Geen prostaatkanker

Afgelopen dinsdag belde de uroloog van het UMCG met de mededeling dat uit de MRI scan van de week ervoor is gebleken dat ik  geen prostaatkanker heb. Dat was een hele opluchting vooral ook met het idee dat als ze in het plaatselijke ziekenhuis hadden mochten opereren, ik de blaas en de prostaat al kwijt was geweest. Nu heb ik weliswaar mijn blaas nog maar er zitten wel drie soorten verkeerde cellen in. Ik verwacht binnenkort een uitnodiging van radioloog en de oncoloog voor de verdere behandeling.

Mijn vrouw is aan het sorteren van oude foto's uit diverse dozen.  Uit een van de dozen komt een foto  van een meneer uit Semipalatinsk. In de jaren 90 van de vorige eeuw heb ik in dat gebied  twee zomers gewerkt als landbouwkundige. Nu is  bekend dat de Sovjet Unie daar in het verleden heel veel geheime kernproeven hebben gehouden. Zou mijn blaaskanker te maken kunnen hebben met radio actieve  straling in dat gebied. Naast het roken en het werken met landbouwgif heb ik nu een derde reden voor de blaaskanker.  Toeval?

 

6 reacties

Wat een opluchting dat je geen prostaatkanker hebt. Het zou zomaar kunnen dat de blaaskanker het gevolg is van de combinatie van al die factoren. In mijn geval speelde een combinatie van roken, werken in een spuiterij en veel te weinig water drinken een grote rol. Naast de factor domme pech uiteraard. Ik ben benieuwd welke behandelingen je gaat krijgen!

Groet, Rita.

 

Laatst bewerkt: 13/10/2019 - 19:37

Kun je mij zeggen wat de aanleiding/klachten waren om nader onderzoek naar de prostaat te doen ? En waarom kwam men er toe om vervolgens 'dan maar' de blaas nader te gaan onderzoeken?

Groet, Djustis

Laatst bewerkt: 07/11/2019 - 20:24

Hallo Djustus, Om te kijken of de blaaskanker was uitgezaaid is er een scan gemaakt. Op deze MRI scan zijn afwijkingen op de blaas gevonden . Bestudering van de afwijking leerde  dat het geen kanker was maar  waarschijnlijk een geringe ontsteking. Omdat ik daar geen last van heb doen ze daar voorlopig niks aan. De behandeling is nu volledig op de blaaskanker gericht.

Laatst bewerkt: 11/11/2019 - 20:41

Ha Gerjans,

bedankt voor je reactie. Wat ik vreemd vind is dat er in jouw geval sprake zou zijn  van een 'waarschijnlijke' geringe ontsteking. Ten eerste  geeft m.i. de factor 'waarschijnlijk' geen zekerheid wat het nu wel is. Ten tweede, stel wel een ontsteking,dan wordt daar niet verder op ge-en behandeld ??   Een ontsteking waarschuwt volgens mij dat er iets niet goed gaat. Second opinion ?

groet Djustis

Laatst bewerkt: 13/11/2019 - 11:34

Hallo Djustis,

Voorlopig wordt de aandacht op de vernietiging van de kankercellen in blaas gelegd. Omdat ik van de ontsteking op de prostaat geen enkele last heb krijgt dat weer aandacht na de chemo en bestralingskuur. In tegenstelling tot het lokale ziekenhuis heb ik volledig vertrouwen in het UMCG en daarom overweeg geen second opinion.

Laatst bewerkt: 17/11/2019 - 14:48

Toeval zou best kunnen, ik heb nooit gerookt en ook niet met landbouwgif gewerkt, wel woon ik al 21 jaar onder de zendmast van de tv, in Hilversum. En ik heb het ook, mn uroloog zei dat ik gewoon vette pech heb, ik ben ongeveer van dezelfde leeftijd. Gelukkig is de prostaat goed! Stekte!

Laatst bewerkt: 02/12/2019 - 11:36