Amor vincit omnia

Blog 239

Lief, waren het altijd onze mijmeringen van het voorbije jaar, nu resten slechts mijn overpeinzingen. Vele noodgrepen grepen we met beide handen aan om toch maar die steeds kleiner wordende, verder in die vliegende storm verdwijnende strohalm te proberen te grijpen. Diverse keren gloorde voorzichtig hoop. Net zo vaak keerde de wanhoop. Je tweede stoma gaf jou wel je vrijheid. Vrijheid van pijn. Vrijheid om naar die magische wereld die Euro Disney heet te gaan. Vrijheid om opnieuw voorzichtig te mogen hopen, dromen van tijd. Vrijheid om hoog in de lucht, dansend met de zwaluwen, je levensvreugd uit te kraaien. Mijn kleumend musje, je veranderde in de mooiste paradijsvogel. We vierden het leven samen, vierden ook nieuw leven samen. Mees kwam, ons vierde kleinkind, ons leven verrijkend. Maar we verloren ook dierbaren, vrienden, mede patiënten.  

Onze heerlijke zomer werd er zo eentje van, alsof we wisten dat het zo moest zijn, het genieten waar over wordt gesproken in tijden van een nakend afscheid. Dat beseften we toen nog niet. Je kreeg wel het omgekeerde van nesteldrang. Er moesten zaken afgerond worden. Het lacherige bespreken van je wensen kreeg steeds meer een vast karakter. Een waslijst van muziek werd over en over beluisterd, aangevuld en afgevinkt. En ineens kwam daar een totaal nieuw inzicht. Je wou graag op een natuurbegraafplaats aan Moeder Natuur teruggegeven worden. 

Was het toen dat voelde je klaar was, Lief? Voelde je meer dan dat je zelf wist? We wisten al dat er geen enkele hoop meer hoefde te worden gekoesterd. Jouw vlam was al een jaar eerder gevangen. Uit je windlicht gehaald, onder een glazen stolp geplaatst. Het wachten was slechts op het opraken van jouw kracht. Je tumor begon jouw been dicht te drukken. Nog ruim een week hield jouw vlam het in je stolp uit. Je kreeg zelfs geen tijd meer om zelf je plekje aan te wijzen. Ach, ik denk dat je wel tevreden bent met wat wij voor je gevonden hebben. Jouw kinderen en ik zijn het in ieder geval. Nooit zou ik aan een graf hebben gedacht, maar nu ben ik er heel blij mee. 

Net zo bruisend als je leefde, besloot je jouw heengaan te beleven. Je kwam die dag wel drie keer terug uit de sedatie. Drie keer, waardoor je liefdevol afscheid kon nemen van je kinderen, broers en zuster. Een afscheid met een traan, maar vooral met een glimlach. Een gelukzalige glimlach die tot aan het eind toe in je ogen en op je gezicht bleef. Een glimlach die mij vertelde dat je vrede had gesloten. Vrede met onze Heer. Vrede met jezelf. Om je schuldgevoel welke je zolang met je meedroeg, omdat je wist welk een groot verdriet je zou achterlaten. Je laatste woorden staan voor altijd in mijn hart gegraveerd. Saya cinta kamu, ik hou van je. En zo verdween langzaam jouw kracht, overmand door de medicatie. Temidden van al die jou lief hebben omarmde je vredig de goede dood. Ook het sluiten van je kist gebeurde in drieën. Jetty en ik kunnen er nu nog om lachen, zo grappig werd een toch weer confronterend moment door jou veranderd in een situatie vol lichte humor. Lief, jouw cultuurbarbaar lust geen wijn of champagne, maar jouw bubbels, daar kon ik emmers van op.  

