Alsof alleen kanker niet voldoende is, wordt je ook financieel geraakt; Kuur 6

Alsof alleen kanker niet voldoende is! Ja wellicht vreemd om hier over te schrijven maar het zit me hoog.

Ik ben inmiddels ruim 2 jaar ziek en zit dus in de IVA, 100% afgekeurd, letterlijke tekst van UWV, oncoloog en ARBO-arts, "kansloos voor de arbeidsmarkt". Ik mag op zich niet klagen en kan doordat ik mijn hele leven goed heb gespaard het redden met de uitkering. Maar nu kreeg ik onverwacht een factuur in de bus van de fysiotherapie, een tegenvaller in december. Dit is gebaseerd op ondersteuning vanuit de basisverzekering en onbegrip tussen de dienstverlener en de zorgverzekeraar.

De vergoedingen uit de basisverzekering zijn landelijk bij wet geregeld en men zou daar dus geen verwarring over mogen hebben, helaas. 2 Vergelijkbare patiënten, de ene leeft het leven met een glas halfvol en de ander leeft het leven met het glas halfleeg. De fysiotherapeutische begeleider bepaald of men op basis van de beperkingen die men ervaart, dan wel heeft, of de patiënt in aanmerking komt voor vergoeding en behandeling. Verschil is dat de positieve geen vergoeding krijgt omdat er wordt geleefd vanuit het principe wat nog wel mogelijk is. De negatieve benadrukt wat er niet meer mogelijk is krijgt vanuit de basisverzekering de fysiotherapie in verband met chronische kanker wel vergoed.

Met andere woorden als ik aangeef dat ik nog één á twee uur kan klussen in plaats van dat ik niet meer in staat ben om een hele kamer in één dag af kan ronden en dat ik door balansproblemen en chronische vermoeidheid eerder moet stoppen kom ik in de eerste situatie niet in aanmerking voor vergoeding en in de tweede situatie wel!? 

Ik heb natuurlijk met beiden gebeld, krijg veel begrip maar geen oplossing. 

 

! Dit heeft niets met de aanvullende zorgverzekering te maken maar is zuiver alleen van toepassing op de basisverzekering.

 

-----------------------------------------------------

Gisteren heb ik de zesde Folfiri kuur gehad en nu loop ik weer thuis met een pompje. Het blijft voor mij gevoelsmatig een zware kuur. Zeker de chemo-week grijpt fors in met last van mijn buik en vermoeidheid.

Daarnaast gaan mijn ogen weer achteruit. Het heeft een tijdje stil gestaan, maar nu merk ik dat mijn zicht weer een beetje minder wordt. Ik zal na de achtste kuur maar weer een keer een meting laten doen. Voorlopig is het probleem nog beperkt.

Tot het volgende blog.

6 reacties

Herkenbaar Paul, als je zo ziek wordt breng je niets meer op en wordt je stilletjes afgeschreven en moet je het maar uitzingen en uitzoeken. Blijf bellen en laat je niet weg zetten. Sterkte met de kuur. 

Laatst bewerkt: 05/12/2018 - 12:35

Triest, bij het afsluiten van de zorgverzekering voor volgend jaar zie ik dat ik zelf ruim 1500,- premie mag betalen als chronisch patiënt, terwijl mijn zoon, die gelukkig gezond is, het af kan met een premie van minder dan 1000,-.

Ik zit in de situatie dat ik de premie kan betalen, maar ik kan me ook zomaar voorstellen dat er heel wat mensen zijn die het daar een stuk moeilijker mee hebben en dan is het toch triest dat  mensen die toch al in een hoek zitten waar de klappen vallen hier ook nog eens exra getroffen worden. 

-----------

Paul, succes met je zesde kuur 

Laatst bewerkt: 05/12/2018 - 14:26

Inderdaad...alsof je al niet genoeg te verduren hebt en krijgt...belachelijk staaltje van onnodige bureaucratie.

Laatst bewerkt: 05/12/2018 - 16:09

De kop is treffend, helaas de harde werkelijkheid. Daarnaast, je verliest ook nog de oh zo nodige energie aan dit soort gezeik. Ik hoop dat de oplossing komt. Mocht dat niet gebeuren dan kan je het altijd bij de belastingaangifte meenemen, dekt niet alles, maar beter iets dan niets.

Succes met je kuur!

 

 

Laatst bewerkt: 06/12/2018 - 12:09