Neuropathie en autorijden; wel of niet

Gisteren ben ik geschrokken van mijn onmogelijkheid om het rempedaal te voelen in de auto.
Ik was me al bewust dat mijn voeten en handen in steeds verdere mate ongevoeliger worden, maar tot gisteren heb ik er geen nadelige gevolgen van ervaren tijdens het rijden.
Ik rijd al jaren een automaat omdat ik ivm mijn werk comfortabeler vind tijdens het filerijden, verder rijd ik veel op cruisecontrol en varieer ik de snelheid met mijn handen. maar remmen moet ik nog altijd met mijn voeten. Tijdens het naderen van een rotonde (met lage snelheid) moest ik plots stoppen voor een overstekende fietser welke overigens geen voorrang had, maar dat is bij een ongeluk irrelevant. Ik trap op het rempedaal en kon stoppen maar kon het pedaal niet meer voelen. Op zich niets bijzonders, maar dat gevoel dat ik het pedaal kwijt was, is nieuw.

Ik kan op kanker.nl of op andere Nederlandse sites nagenoeg niets vinden over neuropathie en autorijden. wel kan ik Amerikaans onderzoek terugvinden waaruit blijkt dat neuropathiepatienten 40% vaker betrokken zijn bij ongelukken. Wat ik wel kan vinden is dat het gevoel in de handen en voeten per dag kan variƫren.

Dit ondermijnt mijn zelfvertrouwen. Ik ben altijd een rustige chauffeur geweest met veel vertrouwen, die meer in de auto zat dan op kantoor. maar ondanks deze ervaring bij het autorijden ervaar ik op dit moment een gevoel van onrust. Ik ga volgende week een afspraak maken met een arts om dit te bespreken, maar ben ook benieuwd of iemand mijn ervaring herkent en wat deze persoon er mee heeft gedaan.

Het is nu nog veilig om te rijden, maar waar ligt de grens?

2 reacties

Dag Paul, ben benieuwd hoe het jou nu vergaat. Heb neuropathie tgv chemo. Sinds kort weer een auto, automaat, en heb paar lessen genomen omdat ik 3 jaar niet had gereden, en de Ring Rotterdam niet echt een rustige start biedt. Op vakantie geweest, rijden gaat best weer, maar... die gevoelloze voet en dat zoeken naar de rem. Ik krijg nu afspraak voor eventuele aanpassing van het pedaal (hoop ik). Want ben door deze situatie erg onzeker, want voel me een gevaar op de weg. Extra ding is, dat ik rechts een gebroken heup heb gehad, wat de sturing en beweeglijkheid van de voet ook niet ten goede komt. Zou graag van je horen.
Laatst bewerkt: 09/08/2018 - 15:08

Jan Anne

Dag Paul,

Sinds een aantal jaren heb ik neuropathie maar het belemmerde mij nog niet erg bij de dagelijkse gang van zaken. Het autorijden, het is een automaat,en bediening van rem en gaspedaal ging nog steeds goed . Echter sinds kort ervaar ik dat het bedienen van het rempedaal de nodige problemen oplevert, ik zie dat ik rem maar het gevoel  in de voet ontbreekt, alsof je op dons trapt, gedoceerd remmen levert problemen op. Ik ga nu naar een bedrijf om te bekijken in hoeverre het mogelijk is het rempedaal te verwijderen om via een constructie aan het stuur eenzelfde resultaat te bereiken. Het genezen van deze aandoening is niet mogelijk dus je moet wat anders. Ik zou graag van je horen hoe het jou verder is vergaan.

 

 

 

Laatst bewerkt: 19/09/2022 - 16:47