Wat is PND?

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Bij PND kun je via een vlokkentest te weten komen of de vrucht drager is van een genmutatie en een erfelijke aandoening heeft. Bij een vlokkentest wordt een beetje weefsel van de moederkoek uit de baarmoeder weggenomen.

PND kan ook aan de hand van een vruchtwaterpunctie. Hiervoor  wordt er wat vruchtwater afgenomen. Dit gebeurt meestal tussen de 10e en 16e week van de zwangerschap.

Met DNA-onderzoek wordt dan bekeken of het ongeboren kind drager is van een erfelijke mutatie. Op basis van de uitslag kun je als ouder besluiten tot beëindiging van de zwangerschap.

Ben jij of je partner drager van een BRCA-mutatie? Dan wordt meestal eerst het geslacht van de ongeboren vrucht bepaald, voordat je de vlokkentest krijgt. Het zijn namelijk vooral meisjes die de risico’s lopen.

In het bloed van de zwangere vrouw kan omstreeks de 9e week van de zwangerschap vastgesteld worden of zij zwanger is van een jongen of een meisje. Als zij zwanger is van een jongen volgt geen vlokkentest. Alleen als uit de bloedtest blijkt dat er een meisje op komst is wordt een vlokkentest gedaan.

Het is aan te raden om liefst vóór de zwangerschap en anders vroeg in de zwangerschap te informeren naar de mogelijkheden voor PND in een klinisch genetisch centrum van een academisch ziekenhuis.

Colofon

Met medewerking van:

Logo BVN

Borstkankervereniging Nederland

Patiëntenorganisatie

Website

Foto Christine de Die - Smulders

Prof. dr. Christine de Die - Smulders

Klinisch geneticus, Maastricht UMC+

illustratie-arts-vrouw

Dr. Phillis Lakeman

Klinisch geneticus, Amsterdam UMC (locatie AMC)

Gemaakt door KWF Kankerbestrijding

Laatste update: april 2015

Meer over Erfelijke aanleg voor borst- en eierstokkanker