11 lymfeklieren

We zijn alweer een week na de operatie. Ik moet zeggen dat het me niet echt is meegevallen. Het hele gebied is pijnlijk, stijf en gezwollen en zeker de eerste dagen was ik nog behoorlijk slapjes. Dit alles maakte dat ik heel weinig kon doen en zoiets duurt al gauw te lang. Mijn arm voelt aan de binnenzijde nog steeds verdoofd aan. Er zijn zenuwen doorgesneden, het is afwachten óf en wanneer zich dit herstelt.

Vanmorgen de chirurg aan de telefoon gehad. Zo'n beetje alles gaat telefonisch nu vanuit het ziekenhuis. De operatie is volgens plan verlopen. Beide tumoren zijn verwijderd uit mijn borst. De snijranden zijn schoon, dat is altijd een goede zaak. En er zijn 11 lymfeklieren uit mijn oksel verwijderd. In 7 daarvan zijn tumorcellen gevonden. Dat zien ze liever anders: dat meer dan 50% schoon is. In elk geval wordt het advies om nog meer chemo te gaan krijgen, in de vorm van pillen. Volgende week spreek ik de oncoloog hierover, maar het zou gaan om 6 tot 9 kuren van telkens 2 weken pillen slikken en 1 week rust. Dat kan dus weer tot een half jaar gaan duren. Ik weet nog niet om wat voor middelen het gaat en hoe goed of slecht die doorgaans verdragen worden. Maar het idee staat me weinig aan.

De stemming zat er toch al niet in. Toen ik 's morgens met het ziekenhuis belde omdat ik me wat zorgen maakte over de zwellingen, kreeg ik te horen dat ik tussen 2 en half 3 het spreekuur kon bellen. Ik kan er steeds minder tegen dat ik niet verder kom dan de 'back office' en zo weinig een verpleegkundige aan de lijn krijg. Daarbij was het ook van belang omdat ik graag bij de huisarts de drain wilde laten verwijderen en nu toch eerst weer het telefoongesprek moest afwachten. Die drain voert wondvocht af, als dat een paar dagen onder een bepaalde hoeveelheid is, mag ie eruit. Dat was vandaag het geval, maar ik kon niet inschatten of die zwellingen/vocht een reden konden zijn hem nog even te laten zitten.

Uiteindelijk was mijn verhaal niet verontrustend; het past allemaal bij het  beeld van een week na de operatie. Ik kon dus de drain laten verwijderen bij de huisarts en gelukkig kon ik daar nog terecht. En ook prettig: het lukte me om er zelf met de auto heen te rijden, in elk geval de corona-veiligste optie. Ook daar de speciale corona-procedure: allemaal mondkapjes op, een 'schone' behandelkamer en daar kon het gebeuren. Ik ben dus verlost van die slang met pot eraan en voel meer bewegingsvrijheid. Nog niet al te veel want veel handelingen zijn nog pijnlijk genoeg. Dat geldt ook voor wandelen, al merk ik wel dat het loopvermogen zelf wel vooruitgaat.

Voor de komende weken staat dus verder herstel op het programma en voorbereiden op de bestraling. En wellicht ook op meer chemo, maar ik moet nog horen wanneer dat aan de orde zou zijn.

1 reactie

Wat naar te horen van de chemopillen. Wel fijn dat je nu wel verlost bent van de drain. Herstel en aansterken. De verpleegkundige zei mij, hou je leefregels goed aan. Wandelen, wandelen en wandelen want voor de rest moet je rustig aan doen. Ik zie tussen de regels dat je beetje ongeduldig bent (herkenbaar) maar denk dat het wijs is echt rustig aan te doen. En wat een rare tijd, wij waren al stilgevallen en nu de hele wereld. Mijn operatie staat over drie weken ongeveer gepland, moet de datum nog horen. Fijn om je ervaringen te kunnen lezen. Thx en be strong 💪🏻💪🏻

Laatst bewerkt: 08/04/2020 - 08:54