Het blijft soms vallen en opstaan

Daar ben ik weer, me nog steeds enorm bewust van al mijn geluk en me nog meer bewust van het feit dat ik er makkelijk vanaf gekomen ben. En daarom voelt het soms zo naar dat ook ik soms nog zo hard tegen een muur oploop.

De afgelopen 12 weken ben ik met een personal trainer aan de slag gegaan. Helemaal top, iedere week kon ik meer en voelde ik me sterker en beter maar vandaag lukte niks, ik had geen energie, hield het niet goed voel en werd zo kwaad, hoezo kan ik dit niet meer... Het is echt niet zo dat hij me enorm zware oefeningen gaf. Mijn zelfvertrouwen zakten binnen 20 minuten meteen weer helemaal terug. De afgelopen weken had het sporten mij ook weer zoveel vertrouwen in mijn lijf gegeven maar nu??? Nu gaf dat zelfde sporten mij een super onzeker gevoel...

En ergens was het wellicht best te beredeneren 2 slechte nachten door een zieke tweeling en het warme weer vraagt ook meer energie dus wie weet lag het gewoon daaraan.

Vreselijk gefrustreerd ging ik daar weg..... En boos, zo boos omdat mijn lijf me dus even in de steek liet en ik dat niet trok.

Waarom ben ik zo boos, gewoon omdat dit me onzeker maakt... en onzekerheid zorgt weer voor angst... En dat weer voor frustratie... zoiets... Het zal wel bij mij horen, misschien wel nooit helemaal over gaan.

Tja, dan heb je het zo makkelijk gehad, 1 operatie, bewust 3 weken kanker gehad en toen herstellen en voorbij en dan nog 2,5 jaar later heb je daar last van terwijl de rest van mijn wereld het alweer bijna vergeten is.

4 reacties

Ben ook weer sinds 3 maanden begonnen met hardlopen, in het begin was er wel progressie maar nu gaat het voor geen meter. Frustratie heerst dan ja. Kan ik dan helemaal geen soort meer beoefenen? En ja, ook daar baalde ik afgelopen week enorm van, op het chagrijnige af. Totdat ik gister weer met beide beentjes op de grond gezet werd. Mijn collegaatje is zwanger en was afgelopen donderdag uitgerekend, en gister kregen we het verschrikkelijke nieuws dat haar kindje overleden is in haar buik. Donderdag nog volop leven gevoeld en dan gister is het over. Wat een verdriet en wij als collega's huilen met haar mee. Dit weekend moet ze bevallen, een loodzware taak. Ik denk dan echt, wat een rotwereld kan het toch zijn!!! Dat mensen soms door een hel moeten, en ja, die hel kennen wij ook maar al te goed!

Al met al, ga ik dinsdag maar eens naar de dokter, waarom lukt het me niet om lekker te sporten, waarom laat mijn lichaam me in de steek, waarom heb ik steeds die hoge bloeddruk en dikke vingers en voeten? Ik ben er klaar mee!

Grtz Monique
Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14
Hoi Maartje, Wat heb jij de afgelopen jaren veel meegemaakt zeg en zo begrijpelijk dat je met volle teugen van je geluk geniet maar ook moet leven met die angst die bij het minste of geringste weer de kop opsteekt. Ik volg een paar mensen op kanker.nl en heb ongelofelijk veel bewondering voor de manier waarop ze met hun ziekte omgaan. Wat mij trof bij jouw blog is, dat je worstelt met, aan de ene kant heel blij zijn dat het alleen bij een operatie is gebleven, en aan de andere kant toch die angst. Zo herkenbaar!!! Bij mij is in 2015 ook een tumor uit de dikke darm verwijderd n.a.v. het bevolkingsonderzoek. Geen uitzaaiingen wel een kleine aantekening omdat de tumor in een bloedvat was gegroeid. Chemo wordt dan aan geboden . Na veel artikelen te hebben gelezen heb ik besloten om geen chemo te nemen. Die paar procent op meer overlevingskans vond ik niet opwegen tegen de ellendige bijwerkingen van de chemo. Daarbij, mochten er toch uitzaaiingen komen, dan heb ik wellicht die chemo alsnog hard nodig. Dus na die operatie gewoon weer doorgaan met je leven. Maar dat had je gedacht want zo werkt het niet. Het afgelopen jaar heb ik tegen heel veel mensen geroepen: die operatie was peanuts, 4 dagen beroerd geweest en daarna weer op de been maar wat het geestelijk met je doet dat is van een heel ander kaliber. Je schreef dat de rest van de wereld het alweer vergeten is. Troost je, dat is nu eenmaal hoe het geheugen werkt. 'Ze ziet er goed en gezond uit, heeft een leuk gezin dus is alles gelukkig weer 'normaal' want dat is wat mensen willen zien. Wat ze niet in de gaten hebben is dat je het stempeltje 'kankerpatient' hebt gekregen en in welke mate je ook wordt geconfronteerd met die ziekte, dat stempeltje draag je je hele leven mee. Het heeft gek genoeg ook voordelen. Wij worden goed gecontroleerd zodat de kans op nog een keer darmkanker heel klein is, verwacht ik zo. Uitzaaiingen, als ze al ontstaan, worden sneller opgespoord en behandeld EN je leeft zoveel bewuster. Ik althans geniet veel meer van die heel kleine dingen maar voel me ook soms schuldig als ik lees hoeveel jonge mensen kanker hebben die niet meer beter worden en ik al 61 jaar ben en er zo goed vanaf ben gekomen en mag doorleven ook al is het met af en toe die vervelende angst die de kop opsteekt. Maartje, ik vrees dat je een modus moet zien te vinden om daar mee om te gaan. Geef soms toe aan je vermoeidheid, angst of boosheid, DAT MAG !!!! Je hebt heel wat voor je kiezen gekregen dus heb je ook heel wat te verwerken. Pak de dag zoals hij komt en haal 's avonds voor het naar bed gaan de leuke dingen van die dag voor je geest. Ik wens jou en je gezin een fantastische onbewolkte zomer toe.
Liefs Hylke

Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14

Hoi Monique,
Oh wat een verschrikkelijk nieuws van je collega, ik heb onlangs zelf een vriendin gehad waarbij met 22 weken de vliezenwaren gebroken en ze uiteindelijk dus is bevallen van een dochter, maar helaas dus nog niet levensvatbaar.... Dat zet je zeker weer met twee voeten op de grond. Ik ben gisteren weer gaan lopen en gelukkig ging het weer goed, dat helpt zeker....de grootste frustratie is het moment zelf, als het even niet lukt en je dus meteen tien stappen terug zet en al je angsten weer terug zijn. Goed dat je naar de dokter gaat.

Hoi Hylke,
Dank voor je lieve reactie. Ik weet dat dit een gevecht van mezelf blijft en het is zo fijn dat je dat hier kwijt kan. Want inderdaad, logisch ook, de wereld om je heen is alweer door gegaan. Ik weet dat het mag maar ik mag het van mezelf niet.... Slaat nergens op maar ik verwacht van mezelf dat ik hierover heen moet kunnen stappen... Ergens weet ik dat dat nooit helemaal zal gaan maar om een of andere reden verwacht ik dat wel van mezelf.

Dank voor jullie lieve woorden, ik heb gelukkig gisteren weer goed kunnen sporten wat uiteraard de slechte resultaten van vrijdag bijna doen vergeten. Fijn dat ik mijn verhaal hier kwijt kan

Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14
Ik heb dezelfde ervaring als jullie. Vier weken bewust kanker gehad. Ben op 4 juli geopereerd en het gaat goed. Tegen iedereen die het vraagt zeg ik ook:" Het gaat goed! Ik ben spekkoper als je er zo van afkomt met een operatie en geen chemo. " na de operatie heb ik ook niet meer gehuild. Ik mag nog even blijven gelukkig maar ik heb ook nog niet heel veel gelachen. Heb wel last van mijn darmen: Aandrang/ winderigheid etc. Hoe ga ik daar in het dagelijks leven mee om? Wat moet ik nu wel of niet eten? Ben het aan het uitzoeken. Ik weet eigenlijk niet wat ik voel allemaal
Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14