Behandeling van kanker bij Lynch-syndroom

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Is bij jou de diagnose dikkedarmkanker of baarmoederkanker gesteld? Dan bespreekt de arts de behandelmogelijkheden met je.

Behandeling van dikkedarmkanker

De meeste mensen met het Lynch-syndroom en dikkedarmkanker krijgen een operatie. Tijdens de operatie verwijdert de chirurg het deel van de dikke darm waar de tumor in zit of de hele dikke darm.

De beslissing voor een gehele of een gedeeltelijke verwijdering van de dikke darm maak je in overleg met je behandelaar. Het advies van de arts hangt onder meer af van het stadium van de kanker en van je leeftijd.

Andere afwegingen zijn:

  • Bij verwijdering van de totale dikke darm neemt het risico om opnieuw dikkedarmkanker te krijgen sterk af. De kans hierop is in de eerste 10 jaar na de darmoperatie ongeveer 25%.
  • Tijdens de operatie wordt de dunne darm aangesloten op het sigmöid (S-vormige deel) of op de endeldarm. Controle van de endeldarm (sigmoïdoscopie) op het opnieuw ontstaan van kanker is eenvoudiger dan controle van de dikke darm (coloscopie).
  • Het geheel verwijderen van de dikke darm kan ook nadelen hebben, zoals dunnere ontlasting en seksuele problemen.

In het gesprek kan de arts deze punten verder toelichten.

Patiënten ouder dan 60 jaar

Bij patiënten ouder dan 60 jaar kan de arts voorstellen alleen het deel van de darm te verwijderen waar de tumor in zit. Onderzoek bij deze leeftijdsgroep heeft namelijk aangetoond dat de behandeling van de tumor zelf de meeste invloed op een gunstige prognose heeft. Het verminderen van het risico op een volgende tumor (door het verwijderen van de gehele dikke darm) heeft bij patiënten ouder dan 60 jaar een kleiner effect.

Behandeling van baarmoederkanker

De behandeling van baarmoederkanker bij het Lynch-syndroom wijkt niet af van de gebruikelijke behandeling van baarmoederkanker.

Behandeling van andere kankersoorten

Ook voor andere tumoren waar mensen met Lynch-syndroom een verhoogd risico op hebben, is de behandeling hetzelfde als voor patiënten zonder Lynch-syndroom.

Colofon

Met medewerking van:

Illustratie mensen

Mensen met Lynch-syndroom

illustratie-arts-vrouw

Dr. Monique van Leerdam

Maag-darm-leverarts, Antoni van Leeuwenhoek

Gemaakt door KWF Kankerbestrijding, de redactie van kanker.nl

Laatste update: juli 2016