Kinderwens

Kinderwens bij een BRCA-genmutatie

Opslaan

Hebben jij en je partner een kinderwens? En is een van jullie drager van een BRCA-genmutatie? Dan bestaat er een risico van 50% om deze mutatie door te geven aan je kinderen.

Als je de overdracht van de BRCA-afwijking naar je nageslacht wilt voorkomen, kun je gebruikmaken van Preïmplantatie Genetische Diagnostiek (PGD) of Prenatale Diagnostiek (PND of PD).

Lees ook: Kiezen voor PGD of PND?

Preïmplantatie Genetische Diagnostiek (PGD)

PGD is onderzoek van een embryo voorafgaand aan een zwangerschap. Dit onderzoek heeft als doel een risico op een erfelijke aandoening te voorkomen bij het nageslacht. PGD wordt toegepast als er een sterk verhoogd risico is op een erfelijke aandoening bij het kind. PGD wordt ook wel embryoselectie genoemd.

Het Maastricht Universitair Medisch Centrum (MUMC+) is het enige centrum in Nederland met een vergunning voor PGD.

Het MUMC+ werkt samen met het UMC Utrecht, het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam en het UMC Groningen. Zij hebben zich verenigd in PGD Nederland.

Lees meer over PGD

Prenatale Diagnostiek (PND)

Prenatale Diagnostiek (PND) is onderzoek van een foetus tijdens de zwangerschap. Het biedt de mogelijkheid om de zwangerschap te beëindigen als het een meisje met de BRCA-genmutatie blijkt te zijn.

Lees meer over PND

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: april 2015

Dit artikel is geschreven door KWF Kankerbestrijding, kanker.nl.

Met medewerking van

Borstkankervereniging Nederland, Prof. Dr. de Die - Smulders, C.E.M. (klinisch geneticus), Dr. Lakeman, P. (klinisch geneticus)