Wereld Eierstokkankerdag –zaterdag 8 mei 2021

Wereld Eierstokkankerdag –zaterdag 8 mei 2021

Zaterdag 8 mei is het voor de 7e keer wereld eierstokkankerdag. Een dag waarin aandacht wordt gevraagd voor eierstokkanker, een zeldzame en zeer kwaadaardige vorm van kanker. Het wordt ook wel de ‘silent killer’ genoemd omdat het meestal te laat wordt ontdekt, op het moment dat er al uitzaaiingen zijn. En 5 jaar na de diagnose is slechts 38% nog in leven.nu

Op de website van stichting Olijf wordt er aandacht besteed aan deze dag. Hier wordt ook nog verteld wat de late gevolgen zijn voor vrouwen die eierstokkanker overleven

Ook heeft St Olijf een persbericht uitgestuurd en mij gevraagd of ze mijn ervaringsverhaal mochten delen. Inmiddels ben ik, naast St. olijf en dr. Kroon, al geïnterviewd door nu.nl

Gelukkig zijn er de afgelopen jaren wel weer wat behandelmogelijkheden bijgekomen, zoals de de immunotherapie, de hipec en de PARP-remmers. De overleving is daardoor de laatste jaren wel toegenomen. Het grote probleem is echter de vroege opsporing. Vage buikklachten is waar het vaak  mee begint

Voor mijzelf is vermoeidheid het grootste probleem waar ik last van heb. Daardoor heb ik helaas afscheid moeten nemen van mijn werkzame leven. Maar Ik ben blij dat ik me op dit moment nog wel goed genoeg voel om me als vrijwilliger in te zetten voor St. Olijf, dat zich inzet voor vrouwen met gynaecologische kankers. Als ervaringsdeskundige kan ik daar bijdragen aan preventie en goede kwaliteit van zorg en leven.

9 reacties

Dank je Hanneke. Ik vind het ook belangrijk dat er aandacht is voor eierstokkanker. Ik hoop dat vrouwen daardoor eerder bij een huisarts aandringen op onderzoek door de gynaecoloog bij vage buikklachten.

Laatst bewerkt: 06/05/2021 - 21:52

Ha Karin. Wouw. Wat ontzettend goed jouw werk voor Olijf. Vrijwilligerswerk is ook werk. Zeer belangrijk en zinvol. Helaas moet je keuzes  maken door de vermoeidheid. Maar dit zal jou veel kracht en een goed gevoel geven. Prachtig Karin, jouw artikel. Jouw boodschap is voor mij helemaal duidelijk. Wat ik vast wel eens zal gaan gebruiken als een vrouw vertelt dat ze al weken vage buikklachten heeft.

Warme groet Dasje 🌺🌺🌺

Laatst bewerkt: 06/05/2021 - 22:49

Dank je Dasje 😊

Ik heb het artikel niet zelf geschreven hè, maar ben daarvoor geïnterviewd.  Maar het is zeker een mooi artikel geworden. 

Belangrijk inderdaad dat dit gedeeld wordt.

Liefs, Karin 😘

Laatst bewerkt: 06/05/2021 - 22:53

Wat goed dat je dit doet, Karin. En wat een mooi interview. Ik was je ervaringsverhaal ook al bij Olijf tegengekomen op facebook. Dacht ineens: hé, dit verhaal ken ik toch? 

Ik heb afgelopen maandag toevallig een berichtje naar Olijf gestuurd om te kijken of ik mogelijk ook in aanmerking zou kunnen komen voor een vrijwilligersfunctie. Misschien komen we elkaar daar nog wel een keertje tegen. Tenzij het UWV bepaalt dat ik toch echt op zoek moet naar een betaalde baan. Vind ik ook prima, mogen ze me ook meteen een lijf geven dat dat ook aankan. 

Liefs, Bianca

 

 

Laatst bewerkt: 07/05/2021 - 03:30

Goed gedaan Karin! ‘Samen zijn we sterker’.💪

Ons verhaal kan niet vaak genoeg verteld worden.

Laatst bewerkt: 07/05/2021 - 08:29