige dag,

Hanneke

Laatst bewerkt: 14/12/2019 - 09:46

Dat klinkt als prima tijdsbesteding inderdaad haha. Het geeft inderdaad rust, zo stom om in de stress te schieten door het gevoel alsof je nog van alles moet. Van wie eigenlijk...

Laatst bewerkt: 14/12/2019 - 19:15

Een fuck it list had ik ook al bedacht en bevalt mij goed. De meesten om me heen hebben even moeten wennen.

Buck it list leuk maar heb je gedaan wat je wilde en je lijst afgewerkt wat dan? Moet je dan gaan en is het je tijd? Nee een fuck it list ben ik voorstander van. 💪💪💪💪💪

Liefs Alice ❤

Laatst bewerkt: 15/12/2019 - 05:59

Ik heb de f*ckitlistkalender toevallig van mijn collega's gekregen. Staan rake dingen in en zo is het maar net!  

Laatst bewerkt: 18/12/2019 - 15:50

Ik ga hem ook kopen die kalender. Je bent een heerlijk mens en ik herken veel van wat je beweegt. Doe zelf soms wel wat te uitbundig in mijn uitspraken. Schaam mij niet zo snel meer ergens voor. Wil alleen nog een beetje oppassen dat ik geen mensen kwets die het echt goed met mij voor hebben. Sterkte met alles en geniet.

 

Laatst bewerkt: 18/12/2019 - 16:10

Haha dank je. Ik zeg ook niet alles tegen iedereen, maar ik merk wel dat ik er steeds meer 'schijt' aan heb: ik ben ziek en vind dat zelf moeilijk zat en ga ermee om zoals ik dat prettig vind. Wie daar niet mee om kan gaan doet dat dan maar niet.

Laatst bewerkt: 19/12/2019 - 11:43

Helemaal met je eens. Ik kan ook zo moe worden van mensen die vragen wat ik allemaal nog wil ga doen omdat ik weet dat ik niet meer beter word. Vooral genieten krijg ik dan te horen. 
Geeft inderdaad rust als je niet meer zoveel hoeft. Vooral de kleine dingen, zoals een fijn gesprek met leuke mensen, een avondje bioscoop, zingen in mijn koor, doen enorm goed en geven energie in plaats van dat ze energie kosten.

Laatst bewerkt: 18/12/2019 - 17:02

Regien(ex patient)

Wat een prachtig open reactie,geweldig de fucklist,was er niet opgekomen maar zo waar!

Laatst bewerkt: 18/12/2019 - 17:32

Hahaha......Ik ben het helemaal met je eens! Het lijkt soms dat je een bucketlijst "moet  hebben. Niks moet, alles mag. 

Ik heb je blog gelezen en herken een aantal dingen en ook de zoektocht naar gezond eten. Bij mij gaat dat met ups en downs goed.

Het regie in eigen handen willen houden, je eigen verhaal willen schrijven, dat is wat ik uit jouw verhalen begrijp. 

Ik wens je fijne feestdagen en zal je volgen en die kalender wil ik ook!

Laatst bewerkt: 18/12/2019 - 18:10

Ja bij mij gaat dat ook niet altijd 100% goed, maar dat kan denk ik ook niet. Of nouja, niet als je soms ook gewoon mee wil doen. Ook fijne dagen!

Laatst bewerkt: 19/12/2019 - 11:46

Ik heb  2018 borstkanker gekregen het was een zware klap gekregen ik had veel onderzoeken gehad en vrijdag de 13 kreeg ik te horen dat ik kan per kwaadaardig was de papieren lagen al klaar vrijdag moest ik gelijk naar het ziekenhuis en zaterdag werd ik al geholpen half acht van de zaal en half negen avond weer op de zaal de volgende dag kwam een arts naar me toe ik mij halen het verband eraf hij zei het was al uitgezaaid. 

Laatst bewerkt: 18/12/2019 - 18:47

Briljant die kalender, al voor ik ziek werd had ik geen bucketlist. Eigenlijk happy met mijn leven zoals het was en geen grote doelen om na te streven. Mensen begrepen  dat niet zo. 
Die kankerkaart, gekoppeld aan de toedeloelist, koester ik. Ik zet hem tweede kerstdag in zodat ik wat later kan komen en eerder weg kan gaan. Zo hebben we ook nog samen wat tijd, heerlijk. Ziek zijn is niet leuk maar het levert je soms ook ( inzichten?) wat op. 

Laatst bewerkt: 18/12/2019 - 18:53

Haha, heel goed, inzetten die kaart! Het levert ook zeker wat op inderdaad, daar heb ik in een eerdere blog ook wat over geschreven. Fijne feestdagen!

Laatst bewerkt: 19/12/2019 - 11:47
19 december 2019 om 12.48

Lieve Sandra,

Ik heb na het lezen van deze blog je hele blog meteen gelezen. Diep respect voor hoe je in het leven staat en hoe je dingen verwoord en op papier zet. Heel veel dank daarvoor en heel veel sterkte.

Ik ga die kalender ook maar eens aanschaffen.

Evelien

Laatst bewerkt: 19/12/2019 - 12:48

Da's nog eens een blogbericht naar mijn hart ! 
Werd onrustig, of eigenlijk meer een gevoel van opwinding,  van herkenning.
"Als u begrijpt wat ik bedoel"  zou Hr. Olivier B. Bommel zeggen. 
Zo een kalender wil ik ook. Daar ga ik dus naar op zoek.
Je hebt toch geen kankeraandelen in die kalender hè ?
En een snelle vluchtige blik op jouw eerdere blogberichten, vragen om tijd  om ze eens op m'n gemak te lezen en tot me te nemen. Ter inspiratie, denk ik zo.
Ga ik dus doen!

Dank je wel daarvoor Sandra2
Ehhh, is er ook een Sanda1 en Sandra3 en zo verder? ;-)
Fijne kerstdagen en op naar een nieuw decennium.

Tom-mottie (what's in a name)

 

Laatst bewerkt: 21/12/2019 - 21:54

Haha! Goed idee, kankeraandelen, ik ga eens kijken of die te regelen zijn. 

Ja ik wilde gewoon Sandra, maar er was blijkbaar al een andere Sandra met kanker (wilde zeggen kankerSandra, maar dat klinkt ook weer zo cru), dus dat mocht niet van kanker.nl. Toen kreeg ik Sandra2, moet dan maar.

 

Laatst bewerkt: 21/12/2019 - 23:44