Na jouw ceremonie kwam het donkerste gat. Pijn verschroeide mijn ziel. Hele periodes was ik kwijt. Kwaaltjes waar ik nooit echt tijd voor had kregen vrij spel. Sliep ik toen met een oog open, nu is mijn slapen zonder jou nog steeds onrustig, onderbroken. Om toch te overleven begon ik mij doelen te stellen. Zo hadden we al lang van alles in huis om te verbouwen. Sommige artikelen hadden we zelfs al uit Almere meegenomen. De helft is nu klaar. Gemaakt zoals jij het al jaren voor je zag, maar waar ik nooit de ruimte voor kreeg. Het werden bitterzoete verbouwingen. Als in trance werkte ik alles af. Telkens als er wat af was, streden tevredenheid en verdriet hun gevecht in mij. Ik weet het, Lief. Je geniet er ook van, van daar waar je nu bent. Maar ik had zo graag dat je het in het echt had kunnen gebruiken.

De nu gevreesde kerstdagen naderden ras. Ik moest ook die periode doorkomen. Net als toen, toen dat je verjaardag naderde. Ook nu was ik weer terug in de tijd, terug naar de donkere eerste paar weken na jouw heengaan. Daarom ben ik kort geleden begonnen om op therapeutische basis naar het spoor te gaan. Om structuur in mijn leven terug te krijgen. Plannen voor de kerst had ik niet. Ik wou de feestdagen zo snel mogelijk achter me hebben. Maar wat, als je zou zien dat het huis kaal is? Leeg? Een huis die wij normaal gesproken tot een gezellig kerstgebeuren zouden omtoveren. Zou het je dan verdrietig maken? Die gedachten maakten mij ook verdrietig. Nu branden er kaarsjes, hangen kerststukjes aan het plafond, zachte muziek ruist door het huis. Mijn missen werd de afgelopen weken schrijnender, jouw leegte groter. Naar het spoor gaan bracht mij niet waar ik op hoopte. Ik trof mezelf ineens schuilend onder een deken aan. Mijn leidinggevende, helaas zelf ook een nabestaande, probeerde me steeds al begripvol voorzichtig af te remmen. Dat begreep ik toen niet. Ik had gehoopt dat ik, door naar het spoor te gaan, de feestdagen beter zou doorkomen. 

Een paar jaar geleden had ik erg de behoefte om allerlei sadistische filmpjes te zien. Ik kon me dan heerlijk vereenzelvigen met de agressor. Zo’n behoefte had ik aan het uit de hoek waar steeds maar weer de klappen vielen te kruipen. Jij en een psycholoog hielpen me snel weer op de been. Nu is dat totaal de andere kant op. Ik verslind alles waar de liefde maar van af spat en luister naar mooie, zachte muziek. Daar ligt nu mijn behoefte, dat is wat ik steeds harder mis. Heel veel liefde en steun kreeg en krijg ik. Veel moeilijke momenten kan ik met jouw kinderen en vrienden delen. Daar ligt het niet aan. Ik hoef maar te kikken om alle troost die ik op dat moment nodig heb te krijgen. Troostende armen genoeg. Warmte krijg ik ook van al onze beesten, maar vooral Stitch is niet meer van mijn zijde geweken. Jou mis ik. Jouw lach, jouw ogen, jouw warmte, jouw armen om me heen. Mijn behoefte is nog om veel alleen te zijn met onze beesten. Thuis, met alles wat me aan jou herinnert. In het begin wenste ik dat ik jou alsjeblieft nog één dag bij me mocht hebben, al was het maar om te zeggen hoeveel ik van je hou. Maar nu, vier maanden later, durf ik dat absoluut niet meer. Ik zou het opnieuw afscheid van je moeten nemen niet aankunnen. Partir, c’est mourir un peut. Hoe zacht ik het ook probeer te zeggen, het zal nooit mijn kleine beetje sterven kunnen mooipraten.

