Nog meer kwaadaardigheid

De berichten vandaag zijn tegengevallen. In de oksel en hals zitten lymfeklieren met hoogstwaarschijnlijk kwaadaardigheid, zoals de arts het uitdrukt. Dat kan 2 dingen betekenen: ofwel uitzaaiingen van de tumor in de borst in de lymfeklieren, ofwel een kanker erbij, en dan gaat het om lymfeklierkanker. Dat het iets anders is dan een van deze twee, is niet waarschijnlijk, zegt de arts, eerder theoretisch. Het goede nieuws: de PET-scan heeft elders geen uitzaaiingen laten zien. Dus longen, lever en botten zijn schoon, dat is dan alvast iets. 

Volgende week nemen ze nieuwe biopten, uit oksel en hals. Om zeker te weten dat het om iets kwaadaardigs gaat en ook om welke vorm dan. Maar slecht nieuws krijg ik dan dus hoe dan ook. En chemo normaal gesproken ook, plus de rest van het pakket. Hoe en wat, daar lopen ze nu no g niet op vooruit. Het is ook niet duidelijk op welke variant ik zou moeten hopen. De week daarop zie ik dan de arts weer om de uitslagen en het behandelplan te bespreken. Dat voelt als een eeuwigheid weg.

Een uitvoerig gesprek met de verpleegkundige helpt om de zaken te laten bezinken en de informatie op een rij te zetten. En hee, het is allebei behandelbaar, zegt ze. Daar heeft ze een punt. Niettemin waren die 2 sliertjes en verder niks een stuk overzichtelijker geweest. Toch weer meer onzekerheid nu. Fijn dat ze de tijd neemt, de beelden laat zien, uitleg geeft en ook nog even stilstaat met ons bij de impact van dit alles op ons leven. Waar alles op zijn kop staat, is het zaak om na te denken over hoe je rust kan pakken en ook hoe je bezigheden kan houden. Beide zijn nodig om een beetje overeind te blijven, merk ik nu al. 

 

11 reacties

De vervelendste tijd is de tijd voor het behandelplan. Dat vonden wij ook. Het wachten en het denken over het ergste. Zodra het behandelplan er was ervoerden we dat als het stappen in een rijdende trein. In ons geval duurde die bijna een jaar. Chemo (9*2), borstbesparende operatie, bestralingen en nu nog de hormoontherapie. Eigenlijk weet je pas definitief wat de exacte situatie is na de operatie. Het behandelplan wijst wel de juiste richting op.  Fit blijven door zoveel mogelijk te bewegen helpt goed tegen de bijwerkingen en helpt ook bij het herstel. Hier kun je veel tips vinden die je kunnen helpen. Ook de site van de amazones is erg behulpzaam hebben wij ondervonden. Je bent niet alleen in deze situatie!

Laatst bewerkt: 19/09/2019 - 23:25

Ik zit met mijn mond vol tanden, weet er helaas alles van, als tip wil ik geven, zorg voor ontspanning, rust, en positiviteit, dat heeft mij ook door mijn 85 weken behandeling heen geholpen, ik hoop dit jaar voor de 9e keer weer een jaar ouder te worden, er is dus hoop, dikke kus. 

Laatst bewerkt: 20/09/2019 - 17:24

Je bent goed met de pen, Mar.
Had liever gezien dat jouw woorden een andere strekking hadden.
Ik volg je verhaal en leef met je mee.

Laatst bewerkt: 21/09/2019 - 09:31

Na ruim 40 jaar vriendschap ga ik ook deze reis helemaal volgen. Al heb ik plezieriger reisverslagen gehad. Maar die gaan ook weer komen.

 

Laatst bewerkt: 22/09/2019 - 01:18

Heldere taal.. zoals je bent😊 Een ander onderwerp was fijner geweest maar het zij zo.. Veel sterkte met de strijd, je gaat dit winnen! 👊🏻

Laatst bewerkt: 22/09/2019 - 22:53

Heb je blog gevonden en volg je op deze roller coaster van een reis. Ik denk aan je! Liefs, Melien

Laatst bewerkt: 24/09/2019 - 12:30

Hoi Marjolein,

Van Els begrepen, dat je een blog bij houdt. Ik ga je volgen. Veel sterkte en een 'goede' reis!

Liefs Sandra

 

Laatst bewerkt: 24/09/2019 - 16:20

Hallo Marjolein. Fijn dat je een blog opgestart hebt. Het is fijn om van je af te schrijven. En het is ook fijn om terug te kunnen lezen wat je allemaal hebt moeten ondergaan en doorstaan. Zorg ervoor dat je goed geïnformeerd wordt door je arts. Heb je deze gezien Marjolein? https://www.kanker.nl/ervaringen-van-anderen/gespreksgroepen/omgaan-met…

Ik ga je volgen. Warme groet Dasje 🌺🌺🌺

Laatst bewerkt: 27/09/2019 - 16:56