Mijn sportieve therapie.

Als kind, tiener en ook begin twintiger was ik een fanatieke handbalster, conditie en fysieke fitheid stonden nooit ter discussie. Ik stopte met handbal maar ben altijd wel blijven sporten, de ene keer wat meer als de andere maar ik bleef wel gaan. sportscholen bootcamp,hardlopen alles heb ik wel gedaan.

Ook voor mijn diagnose kanker, na de operatie, totdat het echt niet meer kon door de zwangerschap, bleef ik trouw iedere woensdag met vriendinnen naar de sportschool gaan voor een total workout groepsles.

4 maanden na de geboorte van Fedde en Rens ging ik daar ook mee door. Eind 2015 besloot ik dat de woensdagavond workout met vriendinnen vooral gezellig was maar niet voldoende om mijn fitheid op te krikken.

Ik sloot me aan bij de bootcamp club in de buurt van ons huis en daar begon de frustratie maar soms ook de emotie. Ik hield de trainingen niet vol, ik was gewoon weg niet fit. Na afloop van de bootcamp liep ik met tranen in mijn ogen naar huis. Het sporten maakte van alles los in mij en na een zondagochtend bootcamples was de maat vol.......

Ik ben op de trainer afgestapt en heb me opgegeven voor de personal training. Tja.... dat kost wat maar het sporten was mijn therapie. Ik wil fysiek en mentaal weer fit zijn. Na mijn operatie en doordat ik daarna meteen weer een nieuwe aanslag op mijn lijf had (de tweelingzwangerschap) en dan vervolgens de aanslag op ons leven (het eerste jaar met een tweeling en een peuter).... Ik was er klaar mee!

En de therapie werkt... ik kom mezelf tegen in mijn missie mentaal en fysiek weer fitter te worden. Er komt veel terug en mijn centrale thema begint steeds duidelijker te worden. Angst is allesoverheersend en kan soms zo angstaanjagend aangrijpend aanwezig zijn dat ik me op zo'n moment letterlijk niet lekker voel.... maar dit gaat verder dan mijn kanker... dit is een thema waar ik al eerder mee te maken heb gehad.

Op mijn 18de ging ik op kamers, een mooie zolderkamer in een gezellig studentenhuis vlakbij het centrum, wie wil dat nou niet..... Ik was nog maar net 3 maanden uit huis of ik werd s'nachts opgeschrikt door een indringer in mijn huis.... Het was zomer, het raam op mijn zolderkamer stond open en ik was samen met mijn toenmalige vriend. We lagen in bed en in eens was daar een schaduw, politie riep hij, arrestatieteam.... en voor we het wisten werden we vastgebonden en geblinddoekt.... overrompelingstactiek noemen ze dat. Ik ben verkracht in mijn eigen studentekamer. Helaas werd er op dat moment nooit een dader gevonden, ondanks dat deze man vaker heeft toegeslagen, of pogingen heeft gedaan in die periode. Jarenlang heb ik hiermee geworsteld, als je niet meer veilig kan zijn in je eigen huis, waar dan nog wel.... In 2004 vertrok ik voor stage naar Barcelona, daar vond ik mezelf weer terug. Ik was weer sterk, kon de wereld weer aan en was niet meer zo bang. En inmiddels 16 jaar later heeft dit een plekje gekregen ben ik zelden nog bang in mijn eigen huis en denk ik hier bijna nooit meer aan. Dit is een hele korte versie, waarin ook nog een heel traject aan politieonderzoek zit die zelfs 6 jaar geleden nog eens voorbij kwam omdat na nieuwe misstappen van deze dader hij nu wel gepakt is, uiteindelijk na een lang proces en eerst een vrijspraak en later in hoger beroep een veroordeling (maar helaas ivm onvoldoende bewijs niet veroordeeld voor mijn zaak)... Maar zoals ik al zei... dit hoofdstuk uit mijn leven heeft een plekje gekregen en komt nog maar heel af en toe voorbij.

