Geen zorgen om de dag van morgen

Wakker worden vond ik aan het begin van mijn ziekte het moeilijkste moment van de dag. Ik werd dan bij de keel gegrepen en bijna gewurgd door angst. De eerste gedachte als ik mijn ogen opendeed was: “ik heb kanker, ik word heel erg ziek en dan ga ik dood”. Ik werd daar zo ongelukkig van, dat ik op zoek ging naar een vervangende gedachte. Het werd: “Wat zijn mijn zorgen voor vandaag?” Dit blijkt zeer behulpzaam. Ik perk mijn zorgen er enorm mee in. Ineens is het niet meer dan: vandaag komt er een lieve vriendin op bezoek. Of: vandaag ga ik boodschappen doen. Of: vandaag hoef ik helemaal niets. Of (zoals afgelopen week): vandaag heb ik griep en ik moet elke twee uur koorts meten want als het boven 38,5 komt, moet ik naar het ziekenhuis. 

Ik heb hierover een gedichtje gemaakt, met een knipoog naar de (gezonde) mensen die nog veel met de toekomst bezig zijn. Hoewel ik niet gelovig ben, citeer ik een oude, wijze les uit de Bergrede van Jezus: “Maak je geen zorgen om de dag van morgen, want de dag van vandaag heeft genoeg aan zijn eigen kwaad.”
Bij de dag leven, het is voor mij het enige wat erop zit en ik begin het zowaar een beetje te leren. 

 

Geen zorgen om de dag van morgen

's Ochtends stel ik mij de vraag
wat zijn mijn zorgen voor vandaag
vandaag heeft genoeg aan z’n eigen kwaad
dus verder kijk ik maar niet meer
want dat maakt angstig, keer op keer

Ik maak me geen zorgen
om de dag van morgen
want geloof me, morgen wordt het niet
ook morgen is het weer vandaag
met genoeg aan z’n eigen verdriet

Sterker nog, het wordt nooit straks
want het is altijd nu
wellicht zal het u verbazen
dat dit niet alleen voor mij zo is
’t geldt net zo goed voor u


Ik wens jullie allemaal, voor zover mogelijk, een goede dag vandaag.
Liefs, Hanneke

Dit gedichtje komt van mijn website:
https://jmu120.wixsite.com/hannekemulder

13 reacties

Naar aanleiding van de opmerking naar Deborah en haar antwoord aan jou,
ben ik op zoek gegaan naar je gedichten. Bijzonder doorvoeld gedicht wil ik zeggen, blijven schrijven hoor, je doet er veel lotgenoten een dienst mee! 

Het allerbeste met je, ik blijf je volgen.
Hartelijke groet, Marenov, (Moderator prostaatkanker.)

 

Laatst bewerkt: 08/03/2019 - 11:04

Hoi Marenov,

Leuk om te zien dat het werkt want ik noemde bewust de gedichten van Viooltje omdat ik hoopte dat mensen dan zouden gaan kijken :).

Groet,

Deborah

Laatst bewerkt: 08/03/2019 - 12:06

Haha, het was niet mijn bedoeling om klanten te werven voor m'n eigen blog hoor Deborah! Ik ben juist verbluft door de hoeveelheid lezers en reacties tot nu toe. Misschien moet ik daar gewoon aan wennen. Op mijn website heb ik bewust geen statistieken aangemaakt en geen mogelijkheid om te reageren, en hij is ook niet gekoppeld aan zoekmachines. Daarvoor vond ik het te precair allemaal. Dus 't was voor mij een hele stap om hier met de billen bloot te gaan. Maar ik zag dat iedereen hier alleen maar lief en ondersteunend is voor elkaar en daarom durfde ik de stap te zetten.
Hoe dan ook, lief van je, je krijgt een hartje van me, voor iedereen zichtbaar!
Hartelijke groet,
Hanneke

