Korte pauze

Afgelopen vrijdag de laatste bestraling gehad. Alweer een etappe erop. Met bestraling is het niet zo dat het herstel direct na de laatste beurt kan aanvangen. Het werkt nog 2 weken door en dus kunnen de klachten eerst nog erger worden. Gelukkig zijn ze bij mij goed te doen. De keel en slokdarmklachten zijn een stuk minder. Ik heb nog wel te maken met meer stijfheid in arm en oksel en vocht in het geopereerde/bestraalde gebied en een zwaar geïrriteerde huid op enkele plekken vooral bij de hals. Ik smeer dus met allerlei zalfjes en dek alles goed af tegen de zon.

Vanmorgen heb ik toch nog even de radiotherapeut gezien, of hij mij om preciezer te zijn. Ik had er toch wel behoefte aan dat iemand eens fysiek keek of het allemaal naar behoren gaat. Dat komt weer door mijn zorg dat dingen misschien niet meer te verhelpen zijn als ze te lang op zijn beloop worden gelaten. Ik ben weer gerustgesteld. Alles is binnen de perken. 

Ook het gesprek met de oncoloog was goed en verhelderend. Ik wist al dat ik chemopillen en hormoonpillen ga krijgen. Beide om de kans op terugkeer van kanker te verkleinen. Voor die chemopillen geldt dat ze doorgaans beter worden verdragen dan wat ik eerder heb gekregen. De mogelijke bijwerkingen zijn van hetzelfde soort: misselijk, smaak, vermoeidheid etc.  Geen haaruitval als het goed is, dus het beetje dat ik al heb, mag ik houden. Verder is er een kleine kans op bepaalde serieuzere bijwerkingen, in welk geval ik moet stoppen met innemen en contact moet opnemen. Zo nodig wordt dan de dosering aangepast. Ook mag ik weer elke 3 weken bloed laten prikken, om te bepalen of ik genoeg in goede doen ben voor de volgende 3 weken. Het is echter niet te verwachten dat mijn bloedwaarden weer zo fors gaan kelderen.

Het goede nieuws voor nu is verder dat ik nog niet meteen moet beginnen, pas een week of 2 na de laatste bestraling, we hebben de datum gezet op 8 juni. Kunnen we eindelijk toch nog een paar dagen weg. We hebben meteen een huisje in Drenthe geboekt.

We hebben ook gesproken over mijn ervaringen met de gang van zaken, met dank aan mijn huisarts die hierover contact heeft gezocht. Ik krijg nu een andere persoon als aanspreekpunt, hopelijk vat deze haar taak wat breder op als haar voorgangster. In elk geval ben ik opgelucht over deze uitkomst en de meelevendheid van de arts.

Wat ook goed was om te horen: het blijkt dat corona door kankerpatiënten niet veel anders wordt ondergaan dan anderen. Het is dus niet zo dat wie kanker heeft en corona krijgt, daar veel zieker van wordt. De kans om het te krijgen is ook niet groter. Niettemin zal ik mijn handen blijven wassen en afstand houden.