De kanker is nog dagelijks in mijn leven, en ook hierbij is angst een belangrijk thema. Ik kreeg op mijn 32ste darmkanker, dat hoort helemaal niet en als ik het nu al heb gehad... dan zal het vast ooit nog wel eens terugkomen.... Laten we maar hopen dat dat minstens nog 30 jaar duurt. En nu ben ik niet alleen meer bang voor mezelf maar ook voor mijn kinderen man en zelfs ouders.

Ik heb mezelf een methode aangeleerd er niet mee te zitten en vooral door te gaan. Ik ben sterk en kan alles aan. het motto "What doesn't kills you, makes you stronger" is op mijn lijf geschreven. Maar ik heb ook een techniek, ik lach alles weg ben oprecht positief ingesteld (het is geen toneelstuk)......... Maar ondertussen begint mijn incasseringsvermogen wel zwakke plekken te vertonen. Naar de buitenwereld toe hou ik dit super goed vol maar van binnen begint mijn muur af te brokkelen.

Gisteren, de dag van de aanslagen in Brussel, huilend heb ik voor de TV gezeten en samen met mijn man naar het journaal gekeken. Ook hier is angst uiteraard het centrale thema. Ik net als wij allemaal waarschijnlijk, weiger me te laten leiden door angst maar het wordt zo moeilijk gemaakt en dat gevoel wordt steeds sterker nu ik moeder ben en mezelf als een zwakkere schakel beschouw.

Mijn man mag niets overkomen, want ik ben al een onzekere factor, mij mag niets overkomen want fulltime alleen voor die drie kinderen zorgen (zeker op deze leeftijd) is geen doen. Ik ben al lang niet meer alleen bang voor mezelf maar nog veel meer voor mijn kinderen. Wat er met hun gebeurd als mijn man en ik er niet meer zijn is niet geregeld..... Er is simpelweg geen simpele oplossing. Je kinderen wil je niet uit elkaar halen maar bij wie kan je in godsnaam 3 kinderen onderbrengen. En ook doordat ik hier niet uitkom merk ik dat de angst groot blijft... en eerlijk, ik denk uiteraard niet dagelijks na over dit onderwerp..... want daar wil je helemaal niet over nadenken.

Ik ben bijna halverwege mijn personal trainingstraject van 12 weken, maar ik denk dat ik er dan nog niet ben. Hoewel het helpt, ik wordt iedere week fysiek en mentaal fitter maar of ik mijn angsten de baas ga zijn... ik ben bang van niet, maar ik vind een manier om ermee te leven, dat lukt heel vaak goed maar ik merk dat het een hele zwakke plek is.... die op een dag als gisteren waarin terreur centraal staat en je zomaar uit het leven kan grijpen........weer even op komt en heel erg heftig aanwezig is.

Het is een wat onsamenhangend verhaal geworden. Maar het heeft mij geholpen door het zo op te schrijven...... Ik kan dankbaar zijn dat ik uit een heel hecht en sterk gezin kom met enorm sterke ouders die naast mijn verhalen nog veel meer voor hun kiezen hebben gekregen (met zichzelf maar ook mijn broers) en daar zich super sterk doorheen slaan. En ik heb een hele nuchtere man, die mij met regelmaat met twee benen op de grond zet, als je dat om je heen mag hebben dan kan je alles aan. Heel dierbaar en vooral heel dankbaar dat ik dat mag hebben.....

Liefs Maartje


5 reacties

Ik zit met open mond. Wat dapper dat je dat deelt. En wat een *** ervaring!! Afschuwelijk! Heb je ook de ervaring dat als er iets heel zwaars gebeurt, iets anders dat heel zwaar was ineens weer heel groot aanwezig is in je leven. En alhoewel je weet dat iedereen een battle voert waar je niks van weet denk ik soms wel: de een krijgt echt veel meer te verwerken dan de ander. En wat vind ik t goed dat je toch weer iets zoekt om er uit te komen. En merkt dat t werkt. Dat is goed! Positief en optimitisch, en dat voelt beter. En ik hoop dat je na de volgende zes weken kunt voelen dat er een nieuwe en sterkere Maartje staat! Kus
Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14
Hoi Maartje, ik ben er inmiddels van overtuigd dat de een zoveel voor z'n kiezen krijgt en de ander gaat zorgeloos door het leven en krijgen alles in de schoot geworpen. Niet dat je een ander kwalijke dingen toewenst, maar soms denk ik wel eens, waarom is het zo oneerlijk verdeeld. Zo ook als ik jouw verhaal hier lees, niet normaal wat je allemaal meegemaakt hebt. In mijn eigen omgeving baal ik nu van iemand die ik altijd als mijn zus beschouwde, zo dichtbij stond ze bij me. Nu begrijpt ze me totaal niet meer, snapt niet waarom ik me nog druk maak, want de kanker is toch weg? Ze kan alleen maar over hun verre vakanties praten, over hun nieuwe dure auto en dat ze het zo zwaar heeft, dat vooral. Kanker halen ze dan wel weg uit je lijf, maar uit je gedachten, nee nooit! En sporten? Ben nu weer begonnen met hardlopen, tot nu toe valt het niet tegen, hopelijk blijft dat zo.

grtz Monique
Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14
Het lijkt soms dat de een meer te verduren krijgt als de ander.... misschien is dat ook zo. Ik voel dat zelf niet zo, ja ons huisje kent meerdere kruisjes maar het maakt ook wie je nu bent, ik kom overal weer sterker uit.. Dankbaar ben ik niet, de angsten waar ik nog steeds last van heb en de nasleep van de gebeurtenissen is te lang en te zwaar maar het maakt je tot wie je nu bent en met die persoon ben ik wel blij..... Dus ja, het hoort bij mij, ik ben geen slachtoffer, ik ben ik. Liefs Maartje
Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14
Je bent iets jonger dan mijn eigen oudste dochter en als ik jou blog lees dan raakt me dat intens! Wij hebben ook aardig wat kruisjes verzameld, ook mijn dochter. En jij schrijft zo de woorden die het goed verwoorden. Er is meer dan alleeen de angst, alleen de angst zal er zijn en wordt getriggerd op momenten dat je het vaak niet verwacht. Ik ben inmiddels een emotioneel labiel persoon aan het worden, vluchtelingen aanslagen,overlijden van mensen.....het slaat me allemaal neer, kan er niet goed mee omgaan....huilen,boosheid,echt vreselijk. Ik zit in mijn cocon en kan er moeilijk uitkomen,toch doe ik mijn best om het contact met de "gewone" wereld vast te houden. Mijn kanker zal nooit meer weg gaan, en hoelang het duurt om eraan dood te gaan weet ook niemand, maar het is wel binnen afzienbare tijd. Het is nu mijn taak om mijn spirit op te krikken, want die wordt eerder gebroken dan dat ik dood ben....en dat is jammer,want ik ben er nog. Dus vandaag een fijn uitstapje met mijn vriendin gepland, en dat zal ik mezelf verplichten om toch vooruit te kijken ook al is het niet ver.
Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14

Lieve Freule, Jouw woorden raken meteen. Het is mogelijk meer dan angst en ook ik wordt uit het veld geslagen door al die dingen die er in de wereld gebeuren. Ik huil tijdens het NOS journaal als ik de vluchtelingen zie, de beelden van de aanslagen in Brussel of ergens anders.... Ik herken wat je zegt.

Ik heb geluk gehad, mijn kanker is weg en ik vind het vreselijk moeilijk om te lezen dat die van jou niet weg is en ook niet meer weg gaat. Ik kan me niet voorstellen hoe moeilijk het moet zijn om te weten dat je tijd kort is en kan me niet indenken hoe je de spirit dan moet opkrikken maar je schrijft het zo mooi en je doet het, vast niet iedere dag of ieder uur maar je doet het wel. Ik hoop dat hebt kunnen genieten van je uitstapje.

Liefs Maartje


Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14