Syndromen en kanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Een aantal syndromen geven een verhoogd risico op kanker.

Een syndroom is een aandoening waarbij dezelfde klachten samen voorkomen. Van sommige syndromen is bekend dat ze erfelijk zijn.

Bij een aantal zeldzame erfelijke syndromen is het risico op bepaalde soorten kanker verhoogd:

  • Li-fraumenisyndroom geeft vooral een verhoogd risico op borstkanker, hersentumoren, acute leukemie, sarcomen en bijnierschorskanker.
  • Lynch-syndroom geeft vooral een verhoogd risico op dikkedarmkanker en baarmoederkanker.
  • MEN 1-syndroom en MEN 2-syndroom geven een verhoogd risico op tumoren in organen die hormonen produceren: alvleesklier, bijnieren, schildklier en hypofyse.
  • Neurofibromatose is de verzamelnaam van 3 erfelijke aandoeningen. Bij deze aandoeningen kunnen tumoren ontstaan op verschillende plekken in de huid en in het zenuwstelsel. De tumoren zijn meestal goedaardig. In zeldzame gevallen worden de tumoren kwaadaardig.
  • Peutz-jegherssyndroom geeft een verhoogde kans op kanker in het spijsverteringskanaal. Vrouwen met dit syndroom hebben ook een verhoogde kans op borst- en gynaecologische kanker.
  • Polyposis (FAP, MAP, AFAP) geeft een sterk verhoogd risico op dikkedarmkanker.
  • PTEN hamartoom tumorsyndroom (PHTS, Cowden syndroom) geeft een verhoogd risico op borstkanker, schildklierkanker, darmkanker, nierkanker, melanoom en kanker van het baarmoederslijmvlies.
  • Von Hippel-Lindausyndroom geeft een verhoogd risico op tumor in de kleine hersenen, ruggenmerg, netvlies van de ogen, (bij)nieren, alvleesklier, bijballen en binnenoor.

Deze syndromen kunnen naast een verhoogd risico op kanker ook andere klachten geven. Dit is in tegenstelling tot een erfelijke aanleg voor kanker zonder syndroom. Hierbij zijn geen andere ziekteverschijnselen waar te nemen.

Colofon

Met medewerking van:

Drs. Beike Leegte

Genetisch consulent, UMCG

Drs. Judith Prins-Cornelisse

Verpleegkundig specialist klinische genetica, Erasmus MC

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: augustus 2017