Dag O ... Ik heb prostaatkanker!

Als dag 0 schrijf ik mijn blog met wat er gebeurde tot aan de operatie. De onderzoeken etc. Het gaat hier om de periode januari t/m september. Dat wordt nog aangevuld.

Per dag vanaf de operatie zal ik alle stappen proberen te beschrijven die ik heb doorgemaakt. 

Wat ging eraan vooraf.

Februari 2019

Ik sta elk jaar onder controle bij Andros. Ik ben hier 10 jaar geleden terecht gekomen met een prostaat ontsteking. Ook een lang verhaal maar daar gaat het nu niet om. Ik gebruik al jaren testosteron omdat ik zelf na de ontsteking veel te weinig aanmaakte. Elk jaar moet er daarom een body checkup gedaan worden met onder andere allerlei metingen. Dit jaar blijkt de PSA waarde te zijn gestegen naar 3,2. Ook rode bloedplaatjes zitten te hoog. Op de echo wordt niets gezien. Er wordt besloten om een speciale test te doen. Ik lever urine in voor een MDx test. Tevens moet ik stoppen met testosteron. Zelf denk ik nog even dat het misschien komt door een intensieve tocht in Midden Amerika waarvan ik net een kleine week thuis ben.

Na 4 weken krijg ik de uitslag. En opnieuw is de PSA hoger dan normaal, 4,2. De MDx test geeft aan dat er mogelijk sprake is van prostaat kanker. Dat is schrikken ook al had ik al lang nu het gevoel dat het niet goed zat. Ik wordt doorgestuurd naar het Radbout ziekenhuis voor een speciale MRI van de prostaat die alleen daar kan worden gemaakt. Dit duurt even voor ik aan de beurt ben.

Half mei krijg ik de uitslag bij Andros. Er zijn afwijkingen te zien. Een plek met pirads 4, een plek met pirads 2 en 1 plek pirads 2 laaggradig. Maar overal dus in de prostaat. Geen doorgroei in het kapsel. Op basis hiervan willen ze in Amsterdam een bioptie gaan doen. Dit gebeurt op een nieuw manier die minder belastend is dan de standaard methode die normaal wordt gebruikt. Het risico op infecties is daarbij nagenoeg afwezig en in dit geval is de standaard antibiotica niet nodig.

Half juni worden via een echo beelden gemaakt die over de MRI beelden worden gezet en op de exacte plekken van de MRI worden een 12 tal biopties genomen. Voor de bioptie moet je al 2 uur van tevoren spierverslappers slikken en mag je niet meer auto rijden etc. Ook al is het onder verdoving, ik voel het goed en zelfs extra verdoving is niet voldoende om de felle en pijnlijke prikken niet te voelen. Ik telde elk buisje wat nog moest af in ieder geval. De naald is ca 20 cm lang. Het doet in mijn geval best flink pijn maar het gaat snel. De weg terug naar huis is niet fijn en pijnlijk. De dagen erna heb ik nog steeds een (soms behoorlijk) pijnlijk gevoel waar is geprikt. De weken erna is de plek nog steeds gevoelig met soms flinke pijnsteken.

De uitslag is binnen. 4 van de biopties geven foute cellen aan. We praten nu over Gleasonscores van 3+4= 7, en dat 2x gevonden en 1x 3+3=6. Omdat het boven de 6 is moet er worden ingegrepen en is er sprake van een min of meer agressieve kanker. Hoe hoger het cijfer( tot 10) hoe ernstiger de vorm. 

Andros kan niets meer betekenen voor mij en ze verwijzen me door naar een speciaal centrum. Ik kan kiezen uit Rotterdam, Amsterdam of Nijmegen. Hier zit de meeste kennis over prostaat kanker. Ik kies voor Prosper in Nijmegen. Verder wordt er verteld dat ik 4 keuzes heb. Niets laten doen, maar dan leef je gemiddeld nog 5 jaar. Intern of extern bestralen of het verwijderen van de prostaat. Een heel moeilijke keuze. Professor De Bruyne waarmee ik het gesprek had heeft zelf de voorkeur voor geheel weg laten halen. Omdat ik binnen een jaar erbij ben (sinds de laatste standaard controle) ben ik snel genoeg om kans te hebben dat alles weggehaald kan worden.

Extern bestralen zou te heftig en onnauwkeurig zijn. Zou 2x per week moeten en dat 40 keer. Bij interne bestraling worden radioactieve zaadjes (metalen bolletjes) net als bij een bioptie geinjecteerd rond en in de prostaat. Dat zijn er dan 60 tot 80 en wordt gedaan op dezelfde manier als de bioptie. Ook niet fijn omdat 12 x een bioptie al flink pijnlijk kan zijn, verschillend per persoon. Bij weghalen zijn de complicaties mogelijk zoals weghalen of uitvallen van alle of veel zenuwbanen in dat gebied, blijvend incontinent, geen gevoel en geen erecties meer etc. Er wordt op mijn verzoek bij het CWZ in NIjmegen een afspraak gemaakt met een uroloog. Dit is een van de drie kenniscentra in Nederland op dit gebied (zie hier boven).

De uroloog heeft, net als Andros een duidelijke mening. Haal die prostaat eruit voor het door het kapsel heen is gegroeid. Bovendien is bestraling geen optie omdat je daarna nagenoeg niet (nooit) meer (goed) kan opereren ivm beschadiging van het weefsel. Verder doe het zo snel mogelijk want als het door het kapsel heen groeit heb je echt een probleem, liefst binnen een maand. 

Eigenlijk heb je dus geen keus. Na vreselijk lang wikken en wegen kies ik voor de verwijdering maar liefst over 3 maanden. Gezien mijn scores zou dat kunnen maar ze raden toch aan om het eerder te laten doen.  Ofwel zo snel mogelijk. Ik ga overstag en wordt alsnog sneller dan verwacht opgeroepen. Ik stond boven aan de lijst. Inmiddels is het eind augustus. En binnen een week ben ik dus ineens aan de beurt.....