Zomaar ineens bereikte een privé berichtje via kanker.nl mij. Een moedige, jonge moeder uit België. Zelfde kankersoort, zelfde plaats. Palliatief. Ze herkende zich in jouw verhaal. Ze leest, als ze er aan toe is, steeds een stukje. Jij deed dat ook. Een soort van geestelijke voorbereiding. Ze durft haar angst te verwoorden, net als jij. Maar wat moest ik, met mijn open wonden? Vreemd, het voelde aan als door jou gezonden. Door haar mag ik onverwacht ons verleden herbeleven. Helpen zij en jij mij bij mijn rouwproces? Kanker schept een band. Samen kunnen we slechts eerlijk naar elkaar zijn.

Lief, ik zei het al eerder, ook voor mij zal de tijd barmhartig zijn, maar er zullen altijd van die dagen blijven dat het me zwaarder valt. Vaak komen herinneringen zomaar uit mijn ooghoeken als druppels over mijn wangen rollen. Desondanks probeer ik mijn belofte na te komen, om toch de regenboog achter elke traan te vinden. Huil niet omdat het voorbij is, maar lach omdat het zo fijn was. Een heel wijs mens heeft dat ooit als een levensles verkondigd. Het is een prachtige waarheid, maar zover ben ik nog lang niet. Ik voel me nog steeds vrij, vrij om me met jou te binden. Net zoveel als toen. Negen jaren, Lief. Negen lieve jaren. Lieve jaren, omgevlogen, vervlogen in een zucht. 

Lieve allemaal. Geef je partner 8 januari, op partnerdag, alle liefde en aandacht. Hun stille steun wordt heel vaak letterlijk voor lief aangenomen.  Pak alle momenten die er toe doen. Geniet, en maak vooral fijne herinneringen. 

Lief, ik wens jou en iedereen voor het nieuwe jaar alle liefde van de wereld toe. 

 

 

 

20 reacties

Big hug goede vriend. Je hebt je gevoel mooi beschreven.  We missen onze Joke.  

Laatst bewerkt: 31/12/2019 - 13:37

Pijn in mijn hart en tranen in mijn ogen als ik lees over je pijn, Tom, en over de leegte. Rouw en verdriet om het verlies van een geliefde, het gaat nooit meer helemaal weg. Maar de tijd zal ooit de scherpste randjes zachter maken, samen met mooie herinneringen.

Dank je voor je pijnlijke en prachtige blog èn voor je oh zo ware raad: geniet en maak vooral mooie herinneringen.

Ik wens jou ook alle liefde van de wereld toe XXX

Laatst bewerkt: 31/12/2019 - 14:31

Nog een blog? Snel kijk ik en lees jouw terugblik en gevoel. Met een toenemende ' bal' in mijn buik lees ik jou weer, net als toen. Met tranen en een glimlach. In gedachten zit ik met haar aan DE tafel, sta ik naast DE tafel en schrijf....Tom, dank je en giga sterkte en kracht voor 2020 ..hugg

Laatst bewerkt: 31/12/2019 - 14:41

Lieve Tom, 

Prachtig hoe je over Joke schrijft. De pijn en het verdriet klinkt er duidelijk in door, maar vooral ook de liefde. Het gemis is enorm pijnlijk en op sommige dagen erger dan op anderen. Ik ben blij dat je veel troost bij anderen kunt vinden. Het laat de pijn niet verdwijnen, maar hopelijk wordt ie iets minder scherp. 

Bedankt voor je adviezen! Ja, we moeten onze partners waarderen en de mooie momenten pakken, dingen niet uitstellen en genieten, als we kunnen. 

Heel veel sterkte en liefde gewenst! 

Liefs, Jessica

Laatst bewerkt: 31/12/2019 - 14:41

Dankjewel Jessica.

k wist het al lang, maar ervaar steeds meer dat eigenlijk liefde en gezondheid in al hun facetten het belangrijkste is dat een mens zich maar kan wensen. Liefs, Tom. 

