Mondkapjes

Ik had in het vorige blog natuurlijk niet over corona moeten beginnen en wat er dan gebeurt, want dat is precies wat er is gebeurd. Toen ik me  vorige week in Amsterdam meldde voor de bloedtest en afspraak met de oncoloog kreeg ik de gebruikelijke vragen bij de ingang of ik luchtwegklachten had. Nou ja, alleen een beetje keelpijn, zeer waarschijnlijk door de bestraling. Niettemin trad het protocol in werking: een speciale ingang, mondkapje voor, een coronatest en cancelen van alle afspraken van die dag. 

De uitslag was negatief zoals verwacht, geen corona dus. Toch zit ik vanaf de test in het verdachtenbankje, bij radiologie geldt dat voor iedereen die is getest. Wie wél positief is, wordt vanaf dan in Amsterdam verder bestraald, op een apart apparaat en met alle voorzorgsmaatregelen. Wie negatief heeft gescoord belandt in een soort grijze zone. De test is namelijk niet 100% betrouwbaar. Daarom staan mijn afspraken voortaan aan het eind van de middag gepland, krijg ik een mondkapje bij binnenkomst en wordt ik opgewacht door mensen met schort, masker, mondkapje en handschoenen. Zelf mag ik mijn mondkapje dan weer afdoen want met het masker erbij zou het geen doen zijn. Ben ik weer buiten, dan kan ik me verder weer gedragen als iedereen zónder corona. Zelf zit ik er geen moment over in dat ik corona zou hebben, de keelpijn heeft een duidelijke andere oorzaak.

Door de uitgevallen dag en Hemelvaart is mijn laatste bestraling nu vrijdag in plaats van woensdag. De keel en slokdarm zijn intussen wat pijnlijker geworden. Ik heb nu een drankje om vóór elke maaltijd in te nemen, dat geeft een beschermend laagje. Zo zijn eten en drinken nog te doen. Met de tussendoortjes is het nu wel even klaar. De vermoeidheid lijkt iets toe te nemen, zo had ik vandaag geen puf meer om de fiets te pakken na de fysiosessie in de ochtend. Doseren blijft het sleutelwoord.

De afspraak met de oncoloog is verplaatst naar volgende week. Aanvankelijk naar nóg later, maar ik belde maar even om te vragen of dat wijs was. Misschien is het wel wenselijk dat ik eerder begin met de chemopillen en die pillen is waar het gesprek over zal gaan. Dat vonden ze in het ziekenhuis bij nader inzien ook en dus was het maar weer goed dat ik in actie was gekomen.

1 reactie