't Viel weer niet tegen

Gisteren weer met de uroloog gesproken na bloedprikken de week ervoor. PSA is wat meer gestegen dan anders, het was de laatste tijd steeds een stijging van 0,3, nu was het 0,5 waarmee we weer boven de 1 zitten, 1,4. Lever en nieren gaven geen problemen en het bloed was ook in orde. Al met al dus geen verandering van medicijnen en daar ben ik blij mee.

Ik heb hem ook gevraagd wat ik al bij mijn huisarts naar voren had gebracht naar mijn hoge Gleasonwaarde en T3a tumor en het feit dat ondanks die waardes de kanker zich rustig houdt. Hij sloot zich aan bij haar mening dat veel bewegen zeker "kan" helpen en voegde er nog aan toe dat beweging goed is voor het immuunsysteem. Ik prijs mezelf gelukkig dat ik sowieso nog in staat ben om naar hartelust te fietsen en en te wandelen, ik voel me er goed bij.

Inmiddels ben ik 71 geworden en ben ik dankbaar voor de bonustijd.

Tipo

12 reacties

Hoi Tipo,,,goed nieuws man,,,,en al meer dan 10 jaar,,,,hier ook zelfde agressieve gleasonscore,,,,vorig jaar ging bij mij de psa stapje voor stapje naar de 25,,,er bleken uitzaaiingen in mijn heup en er zat een scheur in mijn heup,,,,,5 bestralingen gehad en binnenkort mijn 8e kuur van 10 docetaxel,,,ik doe alles weer sinds kort,, afgelopen zondag 12 km gelopen door de bossen in Drenthe,en probeer na de chemokuur in september mijn werk weer te hervatten,,,,,,,ik hoop het als jou Tipo nog heel lang te leven met een goede kwaliteit  het leven,,,en ik voel me ook op en top superfit

P.S. ik heb nog wel een vraag; gebruik jij nog supplementen?

groetjes Roelie

Laatst bewerkt: 10/06/2021 - 14:49

Dag Roelie,

Wat een enthousiasme ondanks de ellende die jij toch al meegemaakt hebt. Petje af.
Fijn dat het al weer zoveel beter gaat terwijl ze je toch aardig te pakken nemen, bestralingen, chemo. Dat hakt er toch in, lijkt mij.

Ja, die kwaliteit van leven, daar gaat het toch om dus ik hoop van harte dat je daar nog lang van kan genieten.

Supplementen gebruik ik niet, maar ik hou wel van een biertje.

Sterkte en het beste Roelie,

Tom

Laatst bewerkt: 10/06/2021 - 19:53

Hoi ,,,,dankje voor je reactie Tom,,,,,ach ja de week van de chemo toch voel ik me dan anders,,het kan altijd erger,,,,,,,,,er zijn mensen die zich echt belabberd voelen,,,,,ik blijf zoveel mogelijk in beweging,,,,,het gaat gewoon de goeie kant op,,,

Biertje op z,n tijd,,,,,ja,,,,,,🍻 proost Tom,,,,op een fijne zomer ☀️

Laatst bewerkt: 10/06/2021 - 21:15

Ik hoop van harte jouw optimisme te kunnen kopieren als ik aan de beurt ben.

Laatst bewerkt: 11/06/2021 - 20:19

Hoi Roeli,

Ik wil even reageren op de vraag die je aan Tom stelde over het gebruik van een supplement. Ik gebruik nu al vier jaar Prostaprev, een supplement dat op de markt is gebracht naar aanleiding van een studie in het Erasmus Medisch Centrum.

Bij mij was de prostaatkanker geconstateerd in 2007; gleason 8, PSA 21. Na prostatectomie en in 2010 salvage bestraling is de PSA 0,01 maar daarna niet snel gestegen. Ik zit nu op PSA 3,4. Mede denk ik dankzij Prostaprev.

Je leest er meer over op: http://patientenvoeding.nl/voedingssupplement-prostaatkanker-op-de-mark…

En het is verkrijgbaar bij: https://holisanshop.nl/

Ik wens je veel sterkte, houd moed!

Hartelijke groet, Gerard

Laatst bewerkt: 22/06/2021 - 12:46

Dankje Gerard voor de tip,,,,ik ga dit zeker met mijn oncoloog bespreken,,,, sowieso om te vragen of dat het ook een wisselwerking heeft, momenteel nog aan de chemo,,,,5 juli spreek ik mijn arts weer,,,zo gebruik ik zelf wietolie van Suver Nuver,,,60 ug vitamine D,60 ml Liposomale vitamine C,,,en wanneer de chemotherapie afgelopen is gebruik ik nog erbij L-lysine,,L-proline,Egcg  en dat in combinatie met het genoemde vitamine C.

mvg Roelie

Laatst bewerkt: 22/06/2021 - 13:31

Hoi Gerard,,,ben er toch enigszins sceptisch over geworden,als je onderstaand artikel leest:

 

Het bedrijf Holisan in Lelystad heeft 10.000 euro subsidie van de Ontwikkelingsmaatschappij Flevoland gekregen. Met dat geld worden capsules gemaakt van het voedingssupplement Prostaprev.

Dat zou de PSA-waarde bij mannen minder snel laten stijgen. Hoe hoger de PSA-waarde hoe groter de kans op prostaatkanker. De capsules worden gebruikt voor nader wetenschappelijk onderzoek. Dat moet meer duidelijkheid verstrekken of Prostaprev daadwerkelijk doet wat het claimt. Die claim is gebaseerd op eerder onderzoek onder 49 mannen.

De Ontwikkelingsmaatschappij steunt Holisan in de hoop dat het nieuwe onderzoek aantoont dat Prostaprev werkt. Mocht dat het geval zijn, dan levert dat banen op in Lelystad waar het supplement wordt geproduceerd.

 

Noot van de redactie van De Prostaatkliniek: Dat het voedingssupplement een zekere werkzaamheid heeft, bleek eerder tijdens een kleinschalig onderzoek onder 49 mannen. Het vervolgonderzoek moet uitwijzen of de claim overeind blijft.

Kijk ook naar:

Hoogleraar waarschuwt voor ‘prostaatpil’

‘Wees voorzichtig met het gebruik van voedingssuplementen die claimen een positief effect op kanker te hebben. ‘ Dat zegt hoogleraar Voeding en Kanker Ellen Kampman, in reactie op de ontwikkeling van het supplement Prostaprev in Lelystad.

De Ontwikkelingsmaatschappij Flevoland, die gefinancierd wordt door de provincie, heeft 10.000 euro gestoken in Prostaprev. Het middel zou de stijging van de PSA-waarden afremmen. Een hoge waarde kan een indicatie zijn voor prostaatkanker. Door de subsidie van de Ontwikkelingsmaatschappij Flevoland worden de pillen geproduceerd en verkocht in een webshop en komen er pillen beschikbaar voor onderzoek.

Volgens Kampman kan een voedingssupplement wel een positief effect hebben, maar is dat niet met zekerheid te zeggen. Het gebruik kan zelfs gevaarlijk zijn, omdat een hoge dosis van sommige bestanddelen het kankerproces juist bevordert. Kampman pleit voor meer onderzoek voordat het middel aan de man gebracht wordt. 

Dit bericht vond ik op https://prostaatkanker2.rssing.com/chan-23150331/all_p2.html

Zijn er nog berichten die aan kunnen tonen ofdat het daadwerkelijk nog weer getest is na 2015?

Laatst bewerkt: 22/06/2021 - 15:51

Hoi Kettelak,

Dank voor jouw reacties. Het enige resultaat wat ik waarneem dat het met mijn PSA heel goed gaat. Verder onderzoek naar de tablet is niet gedaan.
Wel is er een onderzoek gestart naar de invloed van voeding op prostaatkanker. Daarbij is ook gebruik gemaakt van de resultaten uit 2000 door een uroloog van het Erasmus naar voeding en PCA. En op basis daarvan is Prostaprev gebaseerd.

In 2018 is dit onderzoek naar voeding gestart, resultaten daarvan heb ik nog niet gezien.
zie verder:
https://erasmusmcfoundation.nl/projecten/invloed-voeding-op-prostaatkan…

https://www.erasmusmc.nl/nl-nl/patientenzorg/trials-meedoen-aan-onderzo…

Hartelijke groet,

Gerard

Gerard Kok

Laatst bewerkt: 09/07/2021 - 15:36

Lang niks van je gehoord, Tom, ik ben blij dat je weer blogt. En ook blij met het relatief goede, of in elk geval niet al te slechte nieuws. 

Wat goed dat je nog steeds zo veel wandelt en fietst. Nu is het heerlijk buiten ook natuurlijk; de muziek kan wel even wachten. Als het de kanker in toom houdt is dat mooi meegenomen. Maar sowieso helpt het enorm om je goed te blijven voelen en om de behandelingen goed te verdragen.

Nog gefeliciteerd met je 71ste verjaardag en ik hoop op nog vele jaren erbij!

Hanneke

Laatst bewerkt: 10/06/2021 - 17:43

Dag Hanneke,

Ik was blij met deze uitslag, geen andere medicijnen en een bescheiden stijging van de PSA. Het zal volgende keer wel weer wat meer zijn, we gaan het zien.

Inderdaad, nu is het te warm voor de muziek maar ik heb op het ogenblik ook totaal geen inspiratie. Het gaat gewoon te goed met me... Daarom ook geen blogs van mijn hand.

Mooi overigens dat zowel de huisarts als de uroloog hetzelfde denken over bewegen. 

Dank voor je felicitatie.

Ik hoop van harte dat het met jou ook goed gaat. Ik bel binnenkort even.

Groet,

Tom

 

Laatst bewerkt: 10/06/2021 - 19:47

Dag Tom, 

Fijn dat de processen zich rustig gedragen. Geniet nog lang van je bonustijd.

Groet,

René

Laatst bewerkt: 10/06/2021 - 21:38

Dank René,

Iedere dag weer geniet ik ervan en ik ben van plan dat nog lang te doen.

Groet,

Tom

Laatst bewerkt: 11/06/2021 - 20:17