Laatst bewerkt: 31/12/2019 - 14:58

ooo Tom, wat beschrijf je mooi en wat doet het zeer! Meedogenloos is de (kanker)wereld  waarin wij leven en toch moeten we er iets mee. We houden ons voor ogen dat we dankbaar zijn voor de tijd die ons nog gegund was samen te zijn. Joke leeft voort in jou, in haar kinderen en jullie mooie herinneringen. Dat troost uiteindelijk toch. Maar het tastbare zul je altijd blijven missen. Krijgt een plekje; een pijnlijk plekje..... 

Dank dat je jouw bericht ons geschreven hebt. Wens je alle goeds en liefde voor 2020 en verder. Knuffel xxxx Hebe

Laatst bewerkt: 31/12/2019 - 18:30

Wat een mooie woorden hoe je jou pijn en eenzaamheid omschrijft ik kan geen troostende woorden voor je vinden sorry dikke kus. 

Laatst bewerkt: 31/12/2019 - 18:32

Prachtig geschreven Tom, je liefde voor Joke de pijn die je voelt om het verlies je dankbaarheid voor jullie jaren samen en nu het verwerken van alles wat jullie hebben doorstaan heel veel sterkte Tom met het weer overeind komen, met een glimlach en een traan aan  Joke terug te denken en het leven weer met een open blik en een stevige pas tegemoet te treden 

Liefs en een dikke knuffel Sari

Laatst bewerkt: 01/01/2020 - 09:46

Tom,

Wat sterk van je. Ik zit te huilen bij je verhaal.

Mijn partner krijgt de 8e de steun die ze verdient mede dankzij je blog!

Liever groet Paul

Laatst bewerkt: 02/01/2020 - 19:23

Hoi Paul. 

Ik bedacht me net dat Joke en ik dan patat bakten. Soort van haring bij het Leids ontzet. 

Sterkte daar hè, let op je zelf. XX Tom. 

Laatst bewerkt: 02/01/2020 - 19:39

Hallo Tom. Ik kan de tranen niet tegen houden bij het lezen van je blog. Zo fijn om weer je prachtige woorden te lezen, maar zo erg je pijn en verlies letterlijk te voelen. Hoe moeilijk om je weg te vinden zonder de werkelijke aanwezigheid van je grote liefde Joke. Hoe mooi te lezen dat ze gewoon met je mee reist in deze chaos van gevoelens en gemis. Wat heb je het weer prachtig verwoord en hoe sterk bewandel je deze weg waarop vooralsnog de vreugde en mooie dingen van het leven weinig toegang hebben. En hoe mooi te lezen dat je wel blij kunt zijn met de kinderen en kleinkinderen die je nu een doel geven door te gaan. Het was geweldig je blogs te lezen en het heeft me heel veel inzicht gegeven in liefde, leven en leren accepteren. Ik wens jou en de jouwen een heel voorspoedig 2020 met veel gezondheid en kracht om het leven weer te omarmen en met Joke in je hart je weg te vervolgen.

Lieve groet en nogmaals bedankt en veel sterkte

Anne

Laatst bewerkt: 04/01/2020 - 15:08

Lieve Anne, dankjewel. 

Joke zei altijd dat ze als ze het moest vergelijken, ze vond dat mijn deel het zwaarst is. De patiënt kan niets anders doen van alles te ondergaan. De achterblijvende heeft ook alles, behalve de medische kant en een mogelijk vroegtijdige dood. En als alles over is, rest het verlies. Liefs, Tom. 

 

 

 

Laatst bewerkt: 04/01/2020 - 15:31

Lieve Tom,

ik ben een tijdje weggeweest van hier (ging niet zo goed). Ben gelijk opzoek gegaan naar mensen die ik van hier kende. Toen las ik jouw mooie maar o zo verdrietige bericht. Wat heb je die periode maar vooral jullie liefde voor elkaar mooi verwoord. Kon mijn tranen niet bedwingen. Hele dikke knuffel voor jou ❤️.

Laatst bewerkt: 04/02/2020 - 07:57