Hormoontherapie

Hormoontherapie

Mijn hormoontherapie loopt nu al 3 maanden. Even een update. Door de vrouwelijke hormonen dat ik krijg, begin ik mij als een vrouw te gedragen bij momenten. Naast de menopauze verschijnselen zoals opvliegers, zweten enz. Ben ik zeer prikkelbaar voor prikkels van buitenaf. Vooral op sociale media kan ik mij nogal eens laten gaan, met impulsieve reacties, met het hart op de tong. Daarom heb ik een aantal mensen verwijderd als vriend. Deze mensen zorgden ervoor dat ik explosief kon reageren op hun posts. Dat is nu  stukken beter. En daardoor ben ik rustiger geworden en slaap ik ‘s nachts een stuk beter. 
Ik had nooit verwacht dat deze bijwerkingen zo een effect op mij zouden hebben. Maar ik leer bij en kan er beter mee overweg. Terug een positieve blik op mijn toekomst.

17 reacties

Hormoontherapie is kiezen tussen de pest en de cholera.
Het is de gouden standaard bij de behandeling van prostaatkanker . 
Maar , afgezien van de opvliegers , stemmingswisselingen ed , het verandert je hele lijf . 
Je verliest je spieren , krijgt een hoop buikvet in de plaats , krijgt botontkalking en op termijn sta je op de eerste plaats voor diabetes , hart- en vaatziekten en andere narigheden .
Als je het geluk hebt om 10 jaar mee te gaan is de kans groter dat je sterft aan de gevolgen van ADT dan aan je kanker . 

Laatst bewerkt: 28/10/2022 - 17:16

Even pas op de plaats! Hormoontherapie is niet genezend! Dat krijg je omdat er kennelijk uitzaaingen zijn buiten de prostaat die rustig gehouden moeten worden. Als je geen uitzaaiingen hebt, dan is het tijd voor een stevig gesprek met je behandelaars of een second opinion.

Ik ga je blog volgen, ik ben benieuwd naar je verhaal.

Laatst bewerkt: 28/10/2022 - 18:37

Laten we wel zijn hormoon therapie is geen walk in the park. 

Maar ook het even positief te bekijken, je legt er langer door, je pakt mooie momenten mee. Dat is meer waard vind ik dan de negatieve dingetjes!

Je kan de nadruk leggen op de zweet aanvallen, gewichtstoename etc. Maar het belangrijkste is leven en genieten!

 

Laatst bewerkt: 28/10/2022 - 23:18

Hi  Parkietje

Uiteindelijk heb je wel gelijk hoor .  Maar uiteindelijk heb ik momenteel van die kanker zelf totaal geen last , alleen van de nevenwerkingen  . En daar heb ik het moeilijk mee . 
En dus  ...
Vroeg of ( hopelijk ) laat zal Zytiga wel eens uitgewerkt zijn , en ik denk er heel hard over om dan met hormoontherapie te stoppen , of alleszins eens een paar maanden te onderbreken en zien hoe het verder gaat . 

Laatst bewerkt: 28/10/2022 - 23:36

Ja dat is natuurlijk een beslissing die ieder voor zich maakt. 

Als ik dat zou doen dan komt het snel terug, dat was wel duidelijk voordat ik enzalutamide gebruikte. 

Dus voor mij is het een uitkomst en zijn de bijwerkingen geen probleem, de dood dat is pas een probleem 😉

Laatst bewerkt: 29/10/2022 - 11:38

Dat die kanker zo agressief is , is ook mijn grootste schrik.

Vandaar dat ik hoe dan ook zal wachten tot ADT en de daaropvolgende ARTA ( enza of zytiga) uitgewerkt zijn . 

En dan zullen we wel verder zien . 

Laatst bewerkt: 29/10/2022 - 13:33

Hallo,

Ik besef dat er leven is met en na de hormoontherapie, maar momenteel moet ik er nog minstens een jaar mee verder. Maar het zal goed komen. Ter info:  Ik krijg het product Decapeptyl ingespoten met 6 maand werking.

Laatst bewerkt: 31/10/2022 - 08:20

in je introductiestukje vond ik het wel heftig dat je door de hormonentherapie vrienden verloor, doordat ze je stemming en je uitvallen niet begrepen, terwijl je gezegd had waar het van kwam... jammer is dat...

en social media, misschien moet je het gewoon helemaal verwijderen? bedoel je twitter misschien? het slokt ook heel wat tijd op...en het is vaak negatief nieuws

en anders een anoniem account waar je lekker jezelf kunt laten gaan? en ongezouten je mening kunt geven :)

 

Laatst bewerkt: 29/10/2022 - 07:19

Hey, ik heb mijn sociale media gepauzeerd zolang mijn therapie loopt. Zo heb ikzelf als mijn omgeving wat ademruimte en rust zonder de heisa. Eens de hormoontherapie stopt zie ik wel verder. Maar gelukkig heb ik nog voldoende vrienden die mijn situatie wel begrijpen. En daar trek ik mij aan op.

Laatst bewerkt: 30/10/2022 - 07:47

Als je donateur wordt van de prostaatkankerstichting.nl, dan krijg je een uitgebreid infobboek waarin alles, maar ook echt alles wordt uitgelegd van stadia van prostaatkanker en behandeling. Alleen voor dat boek moet je al donateur worden.

Laatst bewerkt: 29/10/2022 - 11:45

Mijn eerste hormoonspuit lijkt wat uitgewerkt, de bijwerkingen lijken wat uitgewerkt. Maar nog 1 maand wachten vooraleer ik mijn tweede spuit krijg. En de derde staat ook reeds gepland. Nog een jaar te gaan. Ik hoop dat de hevige bijwerkingen in het begin meer te verdragen zijn.

 

Laatst bewerkt: 14/12/2022 - 16:32

Nu 5 maand ver met mijn eerste hormonenspuit, wordt ik bijzonder emotioneel. Ik huil heel gemakkelijk, zonder duidelijke reden. Mijn tweede spuit ligt reeds klaar. Bij het drinken van koffie of wat alcohol komen de opvliegers heel snel.

Laatst bewerkt: 03/01/2023 - 16:08

De hormonen geven verandering in lichaam en geest.
Bij de een meer dan bij de ander.

Mocht het te zwaar voor je zijn, kun je altijd overleggen met je behandelaar een stop in te lassen. Uiteindelijk heb je de regie over het proces.
Stoppen kan betekenen dat je herstelt van de bijwerkingen en ook dat de psa gaat stijgen.

Mijn partner heeft een keer gekozen voor een stop van twee maanden. De stop was bedoeld om het lijf te laten herstellen van de enzalutamide. De waarden waren verzevenvoudigd. Het lichaam was toen sterk genoeg om daarna de chemo docetaxel aan te gaan.

Wat is wijsheid?

Laatst bewerkt: 28/01/2023 - 13:20

Ondertussen werd 2de hormoonspuit een maand geleden ingespoten. Nu heb ik even een periode van extreme vermoeidheid, met meer huilbuien. Ik was bezig met een bloemenproject, en ik heb dat afgezegd, omdat het mij veel stress bezorgd. Het project werd opgestart voordat de kanker werd vastgesteld, en nadert nu de eindfase. Mijn welzijn krijgt nu even voorrang. Nog 11 maanden te gaan. Wordt vervolgd.

2de helft maart. 
Ik heb last van duizeligheid, en dat zou een bijwerking kunnen zijn van toegediende hormonen.

Laatst bewerkt: 21/03/2023 - 18:50