Onverwacht overgang van behandelfase naar controlefase

Inleiding
Eind september ontving ik de definitieve diagnose darmkanker met uitzaaiingen in lever en lymfeklieren. Levensverwachting, de kans dat ik de komende 10 jaar doorkom is 50%.

De darmoperatie in oktober was succesvol, de snijvlakken waren schoon. Echter van de 20 weggehaalde lymfeklieren warenmerk 3 besmet. Dus ongewis of het lymfesysteemschoon was, eerste vermoeden van chemotherapie.
de leveroperatie in november was een minder groot succes. De ligging van de tumor op segment 1 exact in de oksel van de aorta en een afgaande ader maakte de operatie op voorhand al complex. De operatie is gestart als een kijkoperatie, maar door bloedverlies snel omgezet in een open operatie en uiteindelijk in plaats van snijden in de tumor is er gebruik gemaakt van RFA. Of de tumor tot diep in de oksel dood is was ongewis, dus een 2e advies van chirurg voor chemotherapie.

de oncoloog
bij de oncoloog op gesprek ontstond verwarring. De potentieel beschikbare chemotherapie had een maximaal positief effect op mijn levensverwachting van 1%, terwijl is een kans is van minimaal 20% op neurologische schade aan handen en/of voeten.
Als patiënt zijnde was ik verwarring. 2 adviezen voor chemotherapie en 1 advies tegen chemotherapie. Ik heb de oncoloog gevraagd om in overleg te treden met de chirurgen en te komen met een gedragen advies. Resultaat geen chemotherapie, einde behandelfase.

Rationeel logisch, maar het zwaard van Damocles heeft nu de concrete vorm van de onzekerheden op lever en lymfeklieren.

en nu verder

twijfels en bankhangen brengen me niet verder. Dus "positief" het controletraject in. Vertrouwen in de cirkel van Deming (Plan Do Check Act). De artsen moeten de controles goed analyseren en de bijbehorende acties voorstellen en uitvoeren.

zelf wil ik nu in januari 2017 op starten met reintegratie van mijn werk. Ik ga uit van volledig werk inzet voor einde 2e kwartaal 2017. Hierbij hoop ik dat de controles voor die tijd geen roet in het eten gooien.

dus op naar een positief 2017!🍾

Ik gun alle lezers ook een positief 2017💫

1 reactie

Beste Paul, 

petje af voor je positiviteit!! Je komt hier zeker veel verder mee. Geef niet zomaar op probeer er het beste van te maken, ookal valt dat soms niet mee. Ik wens je veel geluk🍀 en het aller beste toe voor 2017!!
groetjes Maria
Laatst bewerkt: 07/07/2017 - 12:28