Merry Christmas

Kerstavond 2019 in een gebrouilleerd familiesysteem starten was wat lastig. De kerstboom zette zijn beste takken voor en  extra kaarsen verlichte de koele herinnering aan voorbije jaren.De breuk sloeg dwars bestaande kersttradities aan gort.Deze viel plots  uiteen als te dun porcelein. Van dit eeuwenoude familiefeest storten de randjes van goud onverbiddelijk naar beneden.Wie ben je wanneer vaste ankers wegvallen daar moesten we nu samen achterkomen, Jeroen en ik. Intussen voelden meer familieleden het knarsen van faniliewielen die niet meer vooruit wilden.( Is het een Taboe om  kerstmis zonder je familie door te willen brengen?) Er kwamen nl. telefoontjes en apjes doch wij wilden niet , nu niet, en niet zomaar en alleen  omdat het kerstmis was. Op porcelein kun je niet schaatsen. Soms sloeg de twijfel toe miste ook wij de grote familie waar we altijd met kerstmis deel van waren geweest. Snel werd deze gedachte ingehaald door de prijs die betaald zou moeten worden: bepaalde o w daar werd door sommige personen tegen onze wens in  geen verantwoordelijkheid over afgelegd. 2 personen die bepalen alle fam.regels.no more for us!.Wij hebben  daar last van en daar wordt o.i niet naar geluisterd dus ontrekken wij ons hieraan.het verweesde gevoel verdween en wij concentreerde ons weer op ons 2 en ons gezellig huis. Familieleden hoe goed kennen wij elkaar en zijn we niet altijd vreemden geweest? Nee dat niet maar tijd en ervaring veranderen je zienswijze. Er is wel degelijk een vervreemdende laag vervangen voor het bladgoud dat er afviel. Intussen voelden lief  en ik  ons erg gelukkig in elkaars gezelschap verlummelde wij de tijd met melig  zoete kerstfilms de top 2000 en dure lekkere wijn en  een heerlijk menu en daarna vielen we op de grote zachte bank zoet onder een schotse wollen  ruiten deken samen in slaap.

Merry Christmas 🎋

14 reacties

Jeron, prima zo. Wij hebben ook keuzes gemaakt. 

Joepie, veel eerder moeten doen!

Laatst bewerkt: 28/12/2019 - 16:07

Jaren en jaren zat ik op kerstavond in die verdomde trein op weg naar...ja naar wat? Veel eerder aan de noodrem📍 moeten trekken.

Liefs.

Laatst bewerkt: 31/12/2019 - 15:21

Mooi beschreven, Jeron. En nee, niks geks aan. Wij hebben het ook zo gedaan. Ik heb geen kinderen, geen ouders of schoonouders meer. Verder heb ik veel familie, maar niemand vroeg ons om te komen, wij vroegen het aan niemand en het was rustig en goed zo. 

Liefs, Hanneke


 

Laatst bewerkt: 28/12/2019 - 17:12

Kerst wordt geassocieerd met warmte van familie lekker eten enz. Maar waarom. Ik denk dat een ieder moet uitmaken wat iemand wil. Buiten dat kan dat ook op andere dagen in het jaar.

Sommige mensen hebben geen keuze, anderen wel. Een ieder moet zeker doen wat hij/zij wil doen. Ook ik en lief waren eerste kerstdag voor het eerst met zijn 2e. Ik heb genoten van het samen zijn. Ondanks dat mijn gezin me heel dierbaar is. 2e kerstdag wel samen geweest.

