Kinderwens en erfelijkheid

Opslaan

Mensen met een autosomaal dominante erfelijke aandoening hebben 50% kans dit aan hun kind door te geven.

Veel mensen vinden het zwaar te leven met dit besef. Zij hebben vaak zelf al meegemaakt wat het betekent om kanker te hebben. Of ze hebben het van dichtbij gezien bij naaste familie.

Heb je een erfelijke aanleg voor een bepaalde soort kanker en wil je graag kinderen? Dan kun je onderstaande opties bespreken met de klinisch geneticus of genetisch consulent.

Onderzoek voor of tijdens zwangerschap

Voor een beperkt aantal erfelijke aandoeningen is in Nederland onderzoek voor of tijdens de zwangerschap beschikbaar:

  • Bij pre-implantatie genetische diagnostiek (PGD) controleert de arts de embryo’s op de aanwezigheid van de mutatie. Alleen embryo’s zonder mutatie worden in de baarmoeder geplaatst.
  • Met prenatale diagnostiek (PND) kun je via een vlokkentest of vruchtwaterpunctie te weten komen of de vrucht drager is van een mutatie. Het is dan mogelijk de zwangerschap af te breken.

Spermadonatie en eiceldonatie

Heeft de man de erfelijke aanleg, dan kun je kiezen voor een spermadonor. Daarbij is het van belang om te weten of de donor drager is van erfelijke aanleg. In Nederland is ook eiceldonatie mogelijk, maar dit is een ingewikkelde procedure.

Adoptie

Vanwege de erfelijke aanleg zien sommige mensen af van het krijgen van biologische kinderen en proberen voor adoptie in aanmerking te komen. Dit is meestal een lange procedure.

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: maart 2017

Dit artikel is geschreven door kanker.nl.

Met medewerking van

Prof. dr. Dekker, E. (MDL-arts), Dr. Leerdam, M.E. van (MDL-arts), Dr. Seppen, J. (ervaringsdeskundige)