Sigmoïdoscopie bij Lynch-syndroom

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Een sigmoïdoscopie wordt alleen als controle-onderzoek gedaan als eerder de dikke darm is verwijderd. De dikke darm wordt verwijderd als er bij mensen met het Lynch-syndroom een tumor is gevonden, of als risicoverminderende operatie.

Een sigmoïdoscopie is een kijkonderzoek. De arts bekijkt het slijmvlies van het laatste stuk van de dikke darm en de endeldarm. Het laatste stuk van de dikke darm heet het sigmoïd. Met een sigmoïdoscopie kan de arts bijna alle darmafwijkingen in het laatste deel van de darm opsporen.Het onderzoek duurt meestal 15 tot 20 minuten.

Voor dit onderzoek gebruikt de arts een endoscoop. Dit is een dunne, buigzame slang. Aan het uiteinde van de slang zitten een klein lampje en een kleine camera. De camera is verbonden met een beeldscherm waarop de arts het onderzoek kan volgen. De arts brengt de slang via de anus voorzichtig in de endeldarm en het laatste stuk van de dikke darm.

De arts kan instrumenten door de endoscoop opschuiven. Hiermee kan hij tijdens het onderzoek weefsel of poliepen wegnemen. Het wegnemen van een stukje weefsel heet een biopsie. Het verwijderen van een poliep in de darm heet een poliepectomie. Een patholoog onderzoekt het weefsel of de poliepen onder de microscoop. Met de uitslag stelt de arts een definitieve diagnose.

Voorbereiding

U kunt alleen worden onderzocht als het laatste deel van de dikke darm helemaal schoon en leeg is. Daarom moet u een aantal dagen voor het onderzoek een speciaal dieet met weinig vezels volgen. U krijgt tevoren te horen wat u wel en niet mag eten. De avond voorafgaand aan het onderzoek mag u niets eten. U moet dan thuis een sterk laxerende vloeistof drinken. Hierdoor wordt uw ontlasting heel dun en moet u vaak naar het toilet. Het is belangrijk om naast de laxerende vloeistof veel te drinken. U kunt water, thee, bouillon en limonade zonder koolzuur (prik) drinken. Soms krijgt u medicijnen om de stoelgang te bevorderen.

Het exacte voorbereidingsschema verschilt per ziekenhuis. Het hangt ook af van het tijdstip waarop het onderzoek plaatsvindt.

Verdoving

Een sigmoïdoscopie kan vervelend zijn, maar is meestal niet echt pijnlijk. Indien nodig kunt u een roesje krijgen. Zo´n roesje heet sedatie. Meestal bestaat een roesje uit een slaapmiddel en een pijnstillend middel. Door het roesje voelt u zich meer ontspannen en een beetje slaperig. Ook voelt u minder pijn en angst.

Houd er wel rekening mee dat u die dag niet zelf een auto, fiets of ander vervoersmiddel kunt besturen. Neem iemand mee die u naar huis begeleidt, ook als u met een taxi of het openbaar vervoer naar huis gaat.

Colofon

Met medewerking van:

Illustratie mensen

Mensen met Lynch-syndroom

illustratie-arts-vrouw

Dr. Monique van Leerdam

Maag-darm-leverarts, Antoni van Leeuwenhoek

illustratie-arts-vrouw

Dr. Berthe Aleman

Radiotherapeut, Antoni van Leeuwenhoek

illustratie-arts-man

Dr. André Bremers

Chirurg-oncoloog, Radboudumc

Foto Marco Bruno

Prof. dr. Marco Bruno

Maag-darm-leverarts, Erasmus MC

illustratie-arts-man

Dr. Jan-Werner Poley

Maag-darm-leverarts, Erasmus MC

illustratie-arts-man

Prof. dr. Kees Punt

Internist-oncoloog, Amsterdam UMC (locatie AMC)

Gemaakt door de redactie van kanker.nl, KWF Kankerbestrijding, Lynch Polyposis

Laatste update: juli 2016