Liefs Alice❤

Laatst bewerkt: 29/12/2019 - 07:56

Goed van je Alice ieder op zijn eigen wijze.bijzonder ook dat je voor t éérst met manlief alleen was op kerstdag 2. Ach zolang het goed voelt zijn er eindeloos veel varianten.🤗🤗🤗🤗🤗

Hoop dat je je goed voelt bij de herstart chemo.😘

Laatst bewerkt: 31/12/2019 - 15:14

Lieve Jeron, 

Vaak wordt inderdaad de associatie tussen Kerst en het samen zijn met familie gemaakt, maar iedereen mag daar zijn eigen keuze in maken, zeker nu. Als je je niet gedragen voelt door je familie of het fijner vindt om met je partner te zijn, dan is dat helemaal ok. Super dat jullie gelukkig met en bij elkaar zijn. Let love rule! ❤️

Laatst bewerkt: 29/12/2019 - 15:26

Zelfs de reclame speelde er dit jaar opvallend in..zag alleen maar grote tafels shining happy familys in de reclame..nu juich ik dat toe daar niet van. Maar niet bij mij nu. Er speelt ineens een liedje door mijn hoofd...one and one makes two!!💏

Liefs.

Laatst bewerkt: 31/12/2019 - 15:09

Dag Jeron,

Tja…’ life-events’ en familie. Dat gaat niet altijd goed samen. Hoe graag je dat ook misschien zou willen. Maar ‘it takes two to tango’. Van alle kanten worden we in onze samenleving gehersenspoeld door de gedachte dat Kerstmis pas geslaagd, gezellig en goed is wanneer de complete familie aanwezig is. Dat is de norm. En dat ís in veel gevallen ook heel erg leuk. Maar heel vaak is het ook een illusie. En zorgt het  voor spanning en frustraties bij veel mensen, omdat ze namelijk niet zo’n leuke en warme familie hébben. Als er scheuren in de familiefundamenten zijn, kan het gebeuren dat er tijdens gelegenheden die feestelijk horen te zijn – zoals Kerst bijvoorbeeld – mensen in die scheuren tuimelen. Met alle ellende van dien. Heel naar wanneer de barsten binnen familiebanden tot irritatie of misschien wel ruzie leiden. Bijna niemand zal dat willen, maar het gebeurt wel. Jeron, ik snap heel goed dat je ervoor ‘gekozen’ hebt om samen met je partner op een  voor jullie geslaagde, gezellige en goede manier Kerstmis te vieren en zo de scheuren en barsten binnen de familie te vermijden. Het is misschien geen echte keuze geweest, maar een soort van noodgedwongen alternatief vanwege de omstandigheden. Maar dat is beter dan geforceerd gedoe en op je tenen lopen. Dat kan nooit de bedoeling zijn van iets dat feestelijk bedoeld is… Je hebt gedaan wat je dacht dat goed was. En daar gaat het om.

Carolina X 

Laatst bewerkt: 29/12/2019 - 17:36

Hoi Carolina het geeft ook een zekere rust om een keuze gemaakt te hebben  maken die nodig was voor mij. Dank voor je reactie!

Liefs.

Laatst bewerkt: 31/12/2019 - 15:03

Wij vieren kerst al heel veel jaren zonder familie. Wij verschillen veel te veel zonder dat we ruzie hebben. Wij houden van rust en introspectie tijdens de feestdagen. Wij zoeken de rust van het Franse platteland op. Openhaard, het huis al met kerstversieringen ingericht en warm, pure landgerechten,lange wandelingen, mooie boeken lezen, een plaatselijk café bezoeken, regelmatig uit eten. Geen last van lange rijen bij de supermarkt, geen nep gezelligheid of geforceerde gesprekken. Naar de Kerstmis in een kleine romaanse kerk en geen tweede kerstdag of vuurwerk! Nieuwjaarsnacht vieren we met de lokale mensen die we vaak pas leren kennen in diezelfde nacht. Ik zou nooit meer de feestdagen in Nederland willen vieren. Als we thuis komen in Nederland is de vuurwerkrook (ook na de mist) al opgetrokken en de kerstversieringen opgeborgen. Nederland begint dan weer te lijnen en de vakantie te boeken.

Laatst bewerkt: 31/12/2019 - 16:23

Hoi Kees jullie idee van kerst en oud en nieuw spreekt mij zeer aan. 📯

Buiten knalt het al behoorlijk en we hebben de uitnodiging voor een feest vriendelijk opzij gezet. Manlief grieperig dus ook liever thuis.🏡

Fijne avond.🛋

 

Laatst bewerkt: 31/12/2019 - 16:45