18 november 2019

Vandaag gesprek met verpleegkumdige oncologie gehad.

Omdat in  1 van de 24 klieren die met de darm zijn weggehaald uitzaaingen zat, moeten er toch 4 chemo (Capox) kuren volgen. Oxaliplatin via infuus en Capecitabine in tabletvorm.

Sinds ik dit zo'n week nu weet en daar over lotgenoten ervaringen over lees (voornamelijk facebook) ben ik daar heel erg angstig voor geworden. Zoveel verhalen met veel nare bijwerkingen. 

Vandaag gesprek met verpleegkundige over de chemokuren. Ze heeft me enigsins gerustgesteld dat de bijwerkingen over het algemeen heel erg meevallen. Daarbij voor misselijkheid krijg ik ook medicijnen.

Ik hoop maar dat het meevalt. De angst beheerst nu veel te veel, overdag maar helemaal en vooral als ik snachts wakker wordt. En ik slasp al zo slecht.

Beetje bij beetje hoop ik dat ik de omslag kan maken van "heel emotioneel, depressief, denkend aan wat als chemo niet werkt, en ik verdere uitzaaingen krijg" naar "de chemo gaat mij beter maken en ik moet ervan uitgaan dat ik daarna weer plannen kan gaan maken voor de verdere toekomst, werken, vakanties, leuke dingen en ik word oud"

Positief zijn is nu eenmaal niet mijn ding, momenteel wel echt nodig.

Een mooi nummer Alles is nu.

7 reacties

Lieve Angelar,

Ik heb in 20 maanden 25 kuren capecitabine gehad. Ik moet zeggen het is mij heel erg meegevallen. Ik ben nooit beroerd geweest en de vermoeidheid viel ook mee. 

Ik nam voor de pillen eerst yochert met exstra eiwitten. Sport 2 x per week onder begeleiding van fysio conditie en krachttraining. 

Je hoort veel maar ieder mens is uniek. Niemand is hetzelfde en ervaart ook alles op zijn eigen manier. Ik denk dat je het open moet benaderen en zelf moet ervaren.

Ik wens je heel veel sterkte. Goed je handen en voeten smeren. Ik deed dat met bepanthen verzorgende creme.

Liefs Alise ❤

Laatst bewerkt: 19/11/2019 - 07:46

Alise, dank voor je lieve reactie. 

25 kuren met de pillen, waarvoor moest jij ze slikken, als ik vragen mag?

De oxaliplatin via infuus zou wel de capecitabine versterken. Maar goed om te lezen dat jij van de pillen niet beroerd bent gewerst.

Sporten zou op den duur ook goed voor mij zijn. Nu, iets meer dan 3 weken na operatie nog niet mogelijk.

Heb jij een revalidatieprogramma gevolgd of gewoon bij dichtbijzijnde fysio?

Liefs, angela

Laatst bewerkt: 19/11/2019 - 08:55

Hallo Angela,

Ik heb uitgezaaide borstkanker.   Ik reageerde er heel erg goed op. Ik heb eerst oedeemtherapie gehad vanwege mijn oedeem arm daarna sporten onder begeleiding en nu sinds maart sport ik daar onder fysio begeleiding zelfstandig. 

Wanneer je hersteld bent van de operatie zou ik het zeker doen.

Succes en sterkte

Liefs Alise ❤

Laatst bewerkt: 19/11/2019 - 10:16

Dag Angelar,

Ik snap dat je geschrokken bent van het bericht dat je chemo moet... Het is niet niks. Ik heb vanaf maart 2019 dezelfde kuur ondergaan - ook vier keer Capox. Het is mij niet meegevallen. Heb hierover ook een blogje op deze site geschreven. Met name de Oxaliplatin schijnt een vervelende chemo te zijn die voor nare bijwerkingen kan zorgen. Let op: kán zorgen. Ik heb ze ook bijna allemaal gekregen, maar die bijwerkingen zijn later na het stoppen met de kuur verdwenen. Op acht 'dooie' tenen na (m.u.v. mijn grote tenen) merk ik niets meer van deze chemokuur. Misschien wat sneller moe, maar er spelen nu ook andere dingen in mijn leven, dus dat weet ik niet zeker. Ik heb goede anti-misselijkheidsmedicatie gehad en dat was ook wel nodig. Maar het allerbelangrijkste was het resultaat: bij mij waren verschillende kleine tumoren verdwenen en twee gehalveerd! Door dit resultaat kon ik geopereerd worden. Zie deze chemokuur als een investering in jezelf en hou je doel voor ogen! Enne... niet iedereen reageert hetzelfde op chemo. Misschien valt het bij jou mee! Heel  veel succes en sterkte en een hartelijke groet van

Carolina 

Laatst bewerkt: 19/11/2019 - 09:33

Hoi Carolina,

Dank voor je reactie.

Wat vervelend dat je alle bijwerkingen hebt gehad. Ik moet er blanco ingaan en zoals mijn psycholoog zegt ipv (mijn woorden:) dit gif gaat mij ziek maken, denken en zeggen, dit medicijn gaat mij beter maken.

Ik ga bewust nu niet je blogje over capox lezen. Ik moet nu echt eerst beetje rust en minder angst krijgen. Maar ik zal het zeker binnenkort gaan lezen.

Groet, angela

Laatst bewerkt: 19/11/2019 - 20:14

Dag Angelar,

Ik heb ook Oxaliplatin gehad, de pillen niet. Ik heb 8 kuren gehad met dat spul. Eerste 2 vielen heel erg mee, daarna werd het steeds zwaarder. Koude problemen in handen. Pijn bij eerste hap eten in je keel. Rare krampen in vingers en ledematen zelfs in oogleden. Op het laatst (8e kuur) een allergische reactie gehad op Oxaliplatin. Ik weet niet of de bijwerkingen van alleen Oxaliplatin kwamen waarschijnlijk niet. Ik kreeg meerdere medicijnen tijdens de chemo. 

Ook bij mij halveerde mijn lever metastasen en kon ik geopereerd worden.

Lieve groet,

John

Laatst bewerkt: 19/11/2019 - 12:54

Hoi John,

Dank voor je reactie. Goed om te lezen dat het effect heeft gehad.

Groet, angela

Laatst bewerkt: 19/11/2019 - 20:16