Van je omgeving moet je t toch eigenlijk hebben?

Vandaag begin ik dus toch met mijn kant van ons verhaal, partner van. Zoals bij de meesten van jullie, is je leven zeer waarschijnlijk van t ene op t andere moment flink veranderd. In ons geval dus ook, letterlijk van een hardwerkende en redelijk gezonde man werd mijn man kankerpatient. Alweer vier maanden geleden inmiddels, naaste omgeving flink geschrokken natuurlijk, komen zover dat mogelijk is langs in t ziekenhuis, fijn! Ik geloof echt in "gedeelde smart is halve smart". Na anderhalve week komt mijn man naar huis, intussen is een bed in de woonkamer geplaatst, rollator gehuurd zodat hij in elk geval naar toilet kan... katheter en vanaf navel naar tenen bijna geen gevoel meer. De medische kant van t verhaal laat ik voor wat t is, er wordt hard gewerkt door verschillende mensen om te zorgen dat hij weer geneest en dat dit niet altijd soepel gaat kan ik beamen, mijn man zegt dan, waar gewerkt wordt vallen spaanders... Maar t gewone leven gaat ook door, we deden heel veel in huis samen en dat lukt natuurlijk bijna niet meer. Heeft hij een goeie dag, dan vindt hij t leuk om te koken, zet koffie en neemt die mee op t plankje van rollator, hij is en blijft mijn held! Na thuiskomst loop je aan tegen van alles en nog wat, praktische obstakels sowieso waar je hulp bij kunt gebruiken. Maar wat ik zo ontzettend mis is de vanzelfsprekende hulp van naasten..., of ben ik te naief als zestigjarige? Verwacht ik te veel...voel me aan mijn lot overgelaten, vooral gevoelsmatig. Kinderen komen heel weinig langs en vragen bij t weggaan of ze iets kunnen doen! Intussen hobbelen we door, gaan we uit van positief nieuws voor mijn man. t Lukt ons wel, maar wat meer "gedeelde smart..." zou welkom zijn.

3 reacties

Je vraagstelling naar je naaste is onduidelijk zoals voor mij, als je kinderen weggaan en vragen of ze iets voor je kunnen doen zeg gewoon ja en bespreek wat je wensen of problemen zijn, zeker als er kans op genezing is ziet men slechts de tijdelijkheid van het ongemak. Geef aan dat je praten wilt met je kinderen over je angsten en of andere donkere scenario's . Dit is niet het moment om aan jezelf te twijfelen wees duidelijk in alles wat op je pad komt. Sterkte voor jou en je man
Laatst bewerkt: 14/06/2018 - 15:45
Ron, dank voor je snelle en duidelijke reactie. Je stipt mijn makke aan, te afwachtend naar anderen ipv rechtstreeks en open te zijn. Ik ga mijn best doen, wordt vervolgd... Jij ook veel sterkte !!
Laatst bewerkt: 14/06/2018 - 16:02
Ik merk bij sommigen in mijn omgeving dat men ook niet goed weet wat te doen. Heel begrijpelijk ook. Verwacht geen vanzelfsprekende ongevraagde hulp, maar vraag gewoon wat je nodig hebt. Je zult wellicht positief verrast zijn om de bereidwilligheid te zien als je gewoon om wat praktische dingen vraagt bij je naasten. Of het nu om een huishoudelijk klusje gaat, of een of meerdere maaltijden, of een middag wandelen en een goed gesprek... geef concreet aan waar je behoefte aan hebt, dan is de kans ook veel groter dat je krijgt waar je behoefte aan hebt.
Laatst bewerkt: 29/07/2018 - 14:35