Familiaire kanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Komt een kankersoort in een familie vaker voor, dan kan er sprake zijn van familiaire kanker.

In tegenstelling tot bij erfelijke aanleg voor kanker, is bij familiaire kanker geen erfelijke aanleg aangetoond die een verklaring is voor de kanker in de familie. Maar er kan voor familieleden wel een verhoogde kans op die kankersoort bestaan.

Er zijn meerdere verklaringen voor familiaire kanker:

Toeval

Kanker is een veelvoorkomende ziekte. 1 op de 3 vrouwen krijgt ooit in haar leven kanker. Bij mannen is dat zelfs 1 op de 2.

De kans dat kanker bij meerdere personen in één familie optreedt, is dus vrij groot. Zeker als het om kankersoorten gaat die veel voorkomen, zoals prostaatkanker, borstkanker, longkanker, dikkedarmkanker en melanoom (een vorm van huidkanker). Dat meerdere personen binnen een familie kanker krijgen, is dan toeval.

Gewoontes

Meerdere familieleden kunnen een gewoonte hebben die het risico op een bepaalde soort kanker verhoogt. Zo kan in een familie met veel rokers vaker longkanker voorkomen dan in een familie zonder rokers.

Onbekende mutatie

Nog niet alle mutaties die een verhoogd risico op kanker geven, zijn bekend. In een familie kan wel degelijk sprake zijn van een erfelijke aanleg voor kanker. Maar om welke mutatie en in welk gen het precies gaat, is dan niet duidelijk.

Lees meer over kenmerken van erfelijke aanleg. Of over erfelijkheidsonderzoek.
 

Colofon

Met medewerking van:

illustratie-deskundige-vrouw

Drs. Beike Leegte

Genetisch consulent, UMCG

Foto Judith Prins-Cornelisse

Drs. Judith Prins-Cornelisse

Verpleegkundig specialist klinische genetica, Erasmus MC

LinkedIn

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: augustus 2017