Emotionele gevolgen van een BRCA-genmutatie

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

De diagnose van een BRCA-genmutatie kan grote emotionele impact hebben. Je kunt je zorgen maken over je gezondheid. Als je kinderen hebt, maak je je misschien zorgen over de gezondheid van de kinderen. Schuldgevoel ten opzichte van de kinderen komt ook regelmatig voor.

Het kan goed zijn om over deze emoties, en alles wat daar bij komt kijken, met anderen te praten. Dat kunnen mensen uit je eigen omgeving zijn. Ook is het mogelijk contact te zoeken met iemand die in eenzelfde situatie zit.

Lotgenotencontact

Je kunt voor contact met lotgenoten terecht bij de besloten facebookgroep BRCA Chek2 NL en BE. Dit platform biedt mogelijkheden om in contact te komen met lotgenoten en vrijwilligers van Borstkankervereniging Nederland (BVN). Hier kun je vragen stellen, discussie voeren en op stellingen reageren.

Ook kun je terecht in de community van kanker.nl, bijvoorbeeld in de discussiegroep over erfelijke aanleg.

Professionele begeleiding is natuurlijk ook mogelijk. Hiervoor kun je terecht bij een medisch maatschappelijk werker of een medisch psycholoog, verbonden aan een klinisch genetisch centrum. Ook op een polikliniek Familiaire Tumoren wordt aandacht besteed aan de emotionele gevolgen.

Oncogen: voor mensen met kanker in de familie

Mensen met een erfelijke of familiaire aanleg voor borst- en eierstokkanker krijgen te maken met specifieke problemen. Oncogen behartigt de belangen van deze groep en is onderdeel van Borstkankervereniging Nederland (BVN), met een eigen naam en logo. Oncogen beheert de website brca.nl

Colofon

Met medewerking van:

illustratie-arts-vrouw

Dr. Muriel Adank

Klinisch geneticus, Amsterdam UMC (locatie VUmc)

Logo BVN

Borstkankervereniging Nederland

Patiëntenorganisatie

Website

illustratie-verpleegkundige-vrouw

José Keurentjes

Oncologieverpleegkundige, UMCG

illustratie-arts-vrouw

Prof. Marian Mourits

Gynaecoloog, UMCG

Gemaakt door KWF Kankerbestrijding, de redactie van kanker.nl

Laatste update: april 2015

Meer over Erfelijke aanleg voor borst- en eierstokkanker