MAMMOGRAFIE

Borstkanker

Vandaag mocht ik wéér naar het ziekenhuis. Nu voor de jaarlijkse mammografie. Maar je had toch baarmoederkanker, denk je misschien, geen borstkanker. Dat klopt ook. De mammografie heeft een andere reden.

BRCA1 of BRCA2

Mijn tante (zus van mijn moeder) is op jonge leeftijd overleden aan borstkanker. Mijn moeder kreeg borstkanker op haar 51e. Al snel heeft mijn moeder een DNA-onderzoek laten doen, in het Erasmus MC. We wilden weten of het erfelijk was. Er bestaan twee borstkankergenen, BRCA1 of BRCA2. Wanneer je belast bent met een van deze twee genen, is er 60 tot 80% kans op borstkanker vóór je 70e en de kans op eierstokkanker is groter. Gelukkig had mijn moeder beide genen niet. Het was dus niet erfelijk, maar familiair. Het advies voor mijn zus, mij en mijn tante was om vanaf een bepaalde leeftijd een- of tweejaarlijks een mammografie te laten maken.

Fibroadenoom

In 2009 liet ik op advies van de huisarts voor het eerst een mammografie maken. Niet omdat er een vermoeden van borstkanker was, maar ter controle. Nadat de foto gemaakt was werd deze bekeken door de radioloog en na 10 minuten werd ik weer binnengeroepen. De radioloog wilde ook een echo maken van beide borsten. Op die echo zag hij aan beide kanten iets zitten. Er werd dus ook links en rechts een biopsie gedaan. Ik weet nog dat ik een soort van in shock was, van schrik. Ik moest na afloop gaan zitten en de assistente vroeg of ik het begreep. Dat vond ik niet zo’n slimme vraag weet ik nog. Mijn moeder had borstkanker en ik begreep het dus prima. De radioloog zei “ik ben er niet gerust op” en dat was ik ook niet…

Na een week kwam de uitslag. Het was links en rechts een fibroadenoom. Dit zijn goedaardige tumoren. Het komt zelden voor dat dit toch kwaadaardig wordt. Ik herinner me ook nog wat de radioloog daarover zei. Namelijk “de kans dat je ergens anders borstkanker krijgt is groter dan dat deze fibroadenomen kwaadaardig worden”.

2015

Op de PET scan in 2015, waren ze wel te zien, ondanks dat ze niet kwaadaardig zijn. Voor de zekerheid werd toen ook een mammografie gemaakt.

Mammografie

Sinds 2009 laat ik elk jaar een mammografie maken. Na die eerste keer zat de schrik er best in en ik vond het elk jaar weer spannend. Ik was bang voor borstkanker, maar kreeg toen baarmoederkanker. Dat was gek. Voor de mammografie heb ik niet zoveel stress meer als voorheen. Misschien omdat ik inmiddels weet hoe het voelt om kankerpatiënt te zijn. Ik ken de schrik en de angst. Het is wel eng, maar anders. Ik kan het niet zo goed verwoorden. De stress begint nu pas nadat de mammografie is gemaak en ik moet wachten op de uitslag. Vanmorgen duurde dat iets langer dan anders en toen ging mijn hartslag toch even iets sneller. Maar gelukkig was het goed! Dit was een goede week!

https://www.groeiblog.com/mammografie/

3 reacties

Fijn hoor dat je na al die stress weer even mag genieten van het goede nieuws 🤗. Ik wens je een goed weekend en natuurlijk voor volgende week ook weer een hele fijne week.

Groetjes Bianca

Laatst bewerkt: 29/05/2021 - 11:09