Fifty-Fight, ronde 2 weer gewonnen

Het kankergezwelletje of beter gezegd, de plek waar het heeft gezeten, speelt af en toe op. De aller intiemste details bespaar ik je maar als je al misselijk wordt van het woordje poep of plas dan kun je nu beter afhaken.

Bij mij is het gebied van de endeldarm tot de anus, het blaasgebied, de eierstokken en mijn liezen met een flinke dosis bestraling te pakken genomen. Samengevat; het uitgangengebied in de onderste regionen. Tegelijkertijd is het immuunsysteem knock-out geslagen met een zakje chemo en heb ik iedere bestraaldag chemopillen geslikt om de bestraling te helpen in zijn vernietigingsdrang.

En met resultaat. Op 4 april in ronde 1 kregen liefje en ik te horen dat mijn tumor een koppie kleiner was gemaakt. Maar behalve kankercelletjes tast de bestraling ook gezonde weefsels aan. Gelukkig hebben die de goede gewoonte om weer aan te groeien. En dat is hard werken. Geen wonder dat kankerpatiënten in die herstelfase erg moe zijn. In mijn geval was mijn immuunsysteem en celdeling ook nog eens op een laag pitje gezet door de chemo.

Je snapt het, een pittig karwei voor mijn lichaam. Complimenten aan mijn gezonde celletjes. Ontsnappen aan standaard blessures door de behandeling lukte niet maar bijkomstige complicaties heb ik kunnen ontwijken. De mensen die ik ken met dezelfde behandeling hebben het een heel stuk zwaarder gehad omdat zij helaas wel extra complicaties op het bordje kregen.

Jammer genoeg betekent mijn voorspoedige genezing niet dat alles meteen herstelt tot de oude staat. Bijna iedereen kan zich wel voorstellen dat het geen genot aan je poepertje is als je van die dagen hebt waarop je te hard of juist te zacht poept. Denk aan obstipatie en diarree. Beide uiterste vormen van poep-vastigheid leveren een schrale bips waarbij velletjes ultra zacht toiletpapier nog aanvoelen als schuurpapier korrel 30.

Bij mijn poepertje ligt dat nog net iets gevoeliger vanwege de tere huid rondom mijn edele delen. Van binnen is de huid in dezelfde conditie als aan de buitenkant. Misschien nog wel zwakker omdat het continu een natte bedoening is daaronder. Ik kan inmiddels mooie snottebellen van slijm en wondvocht aan de onderkant produceren als ik een luchtstroom door mijn poepertje pers. In andere woorden, buikpijn levert wijziging in poepsubstantie. Dat veroorzaakt irritatie aan mijn endeldarm en anus. Vervolgens gaat mijn lichaam extra slijm aanmaken en dat wil er toch ergens uit.

Gelukkig gebeurt dit niet iedere dag maar het betekent wel dat je oplossingen moet bedenken. In het kader van preventie zorgen dat mijn buik zo rustig mogelijk blijft. Dus geen erwtensoep of lekker vette knoflooksaus en zeker geen uien. En als ik dan toch mijn buik overstuur heb gemaakt door buiten de deur te eten of te zondigen dan gaan we over op verplicht huisarrest. Of in ieder geval ergens naar toe waar ik alleenrecht kan eisen op de sanitaire voorzieningen. En een goed gevulde luiertas biedt ook uitkomst. Dus als je me met een luiertas ziet sjouwen, kan het voor mijn kleindochter zijn of voor mezelf. En dan behoor ik nog tot de gelukkigen die geen incontinentie aan dit avontuur over houden.

Aan de voorkant godzijdank helemaal geen overmatig vochtverlies maar wel op tijd plassen want anders gaat mijn blaas krampen. En dat is pijnlijk. Over het algemeen staan vrouwen bekend om hun frequente toiletgang, dat valt in ieder geval niet op.

Het maandelijkse vrouwen gebeuren was per direct verleden tijd. Dat is op zich prettig alleen zijn acute overgangsverschijnselen over het algemeen wat heftiger. Daarbij behoor ik weer tot de gelukkigen, op wat extra zweetaanvallen na heb ik geen hinderlijke bijwerkingen zover ik weet. Als ik iemand verrot scheld dan kan het natuurlijk door de overgang komen maar dat weet ik niet zeker. Het kan ook zijn dat mijn boosaardige brein opspeelt of die ander had het vast gewoon verdiend.

Al deze probleempjes aangekaart tijdens de 3 maandelijkse controle bij mijn doctorandus in de poepertjeskanker. En wat blijkt, het hoort er allemaal bij. Ik heb het zelfs nog in de light versie, het kan veel erger. Maar er is goede hoop. Mijn endeldarmpje is nog steeds tumorvrij en mijn uitgangetjes herstellen zonder allerlei littekenweefsels. Zelfs voor de kwalen is er goede hoop. Binnen een jaar na de behandeling kan het nog genezen en neemt je vermoeidheid langzaam af. Wat er daarna nog is, is waarschijnlijk blijvend. Maar dat zien we dan wel weer.

Op naar de volgende ronde

7 reacties

Thanks, Annaling. Hoe ver ben je nu in je zoektocht naar informatie over jouw diagnose? Je kunt me ook een privébericht sturen. Deze reacties zijn openbaar.
Laatst bewerkt: 21/07/2017 - 14:42

Zo herkenbaar,en ik ben met mijn 4e week chemo en bestraling bezig,mijn eindstation is een stoma,na de bestraling en chemo 6 weken wachten.het poepen is echt een probleem.kleine beetjes.alles wat je schrijft heb ik ook.ik blijf je volgen.gr

Laatst bewerkt: 25/05/2021 - 09:54

Dankjewel, hopelijk ben je inmiddels (bijna) klaar met de behandeling 🙏. Binnenkort heb ik weer een controle onderzoek daarna staat op mijn lijstje om weer eens een blog te schrijven. Je hoort snel van me. 

Laatst bewerkt: 12/06/2021 - 08:17

Beste Idsidy,dank je wel ,ik moet maandag en dinsdag nog voor mijn laatste mokerslag op mijn lijf en geest.heb het heel moeilijk mee,maar ik troos mezelf weer wat ik lees dat jij het ook doormaakt.Het is een lichamelijk hel waar we doorheen gaan.gelukkig fase 1 bijna voorbij.Jij komt nog ergens,ik ben een fanatieke bridgster zelfs dat kan ik niet opbrengen,zou veel afleiding geven,maar kan niet lang zitten,heb een decubituskussen ,maar de druk blijft.ik blijf je volgen.liefs

Laatst bewerkt: 13/06/2021 - 09:25

Hallo amorcita, tijdens de behandeling en vlak erna kwam ik ook nergens, pas twee weken na de behandeling ging het zoetjes aan beter. Als het goed is heb je vandaag de laatste? Ik zal voor je duimen 🙏 dat je snel het bridgen weer kunt oppakken. 

Laatst bewerkt: 15/06/2021 - 13:53

Dank je wel Ilsidy,gisteren mijn laatste slag gehad,de de hele dag gespuugd,eten wou niet zakken dus komr er weer uit.ik heb de morfine gehalveerd,voel me vanmorgen een stuk beter.liefs

Laatst bewerkt: 16/06/2021 - 09:28