Laatst bewerkt: 08/03/2019 - 16:25

Gelukkig maar Hanneke dat jij je gedichten met ons wilt delen. Zijn super mooi verwoord op jouw manier met zoveel herkenbaarheid  Warme groet Dasje 🌹🌹🌹

Laatst bewerkt: 09/03/2019 - 23:54

Hoi Viooltje,

Ik kwam ook n.a.v. Deborah haar bericht bij jou blog, ik was nieuwsgierig naar je gedichten en ik heb je gedichten op je website bekeken. Echt mooi en herkenbare gedichten zitten erbij. Ik  ga zeker af en toe je gedichten op je website lezen en je volgen. Bedankt voor het delen!

Hartelijke groet, Cecylia

Laatst bewerkt: 08/03/2019 - 14:19

Ha Cecylia,

Hartelijk dank voor je lieve bericht. Toevallig had ik vanmorgen een hartje geplaatst bij jouw blog over vrouwendag, vond het mooi hoe je dit koppelde aan borstkanker. Inmiddels heb ik ook je lange blogbericht daarvóór gelezen. Tjongejonge, wat een nare gevolgen heb jij aan je behandelingen overgehouden. Fijn dat het geen uitzaaiingen zijn, maar het lijkt me heel naar dat je na je behandelingen moet leven met blijvende gevolgen die je sterk belemmeren bij wat je zo graag wil: het 'normale' (wat is dat eigenlijk?) leven weer oppakken.

Wens je veel sterkte, liefs,

Hanneke

Laatst bewerkt: 08/03/2019 - 16:35

Beste Marenov,

Hartelijk dank voor je lieve reactie. Ik heb op mijn beurt jouw biografie en blog bekeken. Je hebt het ook voor je kiezen gehad zeg, twee keer zelfs! Wat je schrijft over prostaatkanker herken ik ook grotendeels; het jaar voordat ik zelf ziek werd, had mijn vriend prostaatkanker. Een heftige diagnose, met nare behandelingen! Hij ondervindt hier ook nog steeds de vervelende gevolgen van. En toen dachten we aan betere tijden te beginnen...
Ik wens je sterkte en hoop dat verdere ellende je bespaard blijft. Goed dat je je ervaringen hier inzet als moderator!

Overigens zou het zomaar kunnen dat wij collega's zijn geweest. Ook ik werkte langdurig bij een Rotterdams ROC, en had hier een prachtige tijd. Maar dit terzijde.

Hartelijke groet,

Hanneke
 

Laatst bewerkt: 08/03/2019 - 16:32

Heel herkenbaar, dat gevoel bij het wakker worden. En ik doe zo'n beetje hetzelfde als jij: proberen niet te ver vooruit te kijken, wat doe ik vandaag? De angst is gelukkig wel een stuk minder na ruim anderhalf jaar. Mooi, treffend gedicht

Laatst bewerkt: 08/03/2019 - 13:14

Dank je wel Frie. 
Fijn dat de angst bij jou minder is. Bij mij ook. Je went er toch aan, op de één of andere manier. En 't is zo zonde van het nu om met die nare toekomst bezig te zijn.
Heb je fijn carnaval kunnen vieren? Ik heb aan je gedacht!

Laatst bewerkt: 08/03/2019 - 16:40

Ja dat wakker worden, dat was zeker een dingetje in het begin. Of was het meer de start van de dag. Ik weet het niet meer. Mooie gedichtjes schrijf je, ik geniet ervan 😁! Liefs

Laatst bewerkt: 09/03/2019 - 00:07

Dank je lieve Daan. Ik hoop dat je een goede dag mag hebben zonder zorgen om de dag van morgen.

Laatst bewerkt: 09/03/2019 - 10:35

ah dat bedoel je met bij de dag leven wat goed van je om dat zo te doseren ,maakte het je zorgen beter verdeelbaar op deze manier dan is dat ook winst toch .

liefs hes xx

Laatst bewerkt: 07/08/2021 - 16:26