Pijn in mijn mond!tt

Afgelopen Maandag alweer met de derde kuur 5fu gestart, dit is allemaal heel goed te doen, het is ook heerlijk om dan thuis te zijn! De port a cath werkt perfect, ik moet er nu al niet meer aan denken het steeds weer aan moeten prikken in de armen, bij mij was dat heel pijnlijk en veel jeuk waar de naald had gezeten, dat hield maanden aan! De inlooptijd is bij mij wel drie nachtjes, komt door de hoeveelheid! Dus al met al ben je er 4 dagen mee zoet, ik heb ook wat kleine aanpassingen gedaan aan mijn kleding en pomptasje dat maakt het meer comfortabel, deze 4 dagen heb ik niet echt bijerkingen, beetje troebel zicht, voeten en handen gevoelloos, door de Dexametason ongelooflijk veel energie! Dat komt goed uit als je een beetje wil klussen rondom huis 😜👍💪.

Maar dan begint het op Vrijdag met een klein blaartje (afte) onder de tong, dan in een paar uur breid het zich heel snel uit, binnenkant wang wordt heel ruw, alsof het vel erafvalt, ook mijn gehemelte voelt als een schaafwond, de tong is bijna helemaal wit met bijna bloedplekjes, mondhoekjes scheuren in en dat in een tijdbestek van 2 uur! Ik spoel met van alles, gebruik speciale kauwgom, verdovende snoepjes, het helpt maar dann nog erbij eten is echt geen doen! Wat bij mij lukt is: turkse joghurt, karnemelk, gekookt eitje maar heel voorzichtig, heel zacht gebak met slagroom, alleen peer als fruit al het andere is niet te doen, je kan daardoor ook niet slapen en maar als je slaap en je wordt wakker doet dat  zo n pijn!

De Vrijdag en de Zaterdag zijn het heftigst nu is het zondagochtend en voelt alles weer wat beter aan, ik hoop dat, dat weer even zo doorzet en ik weer een redelijke week heb en dan over 8 dagen weer te beginnen met de 4e kuur!

Heeft iemand dezelfde bijwerkingen van de 5 fu en vooral de heftige pijn in de mond en heeft u nog meer middeltjes of wat ik misschien ook nog kan eten!

bvd en groetjes Grutto

13 reacties

Heftig en dan ook nog bijwerkingen die invloed kunnen uitoefenen op je afweer vanwege dat je niet genoeg binnen krijgt.

Ik heb er af en toe wel wat maar niet noemenswaardig. Ik drink gember thee 2 a 3 keer daags van zonnatura.  Je kan ook verse gember nemen en laten trekken. Van de gember schijfjes snijden en die over de plekken wrijven in je mond helpt ook.

Heel veel sterkte.

Liefs Alise ❤

Laatst bewerkt: 05/01/2020 - 08:30

Dank je wel, paar maanden terug gebruikte ik ook gember, eigenlijk weer een beetje vergeten, ga het weer proberen👍🍀❤️

Laatst bewerkt: 05/01/2020 - 08:55

Hallo Grutto,

Wat vervelend voor je. Ik heb er niet zoveel last van gehad als jij maar bij mij hielp het volgende: kamillethee, andere tandpasta (paradontax), lippen en mondhoeken insmeren met vaseline voor het tandenpoetsen en Evisense aften gel. Misschien kan je hier iets mee. groetjes Doerak

 

Laatst bewerkt: 05/01/2020 - 11:30

Hallo Grutto

inderdaad verse gember thee, schijfje in kokend water ik dronk er heel veel koppen van.

daarnaast hielp mij advacado's ,heel goed prakken en dan zachtjes warm laten worden in de koekenpan en met muizehapjes naar binnen werken ik at er wel vier tot zes per dag.

spoelen met perioaid en smeren met lidocain.

hopelijk zit er iets bij wat jou ook helpt, sterkte!

Laatst bewerkt: 05/01/2020 - 15:58

Nooit meer aan gedacht, wij hebben wel 8 jaar in Turkije gewoont, en at daar heel veel avacado, sneed ik een plak beetje zout erop en uitjes op een wit broodje, dan leek het precies op Zoute Haring daar ben ik gek op😜👍🍀, dus in NedErland nooit meer aan gedacht daar groeide ze gewoon in onze bomen, nu was ook de oogstijd lekker hoor! Ik hoop dat het werkt , thanks voor je tip👍🍀❤️

Laatst bewerkt: 06/01/2020 - 09:29

Dit was het fruit in onze tuin mooi he, de grote is bergamot, daar maken ze hele dure parfum van en gedroogt in thee is het earl grey grappig he, voor een bergamot kregen we wel 10 euro

Laatst bewerkt: 06/01/2020 - 09:41

Dag Grutto 

Lidocaine mondgel werkt verdovend.

Succes en sterkte!

Grtjs Pauline 

 

Laatst bewerkt: 06/01/2020 - 04:41

Grutto

ik bedacht ineens dat Aloe Vera drank zou kunnen helpen, ik weet niet waarom want heb dat zelf nooit gedronken maar dacht toch ik zal de tip doorgeven wie weet verzacht het voor je.

 

Laatst bewerkt: 09/01/2020 - 11:59

Dank jullie wel voor alle reacties het heeft echt geholpen en vooral  de Lidocaine was een hele goede tip, de verdoving duurde bij mij een kwartier, maar kon wel daardoor ff goed eten! En knapte daardoor erg op👍!

Maar ongelooflijk dit gaat goed, krijg ik ineens gister hoge koorts, 39,5 dus tasje gepakt en hop weer naar het ziekenhuis, alles gecontroleerd niks te vinden, wel bloed op kweek gezet, gistermiddag ineens weer goed, nou ik dacht dat gaat goed, vanmorgen weer wakker geworden met 39,7, maar nu blijf ik een dagje thuis, ik denk dat me weerstand zo laag is, me oncoloog heeft gelukkig ook een weekje uitstel gegeven van chemo 5fu en 20% in mindering want dit is te heftig vindt hij en ik helemaal😜👍🥳. Ider geval allemaal bedankt voor de goede adviezen!

groetjes Jan

Laatst bewerkt: 11/01/2020 - 11:32
15 januari 2020 om 00.19

Hallo Grutto,

Zelf had ik heel veel baat bij cocosolie! Voor de nacht met een, zachte tandenborstel, poetsen en daarna een lepel cocosolie nemen en niets meer drinken. Succes

Laatst bewerkt: 15/01/2020 - 00:19