Toename klachten neuropathie bij verlengde behandelpauze

Gistermorgen ben ik, na de afgelopen 6 weken behandelpauze, bij de oncoloog geweest om te kijken hoe nu verder. De wonderen zijn de wereld nog niet uit dus de hoop ook niet. Mijn tumormarker (CAE-waarde) in het bloed is gedaald tot 1,7. ruim 50% lager dan 6 weken geleden.
De behandelpauze wordt daardoor met 6 weken verlengd. Bij deze wonderlijke daling stelde ik de naïeve vraag aangaande genezing. Helaas! De oncoloog geeft aan dat het in de verwachting ligt dat ik dit jaar weer aan de chemotherapie ga, wel een andere cocktail, maar de tumoren groeien echt dit jaar weer zodat ik weer door mag met chemotherapie.


Inmiddels worden de bijwerkingen, onder invloed van het mooie weer, vervelender.
  • Mijn trombosebeen zet extra op.
  • De neuropathie aan handen en voeten wordt erger. De uiteinden van mijn handen en voeten tintelen continu. Tijdens de afgelopen weken is mijn vrouw een keer per ongeluk op mijn voeten gaan staan en heb ik mijn tenen na een lange wandeling tot bloedens toe open gehad. Beide incidenten heb ik niet gevoeld. Om mijn proces te verwerken houd ik een dagboek bij, maar ik kan nagenoeg niet meer schrijven; de pen valt uit mijn handen. Typen gaat nog "goed".

Toch ervaar ik de neuropathie niet als de meest vervelende of enge bijwerking. De suiker (diabetes type II) die is ontstaan door antibiotica en begeleidende medicatie bij de chemotherapie heeft mijn grootste aandacht. Van trombose, neuropathie, benauwdheid en vermoeidheid zullen niet zo snel nieuwe bijwerkingen of reacties in mijn lichaam ontstaan. Maar van suiker kan ik op zichzelf al weer nieuwe bijwerkingen krijgen waarbij verschillende functies in het lichaam kunnen worden aangetast. Ik wil dan ook proberen om van de suikerziekte af te komen. In overleg met mijn huisarts monitor ik de suikerwaarde (langdurig gemiddelde) en zie ik dat deze waarde daalt. Ik hoop voordat ik aan de nieuwe chemotherapie ga ik van de suikerziekte af ben.

Maar nu is het weer feest. tot 2e helft juni ben ik nog steeds behandelvrij. Dus na 20 weken chemo, nu zeker 12 weken (waarvan 6 al voorbij) behandelpauze.

Tot een volgend blog!

2 reacties

Hoi Paul,

Lekker nog 6 weken pauze.

Wat betreft het warmere weer had ik wel de toename lymfevocht in arm/hand toe geschreven.
De link tintelende brandende voeten niet:(
Wellicht heb ik het al eens voor gesteld: oncologische fysiotherapie, sporten op maat. vanwege de vermoeidheidsklachten.
en misschien helpt het om de bloedsuiker naar beneden te krijgen.

Al met al wens ik je aller goeds,

Marieke
Laatst bewerkt: 09/05/2018 - 11:49
Beste Marieke,

ik heb neem deel aan fysiotherapie verzorgt vanuit het MOC (Verbeeten Instituut) in Tilburg en krijg daar begeleiding. Maar dat maakt de klachten niet minder, wel de stabiliteit.

mvg Paul
Laatst bewerkt: 10/05/2018 